Blogit

”Hyväkään idea ei välttämättä menesty, jos sitä ei toteuteta oikealla tavalla. Menestyksen takana on hyvän tiimin ja keskeisten avainhenkilöiden löytäminen. Se voi olla välillä haastavaakin”, sanoo Juuso Blomster, CardioSignal by Precordiorin toimitusjohtaja. Kuva: Matias Ulfves/Kasvu Open.

Sydämenasiana sydän

CardioSignal by Precordiorin kehittämä sydänsairauksia kännykällä havaitseva teknologia voi parantaa koko ihmiskunnan hyvinvointia.

Lääkäri voi auttaa vain yhtä ihmistä kerrallaan. Terveysteknologia voi auttaa useampaa, eivätkä maiden rajatkaan ole rajoittamassa.

Näin tuumii Juuso Blomster. Hän on paitsi sydän- ja verisuonisairauksia havaitsevaa kännykkäsovellusta kehittävän CardioSignal by Precordiorin toimitusjohtaja ja yksi perustajista, myös sydänsairauksien erikoislääkäri.

”Paras tapa ylläpitää hyvää elämänlaatua – ja saavuttaa elinajanodote – on puuttua sairauksiin varhaisessa vaiheessa”, Blomster sanoo. Sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet ovat maailman yleisimpänä kuolinsyynä tässä erityisen tärkeässä asemassa. Niitä on kuitenkin usein vaikea havaita.

”Sydänsairaudet kehittyvät tyypillisesti pikkuhiljaa niin, että elimistö ikään kuin sopeutuu niihin”, Blomster kuvailee. Ihminen voi hyväksyä hiipuvan jaksamisensa ja herätä vasta merkittävämpiin ongelmiin – jos enää pystyy. Esimerkiksi sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire voi olla jopa äkkikuolema.

Kännykkä pystyy samaan kuin kalliit erikoislaitteet

CardioSignal-sovellus on lääkinnällinen laite, joka paitsi havaitsee eteisvärinän luotettavasti, toimii melkeinpä missä tahansa nykyaikaisessa älypuhelimessa – lukuun ottamatta riisutumpia Androideja, joista puuttuu gyroskooppianturi.

Mittaus käy helposti. Puhelin asetetaan minuutiksi rintalastan päälle. Yhtiön ainutlaatuinen algoritmi analysoi liikeantureiden tuottamaa mittausdataa pilvipalvelussa ja kertoo saman tien, onko se löytänyt merkkejä eteisvärinästä. Menetelmä on patenttien suojaama. Samalle apajalle mielivien kilpailijoiden täytyisi siis lisensioida teknologia suomalaisyhtiöltä.

Innovaatio on otettu markkinoilla innokkaasti vastaan. Vuonna 2017 perustettu yhtiö onkin kasvanut niin vinhasti, että se valittiin viime vuonna Vuoden kasvuyritykseksi Kasvu Open -kasvuyritystapahtuman pienten yritysten sarjassa.

Tulevaisuus näyttää vähintään yhtä lupaavalta. Yhtiö on kehittänyt luotettavan menetelmän myös sydämen vajaatoiminnan tunnistamiseen. Se tulee tarjolle, kun lääkinnällisiä laitteita koskeva tiukka lupaprosessi saadaan päätökseensä – Blomsterin arvion mukaan ensi vuoden aikana.

”Euroopassa sovellustamme on käyttänyt jo noin 150 000 ihmistä. CardioSignal on kenen tahansa saatavilla sovelluskaupasta. Keskitymme kuitenkin kumppanuuksiin esimerkiksi terveyspalveluiden tuottajien ja lääkinnällisten laitteiden valmistajien kanssa”, Blomster sanoo. Yhtiö on julkistamassa tänä vuonna uusia, merkittäviä yhteistyökuvioita suurten kansainvälisten terveystoimijoiden kanssa.

Sovelluksen potentiaali on merkittävä. Sydänsairauksien tunnistaminen on perinteisesti ollut kardiologin johtama, enemmän tai vähemmän raskas proseduuri esimerkiksi ultraääni- tai laboratoriotutkimuksineen.

