Blogit

Suomalaisen startupin kova tavoite: ikääntyneet mukaan digikelkkaan

Heikentyvä näkökyky ja hienomotoriikka voivat syrjäyttää ikäihmisen digitaalisista palveluista. Suomalainen startup Oulumo veistää puusta ratkaisua, joka mahdollistaisi laadukkaat digitaaliset palvelut myös senioreille.

Iso osa konttoriasioinnista tapahtuu nykyään älypuhelimella. Fyysisen asioinnin esteettömyys on usein hoidettu esimerkiksi ramppeina toimistoon ja mahdollisuutena avustajaan. Digitaalisessa maailmassa esteeksi voi muodostua jo se, ettei vanhuksen sorminäppäryys tai näkö enää riitä älypuhelimen käyttöön.

Tämä on tulevaisuudessa arkipäivää yhä useammalle meistä, kun elinikä pitenee. Digitaalinen osattomuus voi syventyä kierteeksi, kun älypuhelimella pitäisi osata hoitaa verkkopankkiasiat, tilata taksi tai näyttää junalippu. Puhelin ei enää ole pelkkä puhelin vaan portti digitaalisiin palveluihin. Samat palvelut saa usein älypuhelimella helpommin ja halvemmalla verrattuna perinteiseen asiointiin.

Suomalaisen startupin Oulumon tavoitteena on, että jokainen voisi käyttää digitaalisia palveluita – ilman, että heikentynyt sorminäppäryys tai näkö olisivat sille esteenä. Yhtiön Lumo-kuvaturvapuhelin toimii heti, kun töpseli on laitettu seinään. Mobiiliyhteys on turvallinen ja toimintavarma, eikä vaadi käyttäjältä, omaisilta tai hoitohenkilökunnalta ylimääräistä säätöä.

”Meidän ydintavoitteemme on valjastaa digitaalisuus myös ikääntyvän väestön käyttöön. Haluamme tehdä digitaalisuudesta sellaista, että ihmiset voivat ikääntyessäänkin osallistua yhteiskuntaan ja olla yhteydessä lähimmäisiinsä. Tavoitteena on, että tuotteemme mukautuu muuttuvaan käyttäjään”, Oulumon toimitusjohtaja Tuomo Sihvola sanoo.

Suomalaiset vanhenevat vauhdilla

Oulumon päätuote on Lumo-kuvaturvapuhelin. Tällä hetkellä se palvelee ikääntyvän henkilön ja hänen perheensä sekä tarvittaessa hoitohenkilöstön välisenä aina saatavilla olevana videopuhelinyhteytenä johon voidaan myös yhdistää Oulumon hälytysranneke, mutta yhtiön suurena visiona on rakentaa siitä ikääntyneen portti digitaalisiin palveluihin.

Yli 65-vuotiaiden osuus Suomen väestöstä kasvaa nopeasti. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan yli 27 prosenttia suomalaisista on vuonna 2050 yli 65-vuotiaita. Vuonna 2010 vastaava osuus oli 18 prosenttia. Moni heistä ei istu nykypäivän käsitykseen vanhuksista, vaan viimeisetkin elinvuodet voivat olla hyvin aktiivisia.

”Yksi esimerkki asiakkaistamme on aktiivinen 90-vuotias mies, joka kulkee yhä paikkoihin omalla autollaan. Hän on erittäin tyytyväinen, kun fysioterapeutti, hoitaja ja omaiset voivat ottaa yhteyttä samalla laitteella. Monen käyttäjän omaiset eivät enää asu samalla paikkakunnalla.”

Toisin kuin moni kilpailijansa, Lumo on tehty suomalaisesta puusta.

”Vanhuksille suunnatut tuotteet ovat usein tehty karrikoiden harmaasta muovista. Meidän ajatus oli, että tuotteen pitää herättää käyttäjässään ylpeyttä. Siihen pitää rakastua jolloin kynnys tehokkaaseen kaikkia hyödyttävään käyttöön on pieni. Tässä on hyödynnetty hienoa suomalaista puuosaamista”, Sihvola sanoo.

Kuva antaa lisätietoa hätätilanteesta

Perinteisesti turvapuhelimet ovat olleet äänivetoisia. Painamalla nappia vanhus on saanut yhteyden palvelukeskukseen, josta häntä on tultu tarpeen vaatiessa auttamaan. Tulevaisuudessa tavoitteena on, että palveluun voi kytkeä myös kolmansien osapuolten sensoreita – esimerkiksi palohälyttimiä ja sänkyyn asennettavia sensoreita, jotka kertovat, onko vanhus noussut sängystä yöllä eikä ole palannut takaisin.

Lumo-kuvaturvapuhelin toimii ihan tavallisessa arjessa videopuhelinvälineenä läheisten ja hoitohenkilöstön kanssa. Yhdistettynä turvarannekkeeseen sillä voi myös soittaa avunpyynnön, jolloin järjestelmä avaa kameran automaattisesti.

”Kuva kertoo tilanteesta yllättävän paljon. Vaikka tieto ei olisi täydellinen, on kaikki tieto tilanteesta hyväksi”, Sihvola sanoo.

Satojen hakijoiden joukosta Deutsche Telekomin kiihdyttämöön

Kiinnostusta on muuallakin kuin Suomessa. Yhtiö valittiin satojen hakijoiden joukosta Deutsche Telekomin ja Nokian kiihdyttämöön, jolla Deutsche Telekom hakee uudenlaisia tuotteita 12 maan alueella asuville asiakkailleen.

Toistaiseksi yritystä kehitetään perustajien varoilla. Jatkossa kasvuun on tarkoitus hakea isommat muskelit sijoittajilta.

Tällä hetkellä asiakkaiden käytössä on rajoitettu määrä Lumo-kuvaturvapuhelinta, mutta toiminta laajenee koko ajan. Yhtiöllä on yhteistyösopimus ison yksityisen terveysyrityksen kanssa, ja asiakkuuksista on käynnissä neuvotteluja myös esimerkiksi sote-yhtymien kanssa.

”Tuotteelle on paljon kysyntää. Meidän tavoitteemme on kasvattaa laitemäärä Suomessa nopeasti tuhansiin kuvaturvapuhelimiin”, Sihvola sanoo.

 

Onko teidänkin firmanne kasvun kynnyksellä? Lataa maksuton opas ja opi, mitä mikäkin kasvun vaihe tarkoittaa verkkoyhteyksien, mobiilityökalujen ja toimitilojen digivalmiuden kannalta.

Lataa opas

Avainsanat:

4G Verkko Yhteydet Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Äärimmäiset sääolosuhteet voivat vaikuttaa verkkoihin – DNA toimii ripeästi yhteyksien palauttamiseksi

Blogi
12/2024 Joosua Nikkinen

Mobiilivarmenne suojaa yritystä ja työntekijää – tietoturva on osa vastuullisuutta

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Mikä yhdistää tunneälykästä tekoälyä, humanoidirobotteja ja oppimisen johtamista? Teknologiatrendit 2025 tietenkin!

Artikkeli
SOC-tietoturvapalvelu tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan
12/2024 DNA Yrityksille

SOC-tietoturvakeskus tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.