Blogit

Sohail Inayatullah pyrkii näkemään kaukaisen, orastavan tulevaisuuden ja yrittää ymmärtää sitä.

Miltä näyttää maailma työpaikkojen jälkeen?

Futurologien tehtävä on visioida, millainen tulevaisuus voisi olla – eli kuvitella mahdotonta ja alkaa tehdä siitä totta jo tänään. Tavoitteena on nähdä tulevaisuus ja yrittää ymmärtää sitä. Maailma muuttuu tällä hetkellä ennennäkemätöntä vauhtia, ja edessä on dramaattisia muutoksia, joita aiheuttavat esimerkiksi ikääntyvä yhteiskunta, tekoäly ja ilmastonmuutos. Miltä näyttää huomisen työ, vai onko työtä enää silloin olemassa?

Sohail Inayatullah on Pakistanissa syntynyt australialainen akateemikko, joka pitää hallussaan UNESCON tulevaisuudentutkimuksen oppituolia. Vuodesta 2000 alkaen Inayatullah on toiminut myös professorina taiwanilaisessa Tamkang Universityssä. 62-vuotias tutkija on asunut elämänsä aikana niin Pakistanissa, Yhdysvalloissa, Sveitsissä, Malesiassa kuin Australiassa. Vaikka asuinpaikat erosivatkin toisistaan, huomasi hän niissä erään yhdistävän tekijän: jokaisessa maassa oli hierarkia, jossa yksi ryhmä nähtiin alempiarvoisena ja joka oli muihin nähden heikommassa asemassa.

”Tajusin, että maailman täytyy muuttua, ja kysyin itseltäni, miten maailmaa muutetaan? Tulevaisuudentutkimus antaa mahdollisuuden olla mukana muovaamassa huomista. Tavoitteenamme on nähdä kaukainen, orastava tulevaisuus ja yrittää ymmärtää sitä”, Inayatullah muotoilee.

Tulevaisuudentutkijan mukaan muutos lähtee aina liikkeelle ideasta, jonka jälkeen muut vakuutetaan sen hyödyllisyydestä. Lopulta idea muuttuu todeksi. Esimerkiksi tekoäly on joskus kuulostanut mahdottomalta ja kaukaiselta ajatukselta, mutta tänä päivänä se on osa todellisuuttamme. Inayatullahin mukaan tulevaisuuden kuvittelussa on tärkeintä paremman tulevaisuuden mahdollistaminen.

Tulevaisuuden työ ja työn tulevaisuus

”Onko meillä tulevaisuudessa edelleen yksi elämäntyö, vai onko todennäköisempää, että meillä on monia työpaikkoja elämämme aikana. Entä onko meillä monia työpaikkoja samaan aikaan, vai pystymmekö jo kuvittelemaan maailmaa työn jälkeen”, tulevaisuudentutkija kysyy.

Inayatullah tekee tällä hetkellä yhteistyötä monien maiden kanssa, jotka haluavat kääntää katseensa bruttokansantuotteesta ihmisten hyvinvointiin. Tulevaisuudentutkijan mukaan teollisuuden aikakauden ihanteet ovatkin vaihtumassa perustaan, joka koostuu neljästä P:stä: prosperity, planet, people & purpose, eli vauraudesta, planeetasta, ihmisistä ja merkityksellisyydestä.

Inayatullah pohtii työn tulevaisuutta neljän erilaisen skenaarion kautta. Ensimmäisessä skenaariossa opetamme ja opimme eilisen työpaikkoihin tarvittavia taitoja, vaikka väitämmekin olevamme varautuneita tulevaan.

Skenaariossa kaksi opettamiseen ja oppimiseen tehdään pieniä rakenteellisia muutoksia. Koska koulutusjärjestelmien rakenne on usein konservatiivinen, eivät suuret muutokset ole mahdollisia. Pienet muutokset tarkoittavat esimerkiksi koodauksen tai uusien kielien oppimisen sisällyttämistä opetussuunnitelmiin. Skenaariot yksi ja kaksi ovat jo osa todellisuuttamme: opetamme asioita, jotka on jo aikaisemmin todettu hyödyllisiksi ja täydennämme opetusta tarpeen vaatiessa.

Kolmannessa skenaariossa katsotaan tulevaisuuteen megatrendien kautta: siinä opetetaan ja opitaan huomisen työpaikkojen vaatimia taitoja liittyen esimerkiksi tekoälyyn, väestön ikääntymiseen, Aasian nousuun tai ilmastonmuutokseen. Tällainen osaaminen tulee ratkomaan monia ihmiskunnan kohtaamia haasteita. Myös kolmas skenaario vastaa jo ainakin osin todellisuuttamme Suomessa.

Neljännessä skenaariossa pohditaan tulevaisuutta työpaikkojen jälkeen.

”Miltä näyttää maailma työpaikkojen jälkeen? Päättyykö kapitalismi? Olemmeko siirtymässä kohti maailmaa, joka on täynnä alustoja yhteistyölle? Päätavoitteena on tehdä työn luonteesta joustavampaa sekä auttaa organisaatioita, kuten kouluja tai hallintoja, arvioimaan uudelleen, millä tavoin ne näkevät työvoiman. Lisäksi organisaatioiden tulee pohtia, kuinka valmiita ne ovat oppimaan, opettamaan ja uudistumaan – siis luomaan mahdotonta jo tänään”, Inayatullah kiteyttää.

 

Haluatko kuulla lisää keskustelua tulevaisuuden työstä? Kuuntele podcast, jossa aiheesta keskustelevat WorkDayDesignersin perustaja Aku Varamäki ja Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen. Kuuntele jakso!

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Työkulttuuri Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
Merikaapeli
11/2024 DNA Yrityksille

Miten DNA huolehtii yhteyksiensä toimivuudesta kriittisen merikaapelin vaurioituessa?

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Onko yritysverkollesi paras vaihtoehto SD-WAN vai MPLS? Vai molemmat? 

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Asiantuntijat mukanasi IT-ratkaisujen suunnittelusta jatkuvuudenhallintaan – kehitystä tukien ja skaalautuen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.