Blogit

Verkot kyllä kestävät etätyöbuumin ja kotikoulun

Koronatilanne tyhjensi toimistoja ja nyt vielä koulut ja oppilaitoksetkin. Samalla tarve pitää yhteyttä läheisiin ja tahoillaan työskenteleviin työkavereihin kasvoi. Sen näkee nyt selvästi DNA:n verkossa: etätöihin vetäytyneiden puheluminuutit ja datankäyttö alkoivat kasvaa jo viime viikon lopulla.

Toistaiseksi suurin hyppäys puheluliikenteessä näkyi jo torstaina 12. maaliskuuta, kun hallitus piti tiedotustilaisuuden ja teki ensimmäisiä linjauksia muun muassa massatapahtumien peruuttamisesta koronavirusepidemian vuoksi. Kasvu 12.–15.3. oli jopa 40 prosenttia tavalliseen loppuviikkoon ja viikonloppuun verrattuna.

Sekä puheluiden määrä että niiden pituus on kasvanut, kertoo datatieto palvelinkuormituksesta. Tavallisesti viikonloppuisin puheluiden määrä on 30–35 prosenttia arkipäiviä vähäisempää, mutta viime viikonloppuna se nousi jo tavallisen arkipäivän tasolle.

DNA:n verkkoon on varattu tavallisesti runsaasti kapasiteettia, sillä mitoitukset tehdään aina kovimman käyttöpiikin mukaan. DNA:n verkossa on nähtävissä selvä kasvu puheminuuttien määrässä ja datankäytössä viime viikon lopulla.

Esimerkiksi hallituksen myöhemmän, poikkeustilaa koskevan tiedotustilaisuuden aikana DNA:n 4G-verkon puheliikenne lähes tuplaantui tavalliseen arki-iltaan verrattuna.

"Moni varmasti seurasi tiedotustilaisuutta ja tahtoi ottaa yhteyttä läheisiinsä. Käytännössä siis perinteinen puheliikenne nousi, eivätkä niinkään esimerkiksi netin yli käytävät puhepalvelut. Olemme DNA:lla valmistautuneita palveluiden käyttöpiikkeihin ja verkkomme valmius on hyvä”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.

Mobiilidatan määrässä näkyi jo koulujen sulkemista edeltävän perjantain ja sunnuntain välillä selkeä, noin 10 prosentin kasvu.

Maanantaiaamupäivän 16.3. aikana mobiilidataa käytettiin jopa 34 % edellisen maanantain vastaavaa ajanjaksoa enemmän. Sitä selittää laaja siirtyminen etätyöskentelyyn sekä lisääntynyt ”nettitelkkarin” käyttö.

Muutos on ollut nopea: vuonna 2018 vasta noin viidennes suomalaisista teki etätyötä kuukausittain tai useammin. Päivittäin tai viikoittain etätyötä teki silloin 14 prosenttia suomalaisista työikäisistä.

Digitaalinen kotoilu lisää verkon kuormitusta, mutta kapasiteettia riittää

Nyt kotiin eristäytyneet suomalaiset kuormittavat verkkoa lisäksi etäkoulukäynnillä ja varmasti myös viihtymällä verkon pelien ja suoratoistopalvelujen parissa.

Yksi "pelien netflixeistä" eli Steam on raportoinut, että palvelun käyttäjämäärät ovat nousseet 20 miljoonaan. Yksi tunti Netflixin HD-tason elokuvaa on kooltaan noin 3 gigatavua, ja tuhannet pelaajat saattavat ryhtyä samaan aikaan lataamaan vaikkapa sadan gigatavun pakettia peliinsä. Pitääkö olla huolissaan?

Kiinteässä verkossa datankäyttö näyttää kasvaneen puheluja ja mobiilidataa hieman maltillisemmin. Kasvua oli loppuviikosta nähtävissä alle 10 prosenttia tavalliseen tilanteeseen verrattuna.

”Kotoilusta peräisin oleva viihdekäyttö tuskin tukkii verkkoa jatkossakaan, sillä käyttö tasoittunee tässä tilanteessa useammalle tunnille päivässä verrattuna entiseen klo 20-22 väliseen kysyntähuippuun. Lisäksi DNA:n verkkoon on varattu paljon ylikapasiteettia aikaisempien korkeimpien käyttöpiikkien mukaan”, DNA:n välitysverkkojen johtaja Ville Virtanen rauhoittelee.

Verkon ruuhkautumisesta ei siis tarvitse murehtia sen enempää yhteiskunnalle tärkeämmän liikenteen kuin oman perheen viihtymisenkään kannalta.

Esimerkiksi DNA:lla on koronaviruksen vuoksi hajautettu verkkojen hallinta fyysisesti eri sijainteihin, jotta toimintavarmuus taataan, vaikka epidemiatilanne pahentuisi. Operoinnin työntekijät tekevät etätöitä, jotta he eivät ainakaan sairastuttaisi toisiaan. Varaosiakin verkkoelementtien huoltamiseksi riittää ja on varastossa useammaksi kuukaudeksi.

Yksi pullonkaula etäyhteyksissä vaikuttaisi käyttötilastojen perusteella kuitenkin olevan: VPN-yhteyksien riittävä määrä. VPN parantaa etätyön tietoturvaa huomattavasti, joten sellainen olisi hyvä olla kaikilla etätyöntekijöillä käytössään.

Myös 5G-verkko laajenee kovaa vauhtia esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, katso täältä, missä kaupunginosissa se on jo saatavilla.

 

Välineet, yhteydet ja vinkit mutkattomaan etätyöhön

Tutustu

 

Avainsanat:

Etätyö Muuttuva työ Verkko Yhteydet

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

Tulevaisuudenkestävä verkko on yrityksesi menestyksen perusta

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

Johtajan on ymmärrettävä teknologiaa – näin viet yrityksesi seuraavalle tasolle

Artikkeli
Sormet näppäimistöllä
1/2025 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

DNA:n 5G-päivitys on valmistunut ensimmäisenä Suomessa – nyt verkko kantaa vaivattomasti Hangosta Utsjoelle

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.