Blogit

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Palattiinko teidän firmassanne jo toimistolle töihin? Vai onko hybridityöstä tullut uusi normaali? Varmistamalla, että yhteydet vastaavat tämän päivän tarpeita, pystyy työtä jatkamaan vaivattomasti myös tulevaisuudessa siellä missä se parhaiten luonnistuu.

Etä- ja hybridityö asettavat työnteolle muutamia vaatimuksia, joihin työn tehokkuuden ja mielekkyyden kannalta on hyvä kiinnittää huomiota.

”Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, onko kotitoimistolla tai työpaikalla käytössä tarpeeksi nopeat yhteydet, jotka mahdollistavat esimerkiksi hyvälaatuisen äänen ja kuvan eli sujuvat palaverit verkon välityksellä. Yhteyksien lisäksi on tärkeää huomioida työnteon turvallisuus virustorjunnan ja tietosuojan näkökulmasta,” sanoo DNA:n verkkopalveluiden Business Manager Tommi Hirvi.

Jos läppärin tai matkapuhelimen verkkoyhteydet takkuavat, on vaikea hoitaa töitä sujuvasti ja tehokkaasti. Pahimmillaan omaa ja muiden aikaa haaskautuu tarpeettomaan odotteluun. Toimivilla yhteyksillä työskentely sujuu jouhevasti, paikasta riippumatta. Etä- ja hybridityön lisäksi on hyvä huomioida myös asiakkaan tiloissa tehty tai liikkuva työ – kun työntekijä pystyy päivittämään tietoja yrityksen järjestelmiin ketterästi mistä vain, ajankäyttö tehostuu.

Tehokas mobiilinetti pelastaa liikkeessä olevan työntekijän

On hyvä muistaa, että etätyössä voi kulua paljon dataa, joten kiinteän netin ulottumattomissa ollessa kannattaa pohtia, riittääkö puhelimen netti vai tarvitaanko erillistä mobiilinettiä. 

Liikkuvan laajakaistan avulla nopeat ja tehokkaat 5G- ja 4G-yhteydet kulkevat mukana missä tahansa. Etä- ja toimistotyön lisäksi yhteydet toimivat myös liikkuvalla työntekijällä niin työmailla, kenttähuollossa kuin massatapahtumissakin. 5G:n lyhyt latenssi ja suuret tiedonsiirtonopeudet ovat omiaan parantamaan käyttökokemusta.

DNA:n yli 99 % suomalaisista kattava 4G-verkko sekä nopeasti laajeneva 5G-verkko takaavat, että asiakkailla ympäri maan on mahdollisuus tehdä työtään nopeasti, tehokkaasti ja luotettavasti.

Kiinteä netti takaa sujuvat yhteydet kovaankin käyttöön

Erityisesti kaupunkialueilla on tarjolla monipuolisesti kiinteitä nettivaihtoehtoja, kuten taloyhtiönetti tai muita kiinteän liityntätekniikan laajakaistapalveluita, joissa hyödynnetään valokaapeleita, kuparikaapeleita tai kaapelitelevisioverkkoa. Mobiiliverkkoa siirtotienä käyttäviä kiinteitä 4G/5G-yritysdatapalveluita on saatavilla kattavasti kaikkialle Suomeen. Näihinkin yritys voi ottaa käyttöön kiinteän julkisen IP-osoitteen. 

Perustason yrityslaajakaistapalveluiden lisäksi tarjolla on laaja valikoima kattavammilla ominaisuuksilla varustettuja yritysdataliittymiä, niin kiinteillä kuin langattomilla liityntätekniikoilla toteutettuina. Kiinteän yritysdataliittymän nopeus yltää jopa kymmenen gigabitin sekuntivauhtiin ja liittymään voi valita vaatimusten mukaisen SLA-palvelutason sekä yhteyden toteutustavan.

Älä laiminlyö tietoturvaa

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee: välillä ollaan kotona, toisinaan toimistolla tai esimerkiksi asiakkaan tiloissa. Jotta asiakastiedot tai yrityksen tärkeät tiedot eivät päädy väärin käsiin, on tietoturvasta huolehtiminen tärkeää. Lisäksi on hyvä käyttää virustorjuntaa, joka suojaa päätelaitteet haittaohjelmilta. Selausturvan avulla yritys voi myös suojata DNA:n mobiiliverkossa tapahtuvan liikenteen.

Tietoturvan riskitaso kasvaa, jos yrityksessä ei voida taata, että etäkäyttäjät saapuvat yrityksen verkkoihin turvallisella yhteydellä. Suojatulla VPN-etäyhteydellä käyttäjille voidaan tarjota tietoturvalliset yhteydet sisäverkon tietoihin ja palveluihin.

Myös vääriin käsiin joutuneet käyttäjätunnukset ovat yleinen tietoturvariski. Vahva eli kaksivaiheinen tunnistautuminen varmistaa, että vain oikeat käyttäjät pääsevät kirjautumaan yrityksen tietojärjestelmiin. Näin tietomurtojen riski vähenee ja sisäverkon tiedot saa suojattua tehokkaasti.

Mikäli dataliittymään on asetettu kiinteä julkinen IP-osoite, on tärkeä huolehtia samalla verkkoteknisistä suojauksista kuten nykyaikaisen palomuurin asentamisesta toimistoverkon eteen. Jos asiakkaaseen liittyvää informaatiota pitää siirtää esimerkiksi kumppanille, tulee varmistaa, että yhteys on suojattu tai siirrettävä aineisto salakirjoitettu. Kun kriittisiin tilanteisiin varaudutaan, minimoituu riski yrityksen tärkeiden tietojen vuotamisesta ulkopuolisen käsiin. 

 

Luotettava verkko ja toimivat mobiiliratkaisut mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattomat työskentelytavat, mutta myös hybridityön johtamiseen ja pelisääntöihin kannattaa kiinnittää huomiota. Löydä vinkit hybridityöntekoon täältä. 

 

Artikkeli päivitetty 22.3.2023. Alunperin artikkeli on julkaistu 1.7.2021.

Avainsanat:

Mobiili Muuttuva työ 4G 5G Liikkuva työ Liittymät Liikkuva laajakaista Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Äärimmäiset sääolosuhteet voivat vaikuttaa verkkoihin – DNA toimii ripeästi yhteyksien palauttamiseksi

Blogi
12/2024 Joosua Nikkinen

Mobiilivarmenne suojaa yritystä ja työntekijää – tietoturva on osa vastuullisuutta

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Mikä yhdistää tunneälykästä tekoälyä, humanoidirobotteja ja oppimisen johtamista? Teknologiatrendit 2025 tietenkin!

Artikkeli
SOC-tietoturvapalvelu tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan
12/2024 DNA Yrityksille

SOC-tietoturvakeskus tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.