Blogit

Uutena tyylisuuntana tähän syksyyn tulee räiskyvästi ekosysteemitason uhat, kirjoittaa Juho Saarinen. 

Muutu tai juutu – miltä näyttää syksyn kybermuoti?

Kesälomat ovat jo tovi sitten vaihtuneet normaaliin, ikikiireiseen arkeen. Näiden muutamien viikkojen aikana olen ehtinyt jo ottamaan tuntumaa tämän kybersyksyn trendeihin. Miltä näyttää kyberturvan katumuoti? Tähän ja muihin yritysten IT kuulumisiin olen hakenut näkemyksiä asiakkaiden, kumppaneiden, viranomaisten ja kilpailijoiden kanssa käydyistä keskusteluista.  

Muutu tai juutu. 

Maailma muuttuu ja kyberuhkakenttä elää. ”Muutu tai juutu”, asiakkaan kyberjohtaja totesi useamman kerran illan aikana. Muutoksen tarve kyberturvan juurruttamiseksi osaksi kasvuyrityksenkin kulttuuria vaatii periksiantamatonta tekemistä. Aina ei ole helppoa, mutta paikalleen ei kannata jumiutua. Muutos saadaan aikaan, keskustelupöytiin löydetään tie. Ihailtavaa ja selkeästi syksyn parhaimman näköisiä trendejä.   

Tänä syksynä vielä aikaisempaa vahvemmin framille ovat tulleet sofistikoituneet tekoälyhuijaukset, kvanttilaskennan aikakauden lähestyminen ja ekosysteemiuhat. Pistemäiset haastealueet aiheuttavat kuitenkin systeemitason vaikutukset – eli monet erilliset ilmiöt vaikuttavat kokonaisuuteen. Kvanttikestämättömällä salauksella liikuteltava yritysdata tänään voi olla datan karkaamisen syy huomenna.  

Kvanttilaskentaa saa jo kapasiteettipalveluna ja kvanttiturvallisten salausalgoritmien suositukset ovat jo määritettyinä. Muutoksen aika alkaa olla jo ajankohtainen. Samoin muutos ajatteluun on tapahduttava tekoälyhuijausten kohdalla. Huijausten laatu ja teknologian käytön helppous nostavat haasteen tasoa korkeudelle, josta ei tietoturvakoulutuksella ja perusalgoritmeilla selvitä.  

Maalaisjärki saa asusteikseen kauden väreihin sopivat varmenne & prosessi -kombon. Uutena tyylisuuntana tähän syksyyn tulee räiskyvästi ekosysteemitason uhat. Niitä on aikaisemmin näkynyt pienissä määrin avantgarde-tyyliin, mutta kesän aikana tämäkin uhka demokratisoitui maailmanlaajuisesti yhdessä yössä ja ilmeten Crowdstrike-tapaturmana. Maailma muuttui. 

Kybermaturiteetti ei ole teknologioiden check list. 

Osa alkusyksystä on kulunut myös kybernäytöksissä. Näissä olen päässyt tutustumaan myös NIS2-regulaation tuomiin näkymiin ja näkemyksiin, sekä miten niihin tulisi vastata. Parhaimmillaan esitys on ollut keskustelua kybermaturiteetin tilasta eri toimialoilla ja siitä, miten vaatimustaso voidaan saavuttaa määrätietoisella lähestymisellä.  

Pahimmillaan esitykset ovat olleet teknologiavalmistajien monologia tuotteista, joilla voi ratkoa artiklojen yksityiskohtia. Yksittäisten irrallisten palojen kautta on vaikea lähestyä tehokkaasti kokonaisvaltaista kyberturvaa. Totuus on edelleen, että asu on kokonaisuus ja teknologiasta saadaan palvelulla ratkaisu. 

Hyvä konsepti päätökseen paremman alta. Myös meidän muotitalojen kesken olemme välillä törmäilleet tapahtumissa ja vaihtaneet ajatuksia markkinan tilasta, trendeistä ja onnistumisista. Näkemyksissä korostuu kokonaisvaltaisuus ja kyberresilienssistä puhuttaessa myös yhteinen missio hyvinvointiyhteiskunnan perustana. Viimeisen viiden vuoden ajan olen päässyt rakentamaan hienoa kokonaiskonseptia turvallisten verkkokokonaisuuksien ympärille. Muutos ajaa tätäkin konseptia entistä laajempaan kokonaisuuteen. Kasvu ajaa muuttumaan maailman mukana ja vastaamaan ajan tarpeisiin. 

Muutosmatkalla toimintakonsepteineen on myös iso osa yrityksistämme. CIOja syntyy kuin sieniä sateella, kun yrityksissä muovataan vastauksia ajan tarpeisiin. Huomio karkaa kauemmas jo usein hyvällä mallilla olevista ehkäisykeinoista tapaturmavasteisiin liittyviin toimiin ja hallittuun palautumiseen. Turvallisuus vaatii taustalleen toimivan häiriöhallinnan ja turvallisuusratkaisut tarvitsevat tuekseen oikeat organisaatiorakenteet, sekä prosessit. Jo aiemmin mainittujen kehittyneiden uhkien takia eletään aikakautta ”Ei jos, vaan kun”. Eli tänä syksynä pukeudutaan sään mukaan.      

Syksyn klassikkona mainittakoon yritystoiminnan ikivihreä ohje: ”Käykää viettämässä aikaa asiakkaiden kanssa. Voitte vaikka oppia jotain”. Freesaisin sitä tähän kauteen lisäämällä: ”Vertaisoppiminen myös sallittu”. Tapahtumakalenteri huipentuu lokakuun lopussa DNA:n uusissa toimitiloissa Ilmalanlinnassa. Pukeudun klassiseen pukuun, tervetuloa paikalle keskustelemaan kyberturvasta! 

 

Save the date: Kyberturva 2025 -aamiaistilaisuus Helsingissä 31.10. 

Osallistu tapahtumaan ja pysy mukana tämän ja ensi kauden kybermuodissa! Ilmoittautuminen aukeaa syyskuun lopulla. 

Avainsanat:

Digitalisaatio Innovaatio Teknologia Tietoturva Tekoäly Kyberturvallisuus

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Blogi
9/2024 Tommi Hirvi

Verkolla ei ole väliä – vai onko sittenkin?

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Kannattaako yrityksen hankkia laitteet palveluna?

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko suutarin lapsella kenkiä? Näin DNA on varautunut NIS2-direktiivin vaatimuksiin 

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.