Tietoturvan huomioon ottaminen yrityksissä on nyt tärkeämpää kuin koskaan – mutta miten lähteä liikkeelle toimivan kokonaisuuden rakentamisen kanssa? Vaikka toimivan tietoturvan rakentaminen vaatii tuekseen teknologiaa, ei yrittäjän kuitenkaan tarvitse olla teknologiavelho, sillä jo muutamilla perusasioilla pääsee pitkälle. DNA:n yritysliiketoiminnan tietoturvaliiketoiminnan johtaja Toni Vartiainen antaa konkreettiset vinkit, joilla yritys kuin yritys pääsee alkuun.
”Kun puhutaan pk-yrityksistä tietoturvan suurimmat riskit liittyvät osaamiseen. Yrittäjät ovat oman alansa huippuasiantuntijoita, mutta liiketoiminnan pyörittämiseltä ei jää aikaa tutustua kyberturvaratkaisuihin. Kun kyberturvallisuudesta ei ole tarpeeksi tietoa, sen riskejä liiketoiminnalle on hankalampi ymmärtää”, selittää Vartiainen.
Vartiaisen mukaan monet tietävät, että virustorjunnan pitäisi olla kunnossa, mutta se ei pelkästään tänä päivänä riitä, sillä uhkakenttä on monimuotoistunut. Tietojen kalastelu ja erilaiset hyökkäykset ovat arkipäivää ja niiltä on osattava suojautua.
”Kyberturvan peruspilari on kyberhygienia. Sillä tarkoitetaan jokapäiväisiä käytäntöjä ja toimintatapoja, joilla suojaudutaan digitaalisilta uhilta, kuten tietomurroilta, haittaohjelmilta ja tietojenkalastelulta. Aivan kuten käsienpesu ehkäisee tauteja, hyvä kyberhygienia ehkäisee tietoturvariskejä. Tämän kanssa pääsee mainioon alkuun huolehtimalla hyvistä salasanakäytännöistä, ohjelmiston ja laitteiden säännöllisestä päivittämisestä sekä turvallisten verkkoyhteyksien käyttämisestä.”
Tunnista ja toimi
Ensimmäinen askel tietoturvan kehittämiseen on nykytilan ymmärtäminen ja liiketoimintaan liittyvien riskien tunnistaminen. Jos liiketoiminta nojaa esimerkiksi verkkokauppaan, niin koko bisnes pysähtyy, jos sivusto ei toimi.
”Jos ensimmäinen kohta on riskien tunnistaminen, niin seuraava askel on tehdä tiekartta tietoturvan ja kyberhygienian parantamiseen. Tämän ei tarvitse olla monimutkainen harjoite, vaan perusasioista voi lähteä liikkeelle. Tähän olemassa työkaluja, kuten esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskuksen Kybermittari, jonka avulla organisaatio voi tunnistaa kyberturvaan liittyviä tavoitteita ja yksittäisiä käytäntöjä”, Vartiainen vinkkaa.
Vartiainen alleviivaa, ettei tietoturvan jokaista aspektia tarvitse, eikä kannata, laittaa kuntoon kerralla: kyseessä on pitkä prosessi, joka tehdään pala kerrallaan. Perusasioihin kannattaa keskittyä ensimmäisenä: käyttäjien identiteetin suojaaminen ja turvalliset työkalut sekä yhteydet.
”Kun yritys kasvaa, myös tietoturvan tulee kasvaa sen mukana. Itse suosittelen lämpimästi hyvän ja luotettavan kumppanuussuhteen rakentamista, koska hyvän kumppanin avulla tietoturvan toteuttaminen on helpompaa. Silloin kumppanin kanssa voi yhdessä suunnitella tietoturvallekin kasvustrategian ja -polun.”
Tietoturva lähtee johtoryhmän pöydältä
Tietoturva luo pohjan liiketoiminnan jatkuvuudelle: kun erilaisiin uhkiin on varauduttu ja ne tunnistetaan, on niiltä vastaan helpompi suojautua. Tietoturva suojaa samalla myös yrityksen mainetta: arkaluotoisten tietojen suojaaminen lisää myös asiakkaiden luottamusta.
”Monet yritykset ovat tänä päivänä pilvinatiiveja, joten pilven suojaaminen nousee entistä tärkeämpään asemaan. Tässäkin yksinkertaisilla ratkaisuilla selviää jo pitkälle: monivaiheinen tunnistautuminen antaa jo paljon suojaa. Mutta mitä enemmän bisnes kasvaa, sitä enemmän tarvitaan näkyvyyttä tietoturvaan. Tässä kohtaan kuvaan astuvat esimerkiksi SOC-, MSASE- ja Zero Trust -tietoturvapalvelut, joiden avulla havainnointikyvykkyys uhkien varalle nousee.”
Uhkien jatkuva havainnointi ja löydettyihin poikkeavuuksiin välittömästi reagointi ovat keskeisiä tietoturvan kannalta, sillä ne mahdollistavat uhkien tunnistamisen ja torjumisen ennen kuin ne aiheuttavat merkittäviä vahinkoja.
Lopuksi Vartiainen alleviivaa vielä yritysjohdon merkitystä tietoturvan kannalta: johdon on oltava kartalla tietoturvan merkityksestä ja ajettava sitä eteenpäin organisaatiossa. Tämänhetkinen maailmantilanne ei anna armoa ainoallekaan yritykselle – kyberturvan on oltava yksinkertaisesti kunnossa.
Keskitä yrityksesi tarpeet DNA:lle ja tee yrityksesi arjesta yllättävän yksinkertaista – tai lataa kasvuopas, jonka avulla rakennat yrityksestäsi tulevaisuudenkestävän!