Blogit

Tietoturva ei ole vain tekninen haaste ja tekoäly tuo mukanaan paljon uutta kyberturvan saralla. 

Onko yrityksesi varautunut kyberuhkiin? 10 vinkkiä kyberturvan varmistamiseksi

Kyberhyökkäysten uhka kasvaa jatkuvasti ja sen vuoksi yritysten on oltava varautuneita niihin. Kokosimme avuksesi muistilistan, jonka avulla voit tarkistaa, kuinka vankka suojauksesi on tällä hetkellä kyberuhkia vastaan!

1. Henkilöstön koulutus

Suurin uhka tietoturvalle löytyy useimmiten näppäimistön ja tuolin välistä: arkipäiväiset tekijät, kuten kiire, nälkä ja väsymys voivat helposti saada tiedostavankin tekijän haksahtamaan huijausyrityksiin. Pidä huolta, että henkilöstösi tietoturvaosaamista päivitetään säännöllisesti ja pidä yrityksesi tietoturvakäytännöt helposti saatavilla paikassa, josta jokainen voi käydä tarkastelemassa niitä. Muistuta myös henkilöstöä pysymään aina valppaana!

2. Monivaiheinen tunnistautuminen kunniaan 

Jos yrityksesi tietojärjestelmiin voi kirjautua pelkän käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla, tunkeutujan murtovälineeksi riittää näiden kirjautumistietojen varastaminen. Monivaiheinen tunnistautuminen, kuten DNA Strong Authentication -palvelu, lisää tarpeellisen turvakerroksen vaatimalla käyttäjiä antamaan lisävarmennuksen, kuten koodin, joka lähetetään heidän mobiililaitteeseensa. Tämä auttaa suojaamaan luvattomalta pääsyltä, vaikka salasanat joutuisivatkin vääriin käsiin.  

3. Päivitykset ajan tasalle!

Varmista, että kaikki ohjelmistot, käyttöjärjestelmät ja sovellukset ovat ajan tasalla. Päivitykset sisältävät usein korjauksia tunnettuihin tietoturvariskeihin ja haavoittuvuuksiin –siksi päivitetyt ohjelmistot ovat paremmin suojattuja erilaisia tietoturvauhkia vastaan. 

4. Turvaa pilvesi – ja sitä käyttävät työntekijät 

Hybridityö ja pilvisiirtymä muuttavat yritysten tietoliikennettä ja asettavat uusia tietosuojavaatimuksia. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa monipaikkaisen hybridityön turvallisuus ja sujuvuus sekä hajallaan olevien sovelluksien hallinta.  DNA Cloud Managed SASE tarjoaa suojan, joka yhdistää verkko- ja tietoturvaominaisuudet yhdeksi kokonaisuudeksi pilvipalvelun avulla. Ratkaisun avulla voit hallinnoida esimerkiksi pääsyä yrityksesi sovelluksiin sekä identiteettejä ja käyttäjiä niiden välissä, tarjoten laadukkaat ja turvalliset yhteydet. 

5. Varmuuskopiointi kannattaa! 

Varmista, että yrityksesi kriittiset tiedot varmuuskopioidaan säännöllisesti ja että varmuuskopiointiprosesseja testataan jatkuvasti, jotta tiedot voidaan palauttaa nopeasti mahdollisten vahinkojen jälkeen.  

6. Kehitä ja päivitä tietoturvaohjeistusta! 

Mitä tehdä, kun tuli klikattua epäilyttävää linkkiä? Entä kuinka toimia, kun työpuhelin katosi? Millainen on riittävän vahva salasana? Laadi yrityksellesi kattava tietoturvaohjeistus, joka sisältää selkeät ohjeet ja menettelytavat tietoturvaan liittyen. Päivitä ohjeita säännöllisesti vastaamaan muuttuvia uhkia ja teknologioita. 

