Elämme teknologisen kehityksen kannalta mielenkiintoisia ja historiallisia aikoja. Huippunopeat yhteydet ovat mullistaneet yritysten kyvyn hyödyntää viestintäteknologiaa, mutta mahdollisuuksissa ollaan vasta alkumatkalla. Operaattorien toiminta mullistuu tekoälyn myötä, ja vastuullisuusasioiden merkitys vain kasvaa.
”5G-teknologian päälle rakennetaan nyt uusia liiketoimintamahdollisuuksia eli sen hyödyntäminen on pääsemässä täyteen vauhtiinsa. Korona-aika oli eräänlainen pakotettu pilotti teknologian kyvystä pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Nyt kuulemme jatkuvasti asiakkailtamme uusista ratkaisuista, joita he ovat 5G:n päälle rakentamassa”, DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen kertoo.
Miltä järkevät ratkaisut näyttävät tulevaisuudessa?
Pilvi- ja IoT-siirtymän edetessä kriittiseksi tekijäksi muodostuvat monipuoliset viestintäyhteydet, joiden avulla liiketoiminnan järjestelmät pysyvät toiminnassa.
”On selvää, että 5G luo täysin uudenlaisia liiketoimintamalleja. Esimerkiksi augmented reality eli tehostettu todellisuus nousi kuumaksi puheeksi keväällä 2023 Applen julkistaessa Vision Pro -lasinsa”, Tolvanen pohtii.
Lasit ovat konkreettinen esimerkki siitä, miten kosketuspintamme kasvavaan datamäärään ja sen hyödyntämiseen muuttuvat. Mutta myös muistutus siitä, millaisia kasvavia vaatimuksia jo lähitulevaisuus asettaa dataliikenteelle.
”Todellisuuden ja virtuaalimaailman yhdistävät laitteet kiinnostavat liiketoimintamahdollisuuksineen niin viihteen tuottajia kuin teollisuuden toimijoitakin. Kaupallinen pohja sovellus- ja järjestelmäkehitykselle on vahva. Samalla teko- eli tukiäly kehittyy nopeasti.”
”Uskallan ennustaa, että yllätymme kaikki lähivuosina monta kertaa kaikesta, mitä yritysten ja yksityishenkilöiden hyödynnettäväksi tulee.”
Operaattorien toiminta mullistuu hurjalla vauhdilla – toimiala analysoi tekoälyn roolia tulevaisuudessa
Ympäristön nopeassa murroksessa operaattoritoiminta muuttuu käytännössä reaaliajassa. Suomessa teleoperaattorit ja viranomaiset tekevät tiiviisti yhteistyötä, minkä ansiosta kansalaisilla ja organisaatioilla on käytössään huippulaadukkaat ja edulliset verkkoyhteydet.
Todellisuus niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa on useimmiten paljon karumpi. Yhteydet maksavat – ja pätkivät. Suomen verkkojen laatua kuvaa tekoälyn laaja käyttö jo nyt.
”Tekoälyä käytetään jo monipuolisesti. AI esimerkiksi säätelee verkkoinfrastruktuurin virrankulutusta. Iso kysymys koskee roolia, jonka tukiäly voi ottaa tulevaisuudessa. Hyvä lähtökohta on, että tekoäly korvaa kaiken manuaalisen ja kaiken minkä voi mallintaa. Mitä tämä tarkoittaa operaattoreille? Sitä toimiala parhaillaan analysoi”, Tolvanen kiteyttää.
Kyberrikolliset himoitsevat verkkoja
Kyberturvallisuus on merkittävä tekijä, joka on huomioitava kaikessa liiketoiminnassa. Geopoliittinen tilanne maailmassa jatkuu monin tavoin kärjistyneenä – Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja maailman voimanapojen uudelleenjärjestäytyminen näkyvimpinä esimerkkeinä.
”Suojaamme verkkomme ja palvelumme hyvin, ja näin asiakkaidemme dataliikenne on turvassa. Näemme voimakkaasti kasvanutta kysyntää tietoturvapalveluissa”, Tolvanen kertoo havainnoistaan.
Suomen NATO-jäsenyyden on arvioitu luovan tilaisuuksia yrityselämämme vahvalle ja monipuoliselle digitalisaatio-osaamiselle. Tolvanen korostaa Suomen ottavan vasta alkuaskeleitaan jäsenmaana.
”Näkymä siihen, mitä NATO-jäsenyys vaikkapa viiden vuoden päästä tarkoittaa on vasta hahmottumassa. Emoyhtiömme Telenor sijaitsee kuitenkin vakiintuneessa NATO-maassa, joten meillä on pohjoismaisella tasolla erinomaista osaamista niin turvallisuuden kuin NATO-maassa toimimisenkin saralla.”
Vastuullisuus pitää tiukasti pintansa
Sota- ja NATO-keskustelun tiimellyksessä keskustelu planeetan tulevaisuudesta ja kestävästä kehityksestä on jäänyt vähemmälle huomiolle. Vastuullisuus on kuitenkin suuruudeltaan kriittinen megatrendi, jonka tärkeys vain korostuu ihmiskunnan pyrkiessä rajoittamaan ilmaston lämpenemistä ja estämään luonto- ja lajikatoa. Pitäen huolta samalla ihmisten hyvinvoinnista.
Sosiaalinen vastuu eli ihmisistä ja yhteiskunnasta huolehtiminen on tärkeä osa kestävän kehityksen ajattelua aivan erityisesti Pohjoismaissa ja Suomessa.
”Vastuullisuus on itsestään selvästi kaikkien agendalla. Se on yhteinen asiamme. Sitä ajavat asiakkaat ja sitä haluavat rekrytoitavat osaajat. Meillä yrityksenä on merkittävä rooli kestävän kehityksen siirtymässä.”
DNA:n mobiiliverkoissa kulkee toiseksi eniten dataa koko Euroopassa. Sen takia tekoälynkin avulla toimiva virrankulutuksen optimointi on merkittävä ympäristökysymys.
”Toinen kysymys on, miten edistämme organisaatioita arvoketjussamme kohti kehittyvää vastuullisuutta. Olemme iso tuotteiden ja palvelujen ostaja. Sillä, että edellytämme kumppaneiltamme sitoutumista Science Based Targets Initiativen tavoitteisiin, eli tieteeseen nojaavien ilmastotoimien tekemistä, on iso merkitys globaalisti”, Tolvanen kertoo.
Digitaalinen yhdenvertaisuus on DNA:lle sydämen asia
Teleoperaattorin tehtävään kuuluu auttaa myös asiakkaitaan toimimaan vastuullisesti ja kestävästi, niin planeetan kuin ihmistenkin kannalta.
”Me pystymme tekemään suurimman inhimillisen vaikutuksemme digitalisaation saralla, ja edistämme sen vuoksi digitaalista yhdenvertaisuutta konkreettisin toimin”, Tolvanen sanoo.
”Haluamme että kaikki pysyvät nyky-yhteiskunnassa mukana. Se tarkoittaa yhteyksiä, välineitä ja digiosaamista. Siksi lahjoitamme vuosittain laitteita niitä tarvitseville ja valmennamme kansalaisia digitaidoissa.”
Tolvanen toteaa, että yhteistyössä on voimaa ja parhaat viestintäteknologiset ratkaisut syntyvät aina aidossa dialogissa yrityksen ja teleoperaattorin kesken. Oleellista on, että operaattori kuuntele ja haluaa ymmärtää asiakkaan ongelmia. Aidosta vuorovaikutuksesta syntyy myös hyvä asiakaskokemus.
Teknologian kehitys luo liiketoimintamahdollisuuksia, joista hyötyvät niin yritykset kuin yhteiskuntakin.
”Avoimen dialogin lopputulos on yrityksen liiketoiminnan kuhunkin vaiheeseen sopivin teknologinen kokonaisuus. Pidämme tiukasti kiinni siitä, että tarjoamme asiakkaalle aidosti parhaan ratkaisun emmekä esimerkiksi pyri rahastamaan vanhentuvalla teknologialla.”
Lue, millaista arvoa kansainväliset osaajat tuovat yrityksiin ja miten Startup Refugees yhdistää työnantajat ja työntekijät.