DNA:n, AWS:n sekä Unmanned Lifen yhteisessä demotilaisuudessa päästiin tutustumaan käytännön esimerkkien avulla siihen, millaisia mahdollisuuksia nykyteknologia tarjoilee niin liiketoiminnan tehostamisen kuin turvaamisen saralla. Miten reunalaskenta, yksityisverkot ja autonomiset droonit liittyvät toisiinsa?
Juuri tälläkin hetkellä Antwerpenin sataman yllä kiertelee joukko autonomisia drooneja, jotka valvovat 120 neliökilometrin kokoisen alueen tapahtumia. Droonit huolehtivat muun muassa infrastruktuurin tarkastamisesta, valvonnasta ja seurannasta, vaaratilanteiden ja laitureiden hallinnasta sekä öljyvuotojen tai ajelehtimien havaitsemista. Antwerpenin sataman mukaan droonien käytöllä tulee olemaan yhä tärkeämpi rooli tulevaisuuden satamassa – mutta mitä muita käyttökohteita autonomisilla drooneilla voi olla? Entä millainen teknologia mahdollistaa kaiken tämän?
Turvaa ja tehoa drooneista ja yksityisverkoista
Autonomisten droonien hyödyt eivät koske vain satama-alueita, vaan niitä voidaan hyödyntää kattavasti muillakin toimialoilla, kuten logistiikassa, rakennusteollisuudessa, sairaanhoidossa ja liikenteessä. Kyse ei ole pelkästään drooneista, vaan myös erilaisia tehtäviä suorittavista roboteista. Yksinään droonit tai robotit eivät kuitenkaan pysty suorittamaan mitään, vaan niiden tueksi tarvitaan toimivia yhteyksiä sekä alustoja, joiden kautta niitä voi hallita.
Yhteyksien kannalta yksityiset mobiiliverkot, eli privaattiverkot, ovat erinomaisia teolliseen käyttöön. Niiden avulla on mahdollista rakentaa oma yksityisverkko julkisen 4G-verkon, ja tulevaisuudessa myös 5G-verkon päälle, jolloin muu kuormitus ei rasita verkkoa. Privaattiverkosta hyötyvät erityisesti esimerkiksi tehtaat, terveydenhuollon laitteistot ja autonomiset kulkuneuvot, joiden vaatimukset siirtonopeuden ja latenssin suhteen ovat korkeat.
”Palveluiden edellyttämä kapasiteetti ja saatavuus voidaan yksityisverkossa taata varmaksi”, DNA:n yksityisen verkon palveluista vastaava Ville Kantola selvittää.
DNA Yksityisverkko sopii ominaisuuksiltaan ympäristöihin, joissa tarvitaan laadukkaita yhteyksiä ja taattua kapasiteettia alhaisella viiveellä. Yksityisverkoissa voidaan hyödyntää reunalaskentaa, jolloin dataa voidaan hallinnoida paikallisesti ja hyödyntää entistä nopeammin.
Hybridireuna tarjoaa matalan viiveen ja paikallista datankäsittelyä
Hybridireuna (hybrid edge) yhdistää reunaverkon (edge network) ja pilviverkon (cloud network) ominaisuuksia tarjoten käyttäjilleen ja sovelluksille nopean ja joustavan tavan käyttää laskenta- ja tallennusresursseja. Hybridireunan avulla laskentatehoa voidaan siirtää lähemmäs käyttäjiä ja laitteita, mikä vähentää viivettä ja parantaa suorituskykyä erityisesti älykkäissä IoT-ratkaisuissa. Tällaisten vaativampien ratkaisuiden kohdalla lisää tehoa saadaan DNA:n kumppaneilta, kuten AWS:ltä, joka tarjoaa maailman luokan pilvipalvelualustan.
”DNA:n pilvipohjaisen arkkitehtuurin avulla tarvittuja ja tärkeitä toimintoja voidaan hajauttaa ja tehostaa reunalaskennalla, oli kyseessä alueellinen tai pienempi yksityisverkko”, Kantola kertoo.
Pilvipohjainen arkkitehtuuri voi auttaa optimoimaan resurssien käyttöä ja tehdä toiminnasta vähemmän riippuvaista kaukana sijaitsevista pilvipalvelimista. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa on tarve minimoida tietoliikenteen määrää tai noudattaa tiettyjä tietosuojasäädöksiä.
Alusta droonien ja robottien hallinnoinnin takana
Droonien ja robottien hallinnointiin käytettävä Unmanned Life -alusta on suunniteltu mahdollistamaan droonien joukkohallinta monimutkaisissa ympäristöissä, kuten kaupungeissa, teollisuusalueilla ja logistiikkakeskuksissa.
Unmanned Lifen hajautettu ohjelmistopohjainen järjestelmä hyödyntää tekoälyä, koneoppimista ja reaaliaikaista tietoa droonien liikkeistä sekä analysoi toimintaympäristöä. Tämä mahdollistaa tehokkaan droonien kulkureittien optimoinnin, esteiden tunnistamisen ja väistämisen sekä toimintaa tehostavan reaaliaikaisen päätöksenteon. Yhdeltä alustalta tapahtuva hallinnointi tekee droonien käytöstä turvallista, tuottavaa ja kustannustehokasta sekä auttaa minimoimaan riskejä.
Mutta mitä hyötyä reunalaskennasta, yksityisverkoista ja autonomisesta drooneista on yrityksen liiketoiminnalle?
”Uusien teknologioiden hyödyntäminen on liiketoiminnan resilienssin ja jatkuvuuden kannalta tänä päivänä kriittisen tärkeää. Automaatio ja turvalliset verkot ovat tässä avainasemassa. Muutoksen keskellä pärjää parhaiten hyödyntämällä kumppaneita, joilla on paras osaaminen”, DNA:n yritysliiketoiminnan verkko- ja pilvipalveluiden johtaja Dominique Akl kiteyttää tapahtuman annin.
Kiinnostaisiko sinua kuulla lisää teknologiasta, joka mahdollistaa droonien käytön liiketoimintasi tukena ja turvana? Ole yhteydessä meihin!