DNA:n 5G-verkko laajenee joka viikko kymmenillä tukiasemilla. Monelle yritykselle kiinteä 5G-yhteys on erinomainen vaihtoehto, joka tarjoaa kuituyhteyden kaltaisen käyttökokemuksen. Toimipisteyhteys toteutuu kiinteistöön kiinteästi asennettavalla 5G-ulkoradioyksiköllä.
Tähän päivään asti kiinteä kuituyhteys on ollut ainoa tehokas verkkoratkaisu, mutta nyt 5G kuitenkin mullistaa pelin. Se tarjoaa pitkälti kuitua vastaavan käyttökokemuksen radioteitse tuoden riittävän tasalaatuisen ja tehokkaan langattoman vaihtoehdon kuidulle.
”Kuidun tuonti toimipisteeseen tarkoittaisi monissa paikoissa huomattavaa hintalappua. 5G:ssä päästään merkittävästi vähemmällä, ja DNA:n asentajat hoitavat ulkoradioyksikön asennuksen ja muut tarvittavat toimet alusta loppuun kunkin yrityskiinteistön tarpeisiin”, DNA:n data- ja IoT -palveluista vastaava Dominique Akl sanoo.
Mutta ketkä hyötyvät eniten kiinteästä 5G:stä?
”Yritykset, jotka siirtävät poikkeuksellisen suuria datamääriä tai joiden vaatimus lyhyestä viiveestä on erityisen tiukka – ja joille ei aiemmin ole ollut tarjolla hyvää kiinteää yhteyttä lainkaan tai ainakaan järkevillä kustannuksilla. 5G:tä voidaan käyttää ensisijaisena yhteytenä tai kuidun rinnalla varayhteytenä”, Akl sanoo.
5G-verkko mahdollistaa vaativan ja kaistaa vievän työn.
Pysyvien toimipisteiden lisäksi kiinteä 5G sopii myös väliaikaiseksi ratkaisuksi ennen kuidun tuloa. Sen jälkeen 5G voi jäädä varayhteydeksi tai se voidaan purkaa pois.
Verkko, joka liikkuu työmaan mukana
Yritykselle kyse on myös katseesta tulevaisuuteen. 5G tulee mahdollistamaan monia teknisiä innovaatioita. Etenkin teollisuudessa ja älykaupungeissa odotukset 5G:lle ovat kovat.
”Osa asiakkaista innostuu mobiilikäytön mahdollisuuksista. Toisille asiakkaille kulma on enemmän esineiden internetissä tai vaikkapa itseohjautuvissa autoissa. Näitä kyselyitä tulee teknologiayrityksiltä sekä julkishallinnosta, jossa kehitetään tulevaisuuden kaupunkeja”, Dominique Akl kertoo.
Akl suosittelee, että valmistautuminen huomispäivän vaatimuksiin alkaisi tietoliikenneyhteyksien osalta jo tänään.
”Esimerkiksi etäkirurgian tai itseohjautuvien autojen tiukat tarpeet yhteyden laadun ja latenssin suhteen voivat tuntua etäiseltä. 5G mahdollistaa kuitenkin uusien sovellusalueiden kehittämisen ja käyttöönoton. Nyt on siis oikea aika innovoida ja rakentaa pohjaa langattoman verkkoarkkitehtuurin hyödyntämiselle”, Akl sanoo.
Varmaa vauhtia viipaloinnilla
4G:ssä yhtenä haasteena on ollut kapasiteetin vaihtelu, kun tukiaseman kaista on jaettu kaikille käyttäjille. Etenkin pienemmät yritykset ovat ehkä kärsineet ruuhkasta iltaisin ja viikonloppuisin, kun kuluttajat laulattavat suoratoistopalveluitaan.
Kiinteä 5G tuo tähän tulevaisuudessa merkittävän parannuksen.
”Taattu kapasiteetti on langattomissa yritysverkoissa jo nykypäivää. Jatkossa 5G:n kehittyminen tukee verkon viipaloinnin (slicing) ansiosta erilaisten yritystarpeiden toteuttamista. Yritykselle voidaan taata käyttöön esimerkiksi tietty minimimäärä kaistaa, erittäin lyhyt viive, korkea luotettavuus ja tietoturva”, Akl kertoo.
Joka viikko kymmeniä 5G-tukiasemia
- DNA avaa joka viikko kymmeniä uusia 5G-tukiasemia.
- Kiinteä 5G tuo merkittävän parannuksen etenkin alueilla, joille kuituyhteyttä ei saa.
- 5G täydentää langattomia verkkoja. Samalla 4G-verkon kehitys jatkuu. Uusien verkojen avautumisen kautta uudesta teknologiasta hyötyvät myös 4G-verkon käyttäjät.
Mutta kuinka kiinteän 5G:n saa yrityksen käyttöön? Lue aiheesta lisää tästä artikkelista!