Lean on elinvuosissa mitattuna jo lähes eläkeikäinen teollisen toiminnan kehitystä edistävä toiminnallinen filosofia, mutta mikä on sen hyötyjen ja suosion salaisuus? Entä kuinka lean-filosofia istuu moderniin digitaaliseen työympäristöön ja mitä etuja uudet digitaaliset ratkaisut tarjoavat?
Tässä artikkelissa poraudumme hieman syvemmälle lean-filosofian historiaan. Raotamme ovea modernien digitaalisten ratkaisujen äärelle, joiden avulla kaikenkokoisten yritysten on mahdollista kehittää ja optimoida toimintaansa entistä tehokkaammaksi.
”DNA:n asiakkuuksiin peilaten lean tarkoittaa sitä, että pyritään optimoimaan työntekoa ennen kaikkea karsimalla turhaa tekemistä pois yhtälöstä. Teollisuuden tuottavuus ja kannattavuus edellyttää, että alalla ollaan valmiita harkitsemaan uusia ratkaisuja ja toimintamalleja jatkuvasti”, toteaa DNA:n Business Manager Ville Kantola.
Yksi valmistavan teollisuuden lean-metodin keskeisiä periaatteita on virtautus. Se on toimintaa sääntelevä ydinajatus ja ohjesääntö. Leanin nojaan rakennetun valmistusprosessin jokainen vaihe on suunniteltu mahdollistamaan materiaalien ja tuotteiden virtaus sujuvasti ja keskeytyksettä läpi koko tuotantolinjan.
Modernien digitaalisten työvälineiden hyödyntäminen leanin toiminnan työkaluina avaa valtavasti mahdollisuuksia. Tällaisia ovat mm. toimintaa tehostavien järjestelmien lisäys ja olemassa olevien ratkaisujen optimointi. Näihin asioihin voi paneutua syvemmin lukemalla DNA:n uuden Teollisuuden lean toteutuu digitalisaation avulla -oppaan.
Idän viisauksista hyötyy koko teollinen maailma
Lean-tuotantojärjestelmä perustuu muutamaan keskeiseen periaatteeseen. Ensisijaisesti sen avulla pyritään minimoimaan hukka kaikissa muodoissaan. Toiseksi lean korostaa jatkuvaa parantamista ja osallistaa työntekijät aktiivisesti prosessien kehittämiseen.
Kolmantena kivijalkana lean kannustaa tasapainoiseen tuotantoon ja virtaviivaisiin työnkulkuihin, jotta yrityksen toiminnassa onnistutaan välttämään pullonkaulat ja ylimääräinen varastointi. Neljäntenä ja modernin maailman vaateisiin parhaiten sopivana esimerkkinä leanin avulla pyritään saavuttamaan joustava tuotanto, joka voi vastata nopeasti muuttuviin markkinaolosuhteisiin.
Paras esimerkki lean-tuotannon toimivuudesta on sen synnyinmaa Japani, ja leanin alkujaan Toyota Production System -nimellä kehittänyt Toyota. 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun taitteessa Toyota keskittyi paikallistaman tapoja parantaakseen yhtiön tuotantoprosesseja.
Tavoitteena oli vähentää hukkaa – eli ajan, materiaalien ja muiden keskeisten resurssien tuhlausta. Toyotaa motivoi halu välttää massatuotannon perinteiset ongelmat, joihin lukeutuvat ylikuormitus, laatuvirheet ja ylipitkät läpimenoajat.
Toyotan menestys lean-tuotantojärjestelmän avulla on ollut vaikuttavaa. Metodi on auttanut Toyotaa muun muassa parantamaan tuottavuuttaan, edistänyt laatua sekä mahdollistanut merkittäviä kustannussäästöjä muun muassa varastoinnin ja logistiikan alueilla. Lopputulema on ilmeinen, eli vuosikymmenten mittainen näköalapaikka autovalmistajien kärkikastin korkeimmalla huipulla.
Digitalisaatio tarjoaa yrityksille vipuvartta prosessiensa kehitykseen
Vaikka leanin syntytarinasta on ehtinyt jo kulua useita vuosikymmeniä, tuotantofilosofian hyödyt ovat enemmän kuin ajankohtaisia myös nykypäivänä. Digitaalisten työvälineiden hyödyntäminen tehostaa jo käyttöön valjastettuja toimintoja uusilla virtautusta parantavilla ratkaisuilla sekä varmistaa yrityksen mukautumiskyvyn tulevaisuudessa.
”Niin valmistavan teollisuuden, prosessiteollisuuden kuin rakennusteollisuuden saralla on monia alueita, joille digitalisaatio tarjoaa valtavasti uusia kehitysratkaisuja. Yksityisverkot, tarkka sisäpaikannus ja IloT-laitteet ovat esimerkkejä uraauurtavista digitaalisista työvälineistä, jotka mahdollistavat yrityksille luotettavan ja laadukkaan toiminnan, sekä aiempaa joustavampia mahdollisuuksia prosessien seurannan ja automatisoinnin saralla”, Ville Kantola tiivistää.
Esimerkkejä digitaalisen leanin parhaista työkaluista ovat:
- Tarkka sisäpaikannus. Tarkat sisäpaikannusjärjestelmät ovat avainasemassa, kun pyritään mm. optimoimaan varastotilaa ja seuraamaan materiaalien kulkua.
- Yksityisverkot. Yrityksen tarpeisiin räätälöidyn yksityisverkon keskeisimmät edut ovat lyhyt siirtoviive sekä keskitetty kapasiteetti, jotka ovat kriittisiä osia päivittäistoiminnan sujuvuutta.
- Reunalaskenta. Lähempänä tietolähdettä tapahtuvan tietojenkäsittelyn tärkein hyöty on viiveajan lyhentäminen, