Drone tuo juuri paahdetuista pavuista tehdyn latten lempikahvilastani kotiovelleni tuoreiden croissantien kera. Avaan työaseman ja aloitan päivän ensimmäisen palaverin kollegoiden kanssa. Klikkaan auki avatar-hahmoni ja tapaan työkaverit kolmiulotteisesti, vaikken olekaan toimistolla. Näyttävätkö työaamut tulevaisuudessa tältä?
Kuten aiemminkin, DNA Business julkaisee tänäkin vuonna huippusuositun katsauksen ajankohtaisimmista teknologiatrendeistä. Tätä blogia varten tutustuin katsaukseen ennalta ja poimin vuoden 2022 trendeistä minua kiinnostavimmat palat: metaversumin ja joukkoirtisanomiset. Kerron, miksi juuri näistä kannattaa olla kiinnostunut, mitä mahtavaa jäi käteen Slushista sekä mikä on minun uuden vuoden lupaukseni.
1. Metaversumi yhdistää virtuaalisen ja oikean todellisuuden
Tämän vuoden suurimpiin uutisiin kuului Facebookin nimen muuttaminen Metaksi ja sen myötä kaikille tutuksi tullut termi: metaversumi. Metaversumi vie todellisuuden bittien ja pikseleiden maailmaan – sen avulla voi esimerkiksi kokoontua työkavereiden kanssa virtuaaliseen huoneeseen ideoimaan tulevan vuoden toimenpiteitä virtuaaliselle valkotaululle.
Tämä voi kuulosta jossain määrin scifiltä, mutta se ei ole enää kovin kaukana tämän päivän hybridityöstä. Teamsin ja Miron kaltaiset työkalut ovat tuoneet etänä järjestettävät työpajat koteihimme. Luominen, innovointi ja parhaiden ideoiden jalostaminen sujuu kuitenkin entistä jouhevammin, kun läsnäolon kokemus metaversumin hyödyntämisen myötä voimistuu.
2. Joukkoirtisanoutumiset näkyvät useilla toimialoilla
Yhtenä ensi vuoden trendinä ovat joukkoirtisanomiset, kun moni miettii alanvaihtoa tai uudelleenkouluttamista, ja osalla asiantuntijoista on kysyntää työmarkkinoilla toimialasta riippumatta. Työntekijän pitää samassa työpaikassa merkityksellinen työ, vaikuttamismahdolliset ja omia arvoja tukeva toiminta. Voittajana selviää se yritys, joka saa parhaimmat työntekijät, onnistuu ylläpitämään loistavaa yrityskulttuuria ja mahdollistaa 100 % hybridityön.
Työssä jaksamiseen ja kiireen selättämiseen löytyy työntekijän avuksi useita personoituja apukeinoja, kuten mielenterveyden hyvinvointiin keskittyneet suomalainen Auntie ja amerikkalainen Spring Health. Yritykset panostavatkin hyvinvointiin nykyisin paljon. Esimerkiksi meillä DNA:lla on käytössä loistava päivittäinen rutiini: aamuiset tuokiot, jossa 15 minuutin ajan keskitytään olemaan läsnä ohjatussa harjoituksessa. Ihana alku aamuun!
3. Startupit lennähtävät maailmalle
Joulukuun alussa kuuntelin etänä startup-yrittäjien esityksiä Slushissa ja havaitsin, että menestysreseptien kulmakiviksi mainittiin usein hyvä tiimi, epäonnistumisen sietäminen ja loistava yrityskulttuuri. Yhteistä yksisarvisluokkaan pääseville startupeille ovat skaalautuvuus ja megatrendit huomioiva tuote.
Mieleenpainuvimmat startupit liittyivät juurikin droneihin ostosten ja ruoan toimittamisessa ”kahvi kuumana ja läikkymättä”-takuulla ja lentämisen uusi tulevaisuus, jonka avulla matka Tukholmaan sujuu tunnissa sähkölentokoneella huokeaan hintaan. Näitä kehityssuuntia kannattaa siis seurata ensi vuoden aikana.
En pelkästään neuvo teitä lukijoita seuraamaan vuoden kiinnostavimpia teknologiatrendejä, vaan aion sitoutua tähän myös itse. Inspiroiduin entisestään, kun kuuntelin enkelisijoittaja Jyri Engeströmin sytyttävää puheenvuoroa oppivasta innostumisesta Futucast-podcastissa. Uuden vuoden lupaukseni onkin näin ollen päästä eroon skeptisyydestä kaiken uuden ja vieraan suhteen. Lupaan innostua kaikesta – en sokeasti, mutta suurella kiinnostuksella. Uskon, että kun olen jo alkuvaiheessa innostunut asioista, joita en ymmärrä, saan olla mukana alusta alkaen luomassa innovaatioita.
Tutustu vuoden 2022 kuumimpiin teknologiatrendeihin, niin pysyt mukana maailman menossa!