Tekoäly on hiipinyt salakavalasti niin kahvipöytäkeskusteluihin kuin digitaaliseen työkalupakkiimmekin. Jokainen aivotyöläinen tietää, että tekoäly suorittaa tehokkaasti ja kuuliaisesti sille antamiamme tehtäviä. Keräsimme viisi parasta vinkkiä parempaan promptaukseen ja siten myös tekoälyn tehokkaampaan hyödyntämiseen.
Promptaaminen, eli tekoälyn ohjaaminen kehotteilla, on taito, jossa voi kehittyä. Vaikka tekoäly ymmärtää ohjeitamme paikoitellen jo hämmästyttävän hyvin, oikeanlaisella ohjeistuksella siitä voi saada vielä enemmän irti. Mestaripromptaajaksi ei synnytä, vaan sellaiseksi voi kasvaa aktiivisella harjoittelulla.
1. Ole täsmällinen ja ohjeista yksityiskohtaisesti
Mitä tarkemmin määrittelet haluamasi lopputuloksen, sitä todennäköisemmin saat juuri tarpeitasi vastaavan lopputuloksen. Sen sijaan, että pyytäisit tekoälyä kirjoittamaan analyysin uuden tuotteenne tai palvelunne markkinapotentiaalista, kerro sille tarkemmin, mitä analyysin pitää sisältää. Yksityiskohtainen ohjeistus auttaa tekoälyä tuottamaan täsmällisempää tietoa päätöksenteon tueksi.
Esimerkki 1. ”Analysoi uuden tekoälypohjaisen analytiikkaratkaisumme markkinapotentiaalia. Keskity erityisesti seuraaviin osa-alueisiin: asiakassegmentit, markkinan koko ja kasvutahti, kilpailijakenttä, toimialan trendit ja mahdolliset haasteet.”
2. Jaa monimutkaiset tehtävät osiin
Tekoäly suoriutuu parhaiten, kun pilkot laajemman kokonaisuuden pienempiin, helpommin hallittaviin osiin. Jos olet esimerkiksi laatimassa liiketoimintasuunnitelmaa, älä pyydä tekoälyä tekemään sitä kerralla. Pyydä tekoälyn panosta eri osioihin yksi kerrallaan. Näin voit myös helpommin ohjata ja tarkentaa tekoälyn tuottamaa sisältöä matkan varrella.
3. Hyödynnä esimerkkejä ja malleja
Tekoäly oppii esimerkeistä tehokkaasti. Jos haluat tietynlaisen vastauksen, anna sille malli haluamastasi formaatista tai tyylistä. Voit esimerkiksi pyytää tekoälyä noudattamaan sille annettua mallirakennetta tai käyttämään tietyn alan sanastoa.
4. Käytä iteratiivista lähestymistapaa
Täydellisen vastauksen saaminen ensimmäisellä yrityksellä on harvinaista – älä siis unohda käydä tekoälyn kanssa vuoropuhelua. Pyydä tekoälyltä ensimmäinen versio ja arvioi, miten se täyttää toiveesi. Pyydä sitten tarkennuksia tai muutoksia. Tämä prosessi auttaa hiomaan lopputuloksesta juuri sellaisen kuin haluat. Muista, että voit aina pyytää tekoälyä muokkaamaan, laajentamaan tai tiivistämään aiempia vastauksiaan.
5. Määrittele konteksti ja rajoitukset
Tekoäly toimii parhaiten, kun se ymmärtää tehtävään liittyvän kontekstin ja mahdolliset rajoitukset. Kerro sille esimerkiksi, mille yleisölle sisältö on tarkoitettu, mikä on sen käyttötarkoitus ja mitkä ovat mahdolliset tekniset tai sisällölliset rajoitukset. Voit esimerkiksi antaa tekoälylle suoraan raamit siitä, mikä on käytössä oleva budjetti, jossa sen laatiman ehdotuksen täytyy pysyä, ja missä muodossa haluat vastaanottaa lopputuloksen. Jos tekoäly auttaa sinua keräämään tutkimustietoa, muista määritellä, miltä ajalta toivot tekoälyn kaivelevan tietoa. Riittäisikö esimerkiksi tutustuminen maksimissaan kahden vuoden takaisiin taustamateriaaleihin?
Esimerkki 2. ”Kirjoita blogikirjoitus tekoälyn hyödyntämisestä liiketoiminnan kehittämisessä. Konteksti ja rajoitukset ovat seuraavat:
- Kohdeyleisö: Organisaatioiden johto, liiketoimintapäättäjät ja yrittäjät
- Tyyli: Selkeä, käytännönläheinen ja helposti ymmärrettävä, mutta ei liian tekninen
- Pituus: Noin 800 sanaa
- Sisältöraamit: Keskity erityisesti siihen, miten tekoälyä voi hyödyntää strategisessa päätöksenteossa, asiakaskokemuksen parantamisessa ja liiketoiminnan tehokkuuden lisäämisessä. Vältä liian yleistä tai abstraktia kieltä – anna konkreettisia esimerkkejä ja käytännön vinkkejä.
- Ajankohtaisuus: Käytä tänä vuonna julkaistuja aiheeseen liittyviä tutkimuksia taustamateriaalina.”
Bonusvinkki: Muista kriittinen ajattelu
Vaikka tekoäly on tehokas työkalu, se ei korvaa ihmisen arviointikykyä. Suhtaudu tekoälyn tuottamaan sisältöön aina kriittisesti ja tarkista faktat. Tekoäly on parhaimmillaan ideointikumppanina ja työn tehostajana, mutta vastuu lopputuloksesta on aina käyttäjällä.
Jotta koko organisaation tekoälyosaaminen kehittyy, tarvitaan sopiva kanava pohtia yhdessä promptaamisen anatomiaa. Kun päivittäisessä työssä kohdatuista haasteista ja opeista käydään avointa keskustelua, promptaamisosaamisen hyödyt konkretisoituvat nopeasti.
Tekoälyn tehokas hyödyntäminen on taito, joka kehittyy kokemuksen myötä. Kokeile rohkeasti erilaisia lähestymistapoja ja opi virheistä. Muista, että jokainen promptaus on mahdollisuus oppia jotain uutta niin tekoälystä kuin omasta työstäsikin. Parhaimmillaan tekoälystä tulee korvaamaton osa työkalupakkiasi, kunhan annat sille mahdollisuuden ymmärtää tarpeesi mahdollisimman hyvin.
Tutustu Microsoft 365 -paketteihin ja Copilotiin!