Blogit

Miten ennustuksemme teknologiavuodelle 2022 toteutuivat?

Osuimmeko oikeaan Teknologiatrendit 2022 -raportissamme?

Julkaisimme viime talvena ennusteemme vuoden 2022 teknologiatrendeiksi. Harva pystyi tuolloin ennakoimaan miltä tuleva vuosi tulisi konkreettisesti näyttämään. Maailmaa on vuoden aikana ravistellut kovaa vauhtia kiihtyvä inflaatio, materiaalipula, ICT-alan, hoitajien ja opettajien lakkoilu sekä Venäjän aloittama sota Ukrainassa.

Ennakoimme viime talvena loistavaa teknologiavuotta, mutta mitä oikeastaan kävikään?

Kovasta kasvusta huolimatta tapaamiset eivät ole vielä siirtyneet metaversumiin

Vuoden 2022 ehdoton ykköstrendi on edelleen metaversumi. Ennakoimme trendiraportissamme metaversumin kasvua, ja niin todella on tapahtunut. Monilla toimijoilla ja brändeillä on nykyään omia metaversumikokeiluja.

Yksikään alusta ei ole vielä vakiintunut pääasialliseksi metaversumialustaksi, vaan käytössä on useita erilaisia palveluja ja maailmoja.

Esimerkiksi argentiinalainen Decentraland on myynyt “digitaalista maata” palvelustaan kansainvälisille brändeille. Tämän kevään aikana Decentralandissa nähtiin muun muassa oma muotiviikko, jossa olivat mukana muotitalot Tommy Hilfiger ja Dolce & Gabbana.

Myös metaversumimaiset pelialustat kuten RecRoom ja Roblox ovat saaneet valtavan määrän käyttäjiä vuoden aikana. Erityisesti Robloxissa on nähty useita virtuaalikonsertteja tänä vuonna, joissa ovat esiintyneet muun muassa artistit David Guetta ja Lizzo.

Jäämme innolla odottamaan, miten metaversumi kehittyy vielä entisestään!

Inflaatio kiihdyttää työpaikan vaihtoa

World Economic Forum ennakoi viime vuonna, että poikkeuksellisten koronavuosien takia jopa 41 % maailman työvoimasta suunnittelee työpaikan vaihtoa. Aivan näihin lukemiin ei olla vielä Suomessa päästy, mutta trendi on selkeästi näkynyt työmarkkinoilla. Esimerkiksi monet ravintola-alan työntekijät ovat vaihtaneet alaa.

Samainen toimija ennusti tänä kesänä, että joukkoirtisanoutumisten ilmiö ei ole vielä ohi, vaan monet työntekijät harkitsevat edelleen alan vaihtoa. Tänä vuonna toteutetun tutkimuksen mukaan 71 % sanoo palkan olevan pääsyy työpaikan vaihtamiselle. Toisiksi yleisin syy on merkityksellisyyden puute työssä.

Tästäkin Suomessa on saatu jo esimakua, kun hoitajat ja opettajat ovat lakkoilleet paremman palkan ja työolojen puolesta.

Avaruuden laidalla on tilaa toimijoille

Maailma seurasi jännityksellä joulukuussa, kun James Webb –teleskooppi laukaistiin maata kiertävälle radalle. Muutaman kuukauden odottelun jälkeen saimme upeita kuvia, jotka antavat meille lisää tietoa universumin synnystä ja avaavat mahdollisuuksia löytää uusia eksoplaneettoja.

Uuden teleskoopin upeiden kuvien avulla saamme uutta innostusta koko avaruusteknologia-alaa kohtaan ja ehkäpä tulevaisuudessa myös lisää menestyksekkäitä yrityksiä.

Ennakoimme viime talvena avaruusteollisuuden kasvua, ja kasvua uumoilee nyt myös pankkikonserni Citigroup. Citigroupin mukaan avaruusteollisuus olisi vuonna 2040 arvoltaan jopa triljoona dollaria. Space Capitalin mukaan vuonna 2021 avaruusteollisuus keräsi jopa 14,5 miljardin dollarin rahoituksen yksityisiltä sijoittajilta.

Avaruusteknologialla on ollut valtava vaikutus myös sodan runtelemassa Ukrainassa. Elon Muskin toimittama Starlink on tuonut internetin alueille, joilla taistelut ovat katkoneet tietoliikenneyhteyksiä.

Tervetuloa ZTNA 2.0

Ennakoimme tälle vuodelle myös Zero Trust -verkkoarkkitehtuurin menestystä. Tästä pääsimmekin näkemään keväällä merkkejä, kun Palo Alto ilmoitti ZTNA 2.0 -teknologian kehityksestä. Uusi teknologia pyrkii jatkuvasti tunnistamaan kaikki matriisin käyttäjät mahdollistaen pääsyn sovelluksiin ja palveluihin juuri oikeille henkilöille.

ZTNA 2.0 -teknologian avulla esimerkiksi etätyötä tekevät työntekijät voivat kirjautua tietoturvallisesti yrityksen verkkoihin sijainnista ja laitteesta riippumatta.

Tietoturva on muutenkin puhututtanut koko kevään Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan johdosta. Sodan uskottiin lyövän laineita myös Suomen kyberrannikoille, mutta laajalta informaatio- ja kybervaikuttamiselta on ainakin toistaiseksi vältytty. Huoli vaikuttamisesta on ollut kuitenkin todellinen ja monet yritykset ovat sen johdosta nostaneet omaa tietoturvatasoaan.

 

Mitä kaikkea vuoden 2022 teknologiatrendit pitivätkään sisällään? Lataa raportti täältä! 

Avainsanat:

Digitalisaatio Innovaatio Teknologia Tietoturva Tekoäly Kyberturvallisuus Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Äärimmäiset sääolosuhteet voivat vaikuttaa verkkoihin – DNA toimii ripeästi yhteyksien palauttamiseksi

Blogi
12/2024 Joosua Nikkinen

Mobiilivarmenne suojaa yritystä ja työntekijää – tietoturva on osa vastuullisuutta

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Mikä yhdistää tunneälykästä tekoälyä, humanoidirobotteja ja oppimisen johtamista? Teknologiatrendit 2025 tietenkin!

Artikkeli
SOC-tietoturvapalvelu tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan
12/2024 DNA Yrityksille

SOC-tietoturvakeskus tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.