7. Pidä huoli laitteiden suojauksesta 

Tietokoneiden, mobiililaitteiden, liittymien ja palvelimien tietoturva on tärkeää varmistaa. Keskeinen osa monikerroksista tietoturvaratkaisua on päätelaitteiden tietoturva, joka estää päätelaitteiden tartunnat saastuneista verkkosivustoista ja sähköpostin liitetiedostoista. DNA Endpoint Protection auttaa suojaamaan kaikki päätelaitteet tietomurroilta ja haittaohjelmilta sekä tuo ne keskitetyn hallinnan ja raportoinnin piiriin.

Myös DNA Varma-yritysliittymä auttaa suojautumaan yleisimmiltä tietoturvauhkilta, kuten tietojenkalasteluyrityksiltä ja haittaohjelmien asennuslinkeiltä. Sisäänrakennetun Selausturvan ansiosta liittymä suodattaa netin tunnetuimmat haitalliset sivut automaattisesti.

8. Älä tipahda AI:n kelkasta 

Tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia kyberrikollisille, joten niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin tulee olla yhä valppaampia erilaisille uhkille. Palvelunestohyökkäykset, kiristyshaittaohjelmat, toimitusketjuhyökkäykset ja toimitusjohtajahuijaukset ovat olleen kyberuhkakentällä arkipäiväisiä jo pitkän aikaa – mutta mitä kaikkea tulevaisuus voi tuoda tullessaan?

Teknologian ja erityisesti tekoälyn kehittyessä jatkuvasti ainutkaan yritys ei voi jäädä laakereilleen lepäämään, vaan tietoutta on päivitettävä jatkuvasti.  Jos toimitusjohtajahuijaukset olivat aikaisemmin kömpelösti kirjoitettuja sähköposteja, nyt ne voivat olla deep fake -teknologialla tehtyjä, jopa reaaliaikaisia videoita. Kun tiedät, millaisia uhkia on olemassa, on niiltä suojautuminen helpompaa.

9. Inhimillisyys ja empatia rakentavat parempaa tietoturvaa 

Tietoturva ei ole vain tekninen haaste. Hyökkäykset voivat hyödyntävää ihmisten käyttäytymistä ja heikkouksia. Ymmärtämällä, miten ihmiset ajattelevat ja toimivat, voidaan suunnitella tehokkaampia suojatoimia ja koulutusohjelmia. Suuri osa tietoturvaloukkauksista johtuu inhimillisistä virheistä. Empatian avulla voidaan luoda ympäristö, jossa työntekijät tuntevat olonsa turvalliseksi kysyä ja ilmoittaa virheistään ilman pelkoa negatiivisia seuraamuksista. Tämä vähentää riskejä ja edistää avoimuutta. 

10. Varaudu ja varmista! 

Kyberrikollisuuden ammattimaistumisen myötä verkkorikollisuus lisääntyy jatkuvasti. Tämän vuoksi jokaisella yrityksellä kannattaakin olla varautumissuunnitelma kyberhyökkäysten varalle – sillä mitä kyberuhkiin tulee, täydellistä suojaa ei ole. Varautumissuunnitelma käsittää esimerkiksi haittaohjelmilta suojautumisen, varmuuskopioinnin, harjoittelun sekä tietoturvapäivitykset. 

 

Kaipaatko apua tietoturvan saralla? DNA auttaa suojaamaan yrityksesi turvallisesti, tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti kaikissa tilanteissa!

Ilmoittaudu myös mukaan Kyberturva 2025 -aamiaistilaisuuteemme, joka järjestetään 31.10. Helsingissä. Tapahtumassa kuulemme alan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja muun muassa kvanttiturvallisesta salauksesta sekä Suomeen kohdistuvien kyberhyökkäysten kehityksestä. 

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili Digitalisaatio Muuttuva työ Työkulttuuri Innovaatio Teknologia 5G Tietoturva Pilvipalvelut Liikkuva työ Tekoäly Kyberturvallisuus Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

7 vinkkiä yritysliittymän käyttöön ulkomailla

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

Tulevaisuudenkestävä verkko on yrityksesi menestyksen perusta

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

Johtajan on ymmärrettävä teknologiaa – näin viet yrityksesi seuraavalle tasolle

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.