”CardioSignal-mittauksella sydänsairauksien tunnistuskyvykkyys on myös paljon potilaita kohtaavilla yleislääkäreillä. Tämä ei ole pois sydänlääkäreiltä. Päinvastoin. Teknologiamme löytää ihmisiä, joilla on piilevä sydänsairaus, ja jotka saadaan nyt ajoissa erikoislääkäreiden hoitoon”, Blomster sanoo.

Moniosaamista tarvitaan startupissa

CardioSignalin menestystarina perustuu erinomaiseen liikeideaan: resursseja ja osaamista vaativan prosessin korvaamiseen sovelluksella, joka toimii melkein kaikissa älypuhelimissa. Blomster muistuttaa, että se ei kuitenkaan yksin riitä menestyksekkääseen kasvuyrittämiseen.

”Hyväkään idea ei välttämättä menesty, jos sitä ei toteuteta oikealla tavalla. Menestyksen takana on hyvän tiimin ja keskeisten avainhenkilöiden löytäminen. Se voi olla välillä haastavaakin”, Blomster sanoo.

CardioSignal pääsi hyvin liikkeelle, kun perustajaporukka tunsi toisensa entuudestaan. ”Ydinporukan ympärille olemme sitten toki hakeneet työntekijöitä, myös Suomen rajojen ulkopuolelta”, Blomster sanoo. Kansainvälistymistä ei kannata kavahtaa. Niin osaajien määrä kuin liiketoimintamahdollisuudetkin ovat maailmalla suurempia.

Nuoressa pikkuyrityksessä varsinkin alkuvaiheessa yhden ihmisen on hoidettava useampia vastuualueita. Tämä on startupien merkittävä erityispiirre isommalla henkilöstömäärällä operoiviin vakiintuneisiin yrityksiin verrattuna. Moniammatillinen moniosaajaryhmä on siten tarpeen.

”Kasvuyrityksen eteenpäin vieminen on dynaamista toimintaa ja ajoittain melko kuluttavaakin”, Blomster sanoo. Työntekijä, joka pitää kiveen hakatuista suunnitelmista, joita on tehty vuosikausiksi eteenpäin, voi olla omimmillaan jossain muualla kuin kasvuyrityksessä.

”Toki kasvuyrityksissäkin tehdään pitkän aikavälin suunnitelmia. Usein ne vain kehittyvät ja elävät matkan varrella”, Blomster sanoo. Hän itse on työskennellyt aiemmin niin julkisessa terveydenhuollossa kuin suurissa kansainvälisissä yrityksissäkin.

”Pienessä yhtiössä voi tehdä nopeita päätöksiä ja saada myös palautteen nopeasti – mentiinkö oikeaan suuntaan? Oman työn tuloksien näkyminen nopealla syklillä on mielenkiintoista ja lisää työn mielekkyyttä”, Blomster sanoo.


Tämä artikkeli on osa Kasvuyrittäjien menestystarinat -juttusarjaamme. Sarjan edellisessä osassa jututimme sähköautoilun edelläkävijä EVA Globalin perustaja Niina Suurniemi Hopperia menestyksen reseptistä. EVA Global valittiin Kasvu Openissa vuoden 2022 kasvuyritykseksi keskisuurten yritysten sarjassa.

Mitä muuta innostavaa tapahtuu teknologian saralla? Lataa itsellesi Teknologiatrendit 2023 -opas ja tiedät mitkä trendit puhuttavat tänä vuonna! 

Avainsanat:

Digitalisaatio Innovaatio Teknologia Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
Merikaapeli
11/2024 DNA Yrityksille

Miten DNA huolehtii yhteyksiensä toimivuudesta kriittisen merikaapelin vaurioituessa?

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Onko yritysverkollesi paras vaihtoehto SD-WAN vai MPLS? Vai molemmat? 

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Asiantuntijat mukanasi IT-ratkaisujen suunnittelusta jatkuvuudenhallintaan – kehitystä tukien ja skaalautuen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.