Blogit

Mitä pitää huomioida IoT-yhteysteknologian valinnassa?

Esineiden internetin liityntäteknologiat jakautuvat karkeasti kahteen koriin: taajuuslisensoimattomiin lyhyen- ja keskipitkänmatkan teknologioihin, kuten BlueTooth, ZigBee, WiFi, Sigfox ja LoRa, sekä mobiiliverkkojen lisensoituihin teknologioihin, kuten 2-5G, NB-IoT ja LTE-M.

Jokaiselle näistä teknologioista on paikkansa sopivassa käyttökohteessa. Käytännössä näitä vaihtoehtoja usein yhdistellään. Silloin esimerkiksi paikallinen liityntä tapahtuu lyhyen kantaman teknologialla ja datayhteys pilven suuntaan mobiiliverkon teknologialla.

Eri käyttökohteilla on erityistarpeensa, jotka määrittävät sopivimman liityntäteknologian. Valinnassa painavat:

  • Tekninen suorituskyky, eli teknologian tarjoama kuuluvuusalue, energiatehokkuus, datansiirtonopeus, mobiilisuus, kommunikoinnin kaksisuuntaisuus ja tietoturva.
  • Kannattavuus, eli aloituskustannus, käyttökustannus ja kustannustehokas skaalautuvuus.
  • Yhteensopivuus kokonaisjärjestelmän muihin teknologioihin, standardoinnin vakaa kehittyminen ja toimittajien luotettavuus pitkällä jänteellä.
  • Käytännössä yksikään teknologia ei saane täysiä pisteitä kaikista näkökulmista ja lopullinen valinta voi olla tasapainoinen kompromissi.

Miten liityntäteknologiat vertautuvat toisiinsa?

Lyhyen kantaman tarpeisiin soveltuvat hyvin Bluetooth, ZigBee ja Wi-Fi. Näiden etuina ovat kohtuulliset datansiirtonopeudet, laitteet ovat olleet pitkään markkinoilla ja hintataso on kohtuullinen. Heikkoutena on luonnollisesti lyhyt kantama ja häiriöherkkyys.

Low Power Wide Area (LPWA) -teknologiat kuten Sigfox ja LoRa täydentävät markkinoiden kokonaistarjontaa. Molempien vahvuus on vahva ekosysteemi, joka tarjoaa laajan valikoiman ”avaimet käteen” -päätelaitteita kohtuulliseen kokonaishintaan. Heikkoutena on lisensoimattomien siirtotaajuuksien myötä epävarmempi palvelutaso ja alhainen datansiirtokyky.

Mobiiliverkkoteknologian (2-5G) vaihtoehdot tarjoavat hyvän varmuuden tulevaisuudesta, korkean palvelutason ja tietoturvan, suuren datansiirtonopeuden ja kansainvälisen mobiliteetin. Heikkoutena on päätelaitteiden energiankulutus ja kustannustaso matalan kannattavuuden käyttökohteissa.

Uudet tuulet puhaltavat mobiiliverkkojen IoT-ratkaisuissa ravistellen edellä mainittua vertailua merkittävästi. NB-IoT ja LTE-M teknologiat standardoitiin osana 4G-standardia vuonna 2016 ja käyttöönotto alkoi vuonna 2017. NB-IoT ja LTE-M ovat LPWAN-teknologioita ja tarjoavat näin matalan energiankulutuksen, laajan kuuluvuuden ja laitteiden matalan kustannustason. NB-IoT ja LTE-M tulevat sulautumaan 5G-standardiin, jolloin niistä voidaan puhua puhtaina 5G-teknologioina.

Katso videolta, mitä hyötyjä mobiiliverkon eri ratkaisut tarjoavat IoT-projekteihin!

 

Haluatko tietää lisää onnistuneen IoT-projektin suunnittelusta ja läpiviennistä?

Lataa maksuton IoT-opas ja syvennä osaamistasi IoT:n saralla!

Lataa opas

 

Avainsanat:

IoT Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Äärimmäiset sääolosuhteet voivat vaikuttaa verkkoihin – DNA toimii ripeästi yhteyksien palauttamiseksi

Blogi
12/2024 Joosua Nikkinen

Mobiilivarmenne suojaa yritystä ja työntekijää – tietoturva on osa vastuullisuutta

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Mikä yhdistää tunneälykästä tekoälyä, humanoidirobotteja ja oppimisen johtamista? Teknologiatrendit 2025 tietenkin!

Artikkeli
SOC-tietoturvapalvelu tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan
12/2024 DNA Yrityksille

SOC-tietoturvakeskus tukee yritystä taistelussa kyberuhkia vastaan

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.