Monessa sairaalassa tuskaillaan, kun leijonanosa hoitohenkilökunnan ajasta menee muuhun kuin hoitotyöhön. Telenorin pohjoismaisten pilottien perusteella työtaakkaa voisi keventää teknologialla, kertoo Telenorin Nordic Cluster -toiminnan johtaja Jukka Leinonen.
Verenpaine, ruumiinlämpö, syke, happisaturaatio… Sairaalassa hoitajat ja lääkärit seuraavat potilaiden ruumiintoimintoja tarkasti.
Tyypillisesti hoitaja ottaa potilaalta verenpaineen, kirjoittaa mittaustuloksen paperille ja käy vielä sen jälkeen kanslian tietokoneella näpyttelemässä tuloksen potilastietojärjestelmään. Tulevaisuudessa tieto voi siirtyä suoraan laitteesta sairaalan järjestelmään.
”Sairaala on täynnä erilaisia mittauslaitteita. Oli kyse sitten verenpaineen mittauksesta tai sydänkäyrästä, 5G:hen perustuvan privaattiverkon avulla näiden tietojen kerääminen onnistuu automaattisesti ja tietoturvallisesti. Ja hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön kirjausten sijaan”, Telenorin Nordic Clusterin johtaja, entinen DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen visioi.
Telenorin Nordic Clusterissa on käynnissä useita hankkeita, joissa tutkitaan sairaalaympäristön verkottumista. Terveydenhuollon lisäksi teknologioita pilotoidaan esimerkiksi teollisissa ympäristöissä ja varastoissa. Yrityksiä kiinnostaa nyt etenkin tietoturva, kun yhä kriittisemmät laitteet kytkeytyvät verkkoon.
Stand-alone 5G tekee visioista totta
Monet Nordic Clusterin hankkeista liittyvät 5G-teknologian seuraavaan vaiheeseen, joka mahdollistaa 5G:n ominaisuuksien täyden hyödyntämisen esimerkiksi yritysverkoissa.
Kyse on niin sanotusta stand-alone 5G:stä, joka ei tukeudu 4G-teknologiaan. Se mahdollistaa 5G-verkon viipaloinnin ja kaistan takaamisen esimerkiksi sairaalan tai teollisuusympäristön tarpeisiin.
”Kun 5G:n seuraava vaihe leviää tuotantoon, voimme tarjota asiakkaille ihan uudenlaisia ominaisuuksia esimerkiksi sovellusviiveen hallintaan. Tai voimme rakentaa mobiilisti 5G:n päälle täysin asiakaskohtaisen, tietoturvallisen ja eristetyn virtuaalisen yritysverkon. Teknologia mahdollistaa myös privaattiverkot”, sanoo Leinonen.
Kun itseohjautuva laite tekee päätöksiä sensoridatan pohjalta, tulee viiveen olla usein lyhyt. Tällöin käyttöön tulee reunalaskentateknologia, jolloin pilvi ikään kuin venyy lähemmäs laitetta eikä data matkaa analysoitavaksi esimerkiksi toisella mantereella olevalle palvelimelle.
Isoja kumppanuuksia
Leinonen toimi DNA:n toimitusjohtajana kahdeksan vuotta. Tästä ajasta hänellä oli noin kahden vuoden ajan kaksi hattua: DNA:n toimitusjohtajan työ ja Nordic Cluster -toiminnon vetäjän työ. Myös DNA:n muutos on ollut iso: markkinan haastajasta osaksi norjalaista Telenoria.
”Maayhtiön toimitusjohtaja on päivittäin tekemisissä konkretian ja operatiivisten asioiden kanssa. Pohjoismaisella tasolla työskentelen nyt enemmän strategian ja kansainvälisen yhteistyön parissa”, Leinonen sanoo.
Esimerkeiksi monikansallisen konsernin tuomista mahdollisuuksista maayhtiöille hän nostaa marraskuussa 2021 julkistetun Telenorin ja Google Cloudin strategisen kumppanuuden, jonka tavoitteena on tarjota yhä parempia palveluita asiakkaille. Tammikuussa Telenor ja Amazon Web Services kertoivat yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tarjota enemmän 5G- ja reunalaskentapalveluita asiakkaille.
”Tämä on kuin palapeli, jossa tarvitsee paikallisen markkinan ymmärrystä ja kansainvälisen yhteistyön paikkojen näkemistä. Yhteistyöt AWS:n ja Googlen kanssa ovat tästä hyviä esimerkkejä”, Leinonen sanoo.
Nordic Cluster -johtajuutta ehti Leinosella kestää vain muutama kuukausi ennen kuin korona laittoi kaiken kiinni. Nyt kalenteri on täyttynyt kasvokkaisista kohtaamisista.
”Noin puolet erityyppisistä tapaamisista hoituu jatkossakin virtuaalisesti. Toisen puolen hoidan ihan mielelläni kasvokkain”, Leinonen sanoo.
Lue lisää: Privaattiverkko lyhentää bitin matkaa – erityisen pieni viive voi jopa pelastaa ihmishenkiä