Miksi tällä hetkellä on tärkeää puhua tekoälystä? Millaisin keinoin yritykset voivat parantaa asemaansa tulevaisuuden varalle? Entä mikä on ensiarvoisen tärkeää kilpailukyvyn kannalta? Pyysimme tulevaisuuttamme määritteleviin kysymyksiin vastauksia tekoälyasiantuntija Katriina Vallilta, Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäeltä sekä futuristi Perttu Pölöseltä.
Kyberturvallisuus, tekoäly ja tulevaisuusajattelu ovat tällä hetkellä kriittisiä asioita, koska jokainen niistä vaikuttaa suoraan niin yhteiskuntaan, talouteen kuin yksilöiden turvallisuuteenkin. Mitä tällä hetkellä siis tulvaisuudesta ajatellaan?
”Jos 1900-luvun loppupuolella paettiin menneisyyden kauhuja, kuten sotia, niin tällä hetkellä paetaan tulevaisuutta. Tulevaisuudessa nähdään ongelmia ja vaikeuksia, olemme kenties ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa nuoret uskovat heidän tilanteensa olevan huonompi kuin edellisen sukupolven. Me puhumme ongelmista, emmekä unelmista. Kehitystä ohjaa innon sijaan huoli. Uskon, että saisimme enemmän hyvää aikaiseksi, jos keskittyisimme mahdollisuuksiin ongelmien sijaan”, Perttu Pölönen toteaa.
Kehityksen tahti on kiivaampaa kuin koskaan, mikä ei tee kyydissä pysymisestä helppoa – ja saattaa lisätä ahdinkoa: pysynkö minä tai yritykseni pinnalla muutoksen ristiaallokossa? Viime vuosina teknologiakentän kuuma peruna on herättänyt niin pelkoa kuin innostustakin.
”Halusimme tai emme, tekoälyllä tulee olemaan suuri vaikutus tapaan, jolla liiketoimintaa tehdään. Yrityksien kannattaa lähteä strategian tasolta miettimään, mitä uudella teknologialla halutaan saada aikaan ja millaisia riskejä se tuo mukanaan. Kun Deepseek asteli markkinoille, monet tahot kielsivät sen paniikkipäätöksenä. Se on huonoin tapa reagoida muutokseen. Tekoälyä, muutakin kuin vain generatiivista, tulisi nyt tutkia, koska jos et toimi nyt, joku muu kyllä toimii”, Katriina Valli kiteyttää.
Teknologiat muuttavat myös turvallisuuskenttää. Kyberturvallisuuden uhkatilanne on kohonnut: verkkorikollisuuden määrä on kasvanut ja niin Euroopan kuin globaalikin turvallisuustilanne on muuttunut.
”Kyberuhat tulisi huomioida yrityksissä aikaisessa vaiheessa, oli kyse sitten tuotteista tai palveluista. Kun digitalisaatio etenee voimakkaasti ja tuo mukanaan uudenlaisia mahdollisuuksia, se avaa ovia myös uusille uhkille. Olisi tärkeää, että turvallisuus otettaisiin kokonaisvaltaisemmin huomioon: kyberturva tulisi oletusarvoisesti rakentaa uusien ratkaisuiden sisälle – se on usein myös resurssien kannalta edullisempi vaihtoehto ja lopputuloskin yleensä myös parempi”, Jarkko Saarimäki vinkkaa.
”On tärkeää osata olla hyvä aloittelija”
Yksi asia nousee jokaisen asiantuntijan puheessa esille, nimittäin osaaminen. Teema on äärimmäisen tärkeä yrityksille, sillä osaaminen ja jatkuva oppiminen vaikuttavat suoraan niin kilpailukykyyn kuin innovaatioihin.
”Me olemme valinneet Traficomin kaikista tärkeimmäksi asiaksi osaamisen. Esimerkiksi tekoälyn kohdalla tarjoamme koko henkilöstölle laajan koulutuspaketin, jotta meillä on virastona kyky tarttua mahdollisuuksiin ja ylläpitää jokaisen henkilökohtaista työmarkkinakelpoisuutta. Haluamme huolehtia työntekijöistämme ja varmistaa, että he pystyvät toimimaan maailmassa, jossa tekoäly on merkittävä osa”, Saarimäki kertoo.
Valli on Traficomin linjauksen kanssa samaa mieltä. Hän toteaa ykskantaan, että tekoäly ei vie sinunkaan töitäsi, mutta työntekijä, joka osaa käyttää sitä kyllä vie. Pölönen näkee taas, että tulevaisuudenkestävyys on asennekysymys:
”Uusia taitoja tarvitaan nykyään jatkuvasti ja se pakottaa meidät takaisin oppijoiksi, on siis tärkeää osata olla hyvä aloittelija. Kun ympäristö muuttuu nopeasti ja voittajiksi nousevat ne, jotka pystyvät myöntämään, etteivät vanhat tiedot enää riitä. Asioiden muuttuminen ei ole rangaistus ja maailman muuttumiseen tulisi suhtautua innolla ja uteliaisuudella.”
Rohkeista kokeiluista käytäntöön
Tämän päivän globaalissa maailmassa menestyminen vaatii kykyä oppia uutta ja tulevaisuuteen avoimesti suhtautumista. Miten suomalaisyrityksen pärjäävät kansainvälisiin verrokkeihinsa nähden?
”Yksinkertaisesti huonosti. Tekoälyyn on kyllä suhtauduttu innokkaasti ja sen ympärille on lähdetty tekemään pilotteja, mutta maturiteetissa ei ole noustu pistemäisten kokeilujen yläpuolelle. Meidän olisikin tärkeää nostaa tekoäly osaksi strategioita ja taktista tekemistä”, Valli tykittää.
Kyberturvallisuuden osalta tilanne on Saarimäen mukaan valoisampi: Suomi on pärjännyt vertailussa hyvin ja perusteet ovat erinomaisella tasolla. Hän on kuitenkin huolissaan toimijoista, joilla kyberturva on heikommalla tolalla – ketju on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki.
”Perustilanne on kuitenkin varsin hyvällä tasolla ja tätä tasoa heijastelee, että aika vähän on nähty koko yhteiskuntaa merkittävästi ravistelleita kyberuhkatapahtumia ja kaikesta on toivuttu ja selvitty”, Saarimäki toteaa.
”Meillä Suomessa on oikein hyvä lähtötilanne, kun katsomme vaikka tekoälyn käyttöönottoa, mutta oikea haaste on tehdä tänne sellainen ympäristö, jonne halutaan tulla. On turhaa tapella osaavista tekijöistä, kun voisimme luoda ympäristön, joka vetää osaajia puoleensa”, Pölönen näkee.
Asiantuntijat alleviivaavat myös yhdessä tuumin, että tulevaisuutta on aina hankala ennustaa: trendeille on vastatrendejä, maailmalla tapahtuu yllättäviä asioita ja teknologian kehitys etenee. Yritysten ei siis auta kuin jatkaa rohkeita kokeiluja, ottaa haltuun uusia oppeja ja kehittää osaamistaan.
Löydä tapoja aloittaa teknologinen voittokulku: tutustu vuoden 2025 Teknologiatrendeihin!
Katriina Valli, Jarkko Saarimäki ja Perttu Pölönen olivat mukana DNA:n Teknologia, turvallisuus ja tulevaisuus -asiakastilaisuudessa 13.3.2025.