Blogit

Terästehdas ja tilitoimisto vaativat verkolta eri asioita

Olin tämän vuosituhannen alkuvuosina tiukassa paikassa. Edessä oli terästehtaan ensimmäisen WLAN-verkon käyttöönotto nuorena insinöörinä. Isoin haaste ei ollut tekninen käyttöönotto asennuksineen, testauksineen ja dokumentointeineen fyysisesti hyvin haastavassa tehdasympäristössä.

Isoin mörkö hankkeessa oli tehtaan liiketoimintapäättäjien vakuuttaminen siitä, että tässä asiassa on järkeä, langattomalla verkolla saadaan aikaan aitoa liiketoimintahyötyä.

Moni yritys on nyt uuden edessä, kun vanhojen paikallisten anturiratkaisujen sijaan aloitellaan verkkoon liitettyjen mittalaitteiden käyttöä.

Valmistavassa teollisuudessa ja logistiikkakeskuksissa vaatimukset verkon häiriöttömyydelle ovat täysin eri tasolla kuin monelle tutummissa toimistoympäristöissä. Liiketoiminnalliset vaikutukset ovat välittömästi silmillä, mikäli tehtaan toiminnanohjausjärjestelmä ei anna vaikkapa sellunkeitossa tarvittavia parametreja toimintavarmasti ympäri vuorokauden päivästä toiseen.

Mikä verkkoteknologia sitten sopii toimistolle ja mikä tehtaaseen?

Toimistoympäristössä yritys- ja sisäverkkoratkaisut voivat nykypäivänä pohjautua puhtaasti langattomaan teknologiaan:

  • Nopeiden 4G-yritysverkkoratkaisujen yhdistäminen mobiilikäyttäjien APN-ratkaisuun tuo toimistokäyttäjät työpaikan sisäverkkoon kevyellä toteutuksella.
  • Sisäverkon ratkaisuksi on toimistoympäristössä jo pitkään riittänyt tehokas ja vahvaan autentikointiin pohjautuva WLAN-verkko.
  • Julkisten pilvipalveluiden yleistyessä toimistoverkon kytkeminen suoraan esim. Microsoftin ja Amazonin pilvipalvelukeskukseen pilvikytkennällä viimeistelee toimistoympäristön verkkoinfran.

Raskaan teollisuustoiminnan verkkoteknologiaratkaisua taas on mietittävä useammalta kantilta:

  • Fyysisten verkkolaitteiden kestävyys kuumuutta, pölyä, kosteutta ja esimerkiksi tärinää vastaan asettavat omat standardinsa käytettäville laitteille.
  • Latenssin vuoksi mobiiliverkon WAN-ratkaisut eivät vielä tänään ole mahdollisia teollisuuden kohteissa. Sen sijaan MPLS-SD-hybridi on oiva vaihtoehto.
  • Häiriöttömyyden ehdottomuus asettaa vaatimuksensa langattoman sisäverkon peitolle ja kahdennukselle.
  • Kahdennuksessa on huomioitava koko teknologiaketju päätelaitteelta runkoverkkoon.
  • Itse tietoverkon käyttöönoton lisäksi päästä-päähän verkonhallinta nousee vähintään yhtä tärkeäksi kun yritykset nojaavat liiketoiminnassaan yhä enemmän verkon päällä toimiviin prosesseihin.

Teollisuudessa uusien toimintamallien kehittäminen on aina ollut kiinteä osa jokapäiväistä liiketoimintaa. Jatkuva valmistusprosessien kehitys ja automaation asteen nosto ovat olleet arkipäivää valmistavassa teollisuudessa aina. Verkkoteknologioiden kehitys etenee samaa tahtia.

Terästehtaalla saimme uutta ajattelua edustavan WLAN-verkon lopulta hyvässä yhteisymmärryksessä toteutettua. Kyseinen verkko palveli prosessin romunsulatusvaiheessa yhdistäen romukentän ajoneuvot verkon kautta suoraan raaka-aine- ja vaakatietoineen tehtaan toiminnanohjausjärjestelmään. Pienentynyt lisäainemenekki ja prosessin nopeutuminen paperilomakkeiden siirtyessä historiaan toivat välittömiä liiketoimintahyötyjä.

Tässä tuoreessa podcastissa lisää tarinaa teollisuuden ajatuksista IoT-maailmasta.

 

* * *

Blogi on julkaistu TiVissä 27.9.2017

Avainsanat:

Verkko 4G Yhteydet

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Äärimmäiset sääolosuhteet voivat vaikuttaa verkkoihin – DNA toimii ripeästi yhteyksien palauttamiseksi

Blogi
12/2024 Joosua Nikkinen

Mobiilivarmenne suojaa yritystä ja työntekijää – tietoturva on osa vastuullisuutta

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Mikä yhdistää tunneälykästä tekoälyä, humanoidirobotteja ja oppimisen johtamista? Teknologiatrendit 2025 tietenkin!

Artikkeli
SOC-tietoturvapalvelu tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan
12/2024 DNA Yrityksille

SOC-tietoturvakeskus tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.