IoT-teknologiat

IoT tarjoaa pitkän listan optimointimahdollisuuksia, jotka voivat parantaa yrityksesi kannattavuutta hyvinkin nopeasti.

Hyödynnä mobiiliverkoissa edistyneintä IoT-teknologiaa

DNA:n 5G ja 4G-mobiiliverkoissa yrityksesi pääsee hyödyntämään esineiden internetiin suunniteltua edistyneintä tietoliikennetekniikkaa, kuten NB-IoT ja LTE-M. Näin vaativimmatkin IoT-ratkaisut toimivat luotettavasti ja voit minimoida niin kustannukset kuin virrankulutuksen.
 

Katso peittokartasta DNA:n 5G, 4G, NB-IoT ja LTE-M-yhteyksien saatavuus.

Tutustu tarkemmin IoT:n terminologiaan

NB-IoT

NB-IoT mahdollistaa vuosikausien akunkeston. Se sopii erinomaisen kuuluvuuden ansiosta suurella alueella sijaitseviin antureihin, jotka ovat haastavissa kuuluvuusolosuhteissa ja joiden akun pitää kestää pitkään.

LTE-M

LTE-M tarjoaa suuremmat siirtonopeudet kuin NB-IoT. Se tukee myös pitkää akunkestoa ja soveltuu korkeampaa kapasiteettia ja mobiliteettia vaativiin tarpeisiin.

5G IoT

5G tuo äärimmäisen lyhyen viiveen. 5G:n IoT-standardit mahdollistavat valtavat laitemäärät, suuren kaistanleveyden ja verkon viipaloinnin.

NB-IoT mahdollistaa vuosikausien akunkeston 

NB-IoT (Narrow Band IoT) soveltuu hyvin paikallaan oleviin laitteisiin, joiden akun täytyy kestää useita vuosia. Mittareiden etäluenta, erilaiset anturit, kodinkoneet, seurantalaitteet, talotekniikka, seuranta- ja omaisuuden jäljitysjärjestelmät ovat tyypillisiä käyttökohteita. Verrattuna saman taajuuden tavalliseen 4G:hen NB-IoT mahdollistaa maksimaalisen, jopa seitsenkertaisen kuuluvuuden (7x), suuren laitemäärän sekä laitteiden erittäin pienen virrankulutuksen ja tiedonsiirtonopeuden (20–250 Kbps).

  • Maksimaalinen kuuluvuus saavutetaan yksinkertaisella signalointirakenteella ja viestien toistolla, joten NB-IoT tarjoaa ratkaisun myös asumattomille alueille ja sisätiloihin. 
  • Riippuen käyttötapauksesta, NB-IoT lupaa laitteille 5–10 vuoden akunkeston, mikä perustuu mm. erilaisiin virransäästötoiminteisiin NB-IoT-verkossa. Laite voi mennä niin sanottuun syväuneen (Power Saving Mode, PSM) ja lähettää dataa ainoastaan ennalta määrättynä ajankohtana esim. kerran viikossa tai harvemmin. 
  • Matalan tiedonsiirtokapasiteetin ja yksinkertaisen rakenteen ansioista NB-IoT-verkkoon voi kytkeytyä paikallisesti suuria määriä laitteita ja antureita. 
  • 4G LTE -kaistasta varataan NB-IoT:n käyttöön oma kapea kaista, joka on häiriövapaa ja vain NB-IoT-laitteiden käytössä. 
  • DNA:n mobiiliverkossa on myös valmius uudelle NB-IoT laitekategorialle Cat-NB2:lle, joka tuo edelleen kehitettyjä ominaisuuksia tekniikkaan, kuten mm. korkeammat tiedonsiirtonopeudet ja matalamman virrankulutuksen.

LTE-M tarjoaa suuremmat siirtonopeudet 

LTE-M soveltuu reaaliaikaisemmille sovelluksille, jotka vaativat ajoittaista korkeampaa kapasiteettia sekä pitkää akunkestoa. Tällaisia sovelluksia ovat tyypillisesti mittareiden etäluenta, paikannus, logistiikan ja terveydenhuollon palvelut sekä turvaratkaisut.

  • LTE-M mahdollistaa astetta suuremmat siirtonopeudet (1 Mbps). 
  • LTE-M:llä on mahdollista tukea myös puhetta 4G-verkon yli (VoLTE, Voice over LTE).
  • LTE-M soveltuu myös liikkuviin laitteisiin eli mahdollistaa mobiliteetin.  
  • LTE-M tukee samoja virransäästötoiminteita, kuin NB-IoT ja mahdollistaa 5-10 vuoden akunkeston laitteille.  
  • LTE-M on NB-IoT:n tavoin sekä 4G- että 5G-standardeihin sisältyvä IoT-laitteille kehitetty tekniikka.

5G tuo IoT:lle äärimmäisen lyhyen viiveen 

5G on alusta asti suunniteltu vastaamaan yhä paremmin esineiden internetin kasvaviin vaatimuksiin. Standardien kehittyminen mahdollistaa IoT-liittymille entistäkin suuremmat laitemäärät, korkeamman kapasiteetin ja lyhyemmät viiveet. 5G avaa IoT:lle täysin uudenlaisia käyttömahdollisuuksia:

  • Valtavien laitemäärien liittäminen verkkoon (Massive IoT, mIoT). 5G mahdollistaa useiden tuhansien sensoreiden liittämisen verkkoon saman tukiaseman alueella. 
  • 5G NR IoT-liittymät tulevat palvelemaan reaaliaikaisia IoT-tarpeita, kuten paljon kaistaa vaativaa teräväpiirtovideon välitystä. 
  • URLLC-tekniikka (Ultra Reliable Low Latency Communication) mahdollistaa reaaliaikaista vastetta ja luotettavuutta vaativia käyttötapauksia, kuten itseohjautuvat ajoneuvot, tuotantoautomaation, robotiikan ja etäkirurgian. 
  • Reunalaskenta (Multi-Access Edge Computing, MEC) mahdollistaa reaaliaikaiset sovellukset, jotka vaativat erityisen alhaista viivettä ja suurta kaistanleveyttä. IoT-ratkaisuissa voi käsitellä tehokkaasti yhä suurempaa tai viivekriittisempää sensorien lähettämää datamäärää. Reunalaskennassa operaattori tuo verkkotoiminnallisuuksia asiakasverkon reunalle, jolloin tiedonkäsittely luonnistuu lähellä käyttäjiä entistä nopeammin ja tietoturvallisemmin. 
  • 5G-verkon viipalointi (network slicing) mahdollistaa IoT-laitteiden eriyttämisen omaan virtuaaliseen verkkoon, jolle voidaan tarvittaessa taata haluttu kapasiteetti. 

Mikä on esineiden internet?

Tutustu IoT-terminologiaan sekä erilaisiin viestintäteknologioihin ja ymmärrä paremmin esineiden internetiä.

Rohkeus, ketteryys ja mobiiliverkko

IoT:n uudet kulmakivet

Digitalisaatio ja IoT tarjoavat pitkän listan optimointimahdollisuuksia, jotka voivat parantaa kannattavuutta nopeastikin. 5G kiihdyttää IoT-kehitystä entisestään.