Digitaalisten läpimurtojen aallonharjalla
DNA Teknologiatrendit 2025 -raportti esittelee kaksitoista vuonna 2025 valokeilaan nousevaa digitaalisen aikakauden trendiä, jotka tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella.
Teknologiatrendit 2025
Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.
Teknologisia innovaatioita laskeutuu hype-käyrän huipulta käytännön tasolle. Samalla kykymme hyödyntää teknologisia työkaluja laajenee entisestään. Ja niin täytyykin – tekoälyn tiivis kehitystahti, uudet kyberresilienssiä koettelevat uhat sekä digitaalisen työn sirpaloituminen vaativat yrityksiä ja yksilöitä tarkastelemaan sekä vakiintuneita käsityksiä että uuden soveltamista tuoreeltaan.
Siinä urakassa meitä auttavat uudet innovatiiviset digitaaliset työkalut, EU:n kestävää kehitystä tukeva lainsäädäntö sekä muun muassa tekoälyn ja robotiikan hiljattaiset läpimurrot. Innovatiivista kehitystä tuetaan entistä tehokkaammin myös valtiollisella tasolla, mikä tulee kiihdyttämään digitaalisten läpimurtojen tiheyttä ja iskuvoimaa.
Eilisen ihmeet löytävät luoksemme nykyhetkessä, niin arjessa kuin sen ulkopuolella. Se on teknologiavuoden 2025 lupaus.
Teemat
Verkot ja teknologia – digitaalisten innovaatioiden aarreaitta
Teknologiarajat siviili- ja sotilasteknologian välillä hämärtyvät. Tekoäly kehittyy sekä toimimaan omavaraisesti että tulkitsemaan ympäristöään inhimillisemmin. Lähitulevaisuus on täynnä entistä käytännönläheisempiä innovaatioita.
Tietoturva ja kyberresilienssi – kuka valvoo valvojia?
Tekoälytyökalut kehittyvät lähes päivittäin, mikä asettaa toimijoiden tietoturvan ja kyberresilienssin jatkuvalle koetukselle. Digitaalinen kehitys tarjoaa kuitenkin myös uusia innovaatioita, jotka tekevät arjestamme sujuvaa ja turvallista.
Työelämän muutos – kestävämmin, osaavammin, sujuvammin
Kestävä kehitys tulee jatkossa vaatimaan entistä tiedostavampia toimia. Työntekijöiden kyky omaksua uutta informaatiota kehittyy ja euroalueen digitaaliseen rahaliikenteeseen esitellään uusia ratkaisuja.
Tilaamalla DNA Yrityksille -uutiskirjeen saat sähköpostiisi maksuttoman raportin sekä tietoa toimialan puheenaiheista ja DNA:n yrityksille tarjoamista eduista ja ratkaisuista. Mikäli olet jo uutiskirjeen tilaaja, voit kuitenkin tilata raportin täyttämällä oheisen lomakkeen. Uutiskirjeen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa. Yksityisyytesi on meille tärkeää. Tarkemmat tiedot henkilötietojesi käsittelystä löydät tietosuojaselosteestamme.
Raporttiin haastatellut asiantuntijat
Anna-Mari Ylihurula
DNA:n yritysliiketoiminnan johtaja
”Jokaisen yritysjohtajan tulisi olla kiinnostunut tutustumaan siihen, miten tekoälyä hyödynnetään jo nyt eri toimialoilla ja eri yrityksissä.”
Jarmo Pulkkinen
Koordinaattori, DigiFinland
”Tarvitaan vain tarpeeksi luovaa digitaalista jännitettä, niin tekoälyn hyötyjä päästään sosiaali- ja terveydenhuollossa keräämään sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.”
Pia Satopää
Turun ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuden lehtori
”Kyber- ja tietoturvan haaste on päästä pois omasta siilostaan niin, että ne olisivat osa jokaista projektia ja prosessia päivittäisessä operatiivisessa toiminnassa.”
Karoliina Jarenko
Organisaatiokonsultti ja tietokirjailija
”Tiimien ja yksilöiden on määriteltävä itse, millaisia kyvykkyyksiä ne tarvitsevat päästäkseen johdon määrittelemiin tavoitteisiin.”