DNA ja Telenorin muut pohjoismaiset yhtiöt syventävät yhteistyötä entisestään. Tavoitteena on tuoda globaaleja ratkaisuja ja uusien teknologioiden laaja-alaisempia hyötyjä suomalaisyritysten käyttöön.
Telenorin pohjoismaisten toimintojen yhteistyöstä vastaavan Nordic Clusterin johtajalla Jukka Leinosella on työssään todellinen näköalapaikka Pohjolan yrityksiin. Leinonen tunnetaan DNA:n pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Syksyllä 2021 hän siirtyi täysipäiväisesti johtamaan Telenorin pohjoismaisten liiketoimintojen yhteistyötä.
”Osana Telenoria DNA:lla on valtavat mahdollisuudet osallistua pohjoismaisiin projekteihin ja hyödyntää koko Telenor-perheen asiantuntemusta. Voimme tarjota suomalaisille yrityksille maailmanlaajuiset ratkaisut paikallisella asiantuntemuksella esimerkiksi IoT:ssa. Telenor tarjoaa IoT-ratkaisuja pohjoismaissa sekä kansainvälisesti yhteisen Telenor IoT -brändin alla. Telenor IoT yhdistää Telenor Connexionin ja Telenorin maayhtiöiden IoT-asiantuntijat ja osaamisen. Sen tarjooma on saatavilla kaikkien Telenorin pohjoismaisten maayhtiöiden, Telenor Connexionin sekä valikoitujen yhteistyökumppaneiden kautta. Telenor-perheen kehitysyhteistyö on tänä vuonna kiihtynyt entisestään”, sanoo Leinonen.
Jukka Leinosella on työssään todellinen näköalapaikka Pohjolan yrityksiin.
Leinonen on toiminut DNA:n palveluksessa vuodesta 2010, jolloin hän aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana. Vuonna 2013 hänet nimitettiin yhtiön toimitusjohtajaksi. Vuodesta 2019 vuoden 2021 syksyyn saakka hän johti Telenorin pohjoismaista Nordic Clusteria oman toimensa ohella, ja nyt siitä eteenpäin täysipäiväisesti.
”Totesimme yhdessä Telenorin konsernijohtajan kanssa, että Nordic Clusterin johtaminen on kokopäivätyö. Huomasin itse, että omat reaktioaikani alkoivat venyä liian pitkiksi. DNA on todella kiinnostavassa kasvun vaiheessa ja ansaitsee johtajan, joka voi keskittyä kasvun mahdollistamiseen Suomessa”, Leinonen sanoo.
Toimivat ratkaisut löytyvät yhteistyössä asiakkaan kanssa.
Putkessa on monta pohjoismaista yhteistyöhanketta 5G:n ympärille. Kyse on muun muassa 5G:hen kytkeytyvistä yksityisistä ja viipaloiduista verkoista sekä näihin liittyvistä reunalaskennan sovelluksista, jotka mahdollistavat muun muassa entistä älykkäämmät IoT- ja yritysratkaisut.
”Meillä on Pohjoismaissa käynnissä monia isoja 5G-pilotteja. Teemme niitä sairaaloissa, varastoissa ja tehtaissa. Tavoitteena on etsiä yhdessä asiakkaan kanssa, miten uusi teknologia voi aidosti luoda lisäarvoa liiketoiminnalle”, Leinonen sanoo.
Esimerkiksi Norjassa Telenor auttaa sairaaloita kytkemään diagnostiikkalaitteita yksityiseen viipaloituun 5G-verkkoon. Ennen vastaava ratkaisu olisi tehty kupari- ja kuitupiuhoilla.
”Se rajoitti vaikkapa sydänmonitoreiden siirtelyä potilashuoneesta toiseen”, Leinonen sanoo.
Leinosen näkökulmasta eri Pohjoismailla on erilaisia vahvuuksia. Suomi on pisimmällä 5G-teknologian käyttöönotossa, kun taas esimerkiksi IoT-ratkaisujen käytössä edelläkävijä on Ruotsi.
”IoT:n käytössä Ruotsi on aivan ylivoimainen. Siellä on paljon globaaleja yhtiöitä, jotka hakevat teknologiasta aitoa kilpailuetua”, Leinonen sanoo.
Haastajasta markkinan kehittäjäksi
Leinosen DNA-uran aikana yritys on muuttui paljon. DNA tuli aikanaan markkinaan haastajana ja on tottunut toimimaan kilpailijoita matalammalla organisaatiorakenteella.
Viimeisten vuosien aikana DNA on kasvanut liikevaihdoltaan miljardiluokan yritykseksi, ja kiinteissä laajakaistoissa jopa markkinajohtajaksi. Silti yhtiön vahvuutena on edelleen ketteryys ja kyky reagoida nopeasti markkinan muutoksiin.
Haastattelun aikana Leinonen nostaakin useampaan otteeseen esiin DNA:n arvot: nopea, mutkaton, rohkea.
Lyövätkö yksityisverkot läpi 5G:n myötä? DNA:n yritysliiketoiminnan johtaja Olli Sirkka avaa aihetta tarkemmin.
Artikkeli päivitetty 3.3.2022. Alunperin artikkeli on julkaistu 7.7.2021.