Hyvästä tietoturvasta huolehtiminen ei edellytä, että yritykseen on hankittava erikoisosaamista sitä varten. Se edellyttää kuitenkin sen, että tietoturva on rakennettu osaksi kaikkea yrityksen liiketoimintaa.
Turvallinen työympäristö tukee työtehoa ja suojaa arjen sujuvuutta. Tänä päivänä tietoturvaa haastaa esimerkiksi lisääntynyt etätyö, jonka ansiosta laitteita käytetään huolettomasti kotiverkoissa, kahviloissa ja erilaisissa coworking-työtiloissa.
Tarkoituksenmukaiset ja huolella valitut tietoturvaratkaisut pitävät tiedostot ja datan turvassa, ja säännöllisten koulutusten tarjoaminen työntekijöille varmistaa, etteivät sähköpostin kautta leviävät huijaukset pääse maaliin.
Varaudu yleisimpiin uhkiin
Kun toimitusjohtaja pyytää tilisiirtoa tai lahjakortteja sähköpostitse, on kyseessä varma huijaus. Jopa 97 % yrityksiin kohdistuvista uhkista kulkee sähköpostin kautta. Niissä saatetaan kalastella työntekijöiden henkilökohtaisia tietoja, joita voidaan yrittää hyödyntää esimerkiksi erilaisiin verkkopalveluihin murtautumiseen tai identiteettivarkauksiin.
Verkkorikolliset yrittävät ahkerasti päästä käsiksi myös yrityksen liikesalaisuuksiin ja tilitietoihin, mutta mukana saattaa kulkea myös linkkejä, joiden takaa löytyy pahimmillaan runsasta tuhoa tekevä virus. Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa tunnetuista uhkista ja huijauksista, mutta jokaisen työntekijän on hyvä pitää silmät auki liitteitä ja linkkejä käsitellessään.
Nykyaikainen palomuuri suodattaa myös verkosta tulevat uhat ja pitää huolen, että yrityksen jokainen internet-, pilvi-, ja yritysverkkoyhteys pysyy turvassa. Palomuuri on hyvä pitää ajan tasalla, sillä verkkorikolliset keksivät uusia riesoja päivittäin.
Tietomurroista aiheutuneet vahingot voivat olla massiivisia, jos asiakkaat eivät pääse yrityksesi tuotteiden tai palveluiden pariin.
Ja jos liiketoimintaan kuuluu verkkopalveluita tai vaikkapa verkkokauppa, on hyvä muistaa suojata myös se osa-alue palvelunestohyökkäyksien (Denial of Service, DoS) varalta. DoS-hyökkäyksiä tapahtuu Suomessa vuosittain kymmeniä tuhansia, ja niiden tavoitteena on yksinkertaisesti lamauttaa jonkin verkkopalvelun tai -sivuston toiminta täysin.
DNA:n tietoturvapalveluilla suojaat verkot ja saat kaikkien yrityksesi työntekijöiden käyttöön huipputurvalliset ja helposti käyttöönotettavat etäyhteydet, jotka parantavat myös etätyön tietoturvaa ja luotettavuutta. Kun yrityksesi ja sen tarpeet kasvavat, pilvipohjaiset tietoturvapalvelut skaalautuvat täysin joustavasti kasvusi mukana.
Älä unohda laitteita
Verkon lisäksi myös puhelimet ja tietokoneet kannattaa suojata, ja se onkin keskeinen osa monikerroksista tietoturvaa. Laitteista on hyvä löytyä esimerkiksi virustorjunta siltä varalta, että sitä huijaussähköpostia tai huijausviestiä tulikin klikattua. Samalla virustorjunta estää tartunnat saastuneilta verkkosivuilta myös mobiililaitteissa.
Puhelimiin ja tietokoneisiin voi hankkia lisäksi erillisen VPN-sovelluksen (virtual private network), jonka avulla voidaan muodostaa salattu yhteys WLAN-verkkojen tai mobiiliverkon yli. Etenkin liikkuvassa työssä VPN tuo turvaa, mutta se on paikallaan myös jokapäiväisessä tekemisessä.
Moni unohtaa helposti puhelimen suojauksen, vaikka se olisi ensiarvoisen tärkeää – käytämmehän puhelimia esimerkiksi pankkiasiointiin ja arkaluonteisiin työsähköposteihin.
Päivittämättömät laitteet ovat myös yksi suurimpia tietoturvauhkia. Kun käyttöjärjestelmiä kehitetään, paikataan samalla tiedossa olevat tietoturva-aukot. DNA:n tietoturvapalveluiden avulla saat kaikki päätelaitteet tarvittaessa keskitettyyn hallintaan, jolloin ajantasaiset päivitykset ja sovellukset on helppo ajaa jokaiselle. Tällöin saadaan myös parempi näkyvyys koko organisaation tietoturvatilanteeseen.
Tärkeintä on, että laitteet tai verkko eivät jää suojaamatta. DNA:n palvelut on suunniteltu siten, ettet tarvitse omaa tietoturva-asiantuntijaa yritykseesi, vaan saat tarvittavat, sopivat ja oikein määritetyt ratkaisut vaivatta käyttöösi.
Tutustu tarkemmin yrityksen tietoturvapalveluihin!
Artikkeli päivitetty 11.7.2022. Alunperin artikkeli on julkaistu 29.12.2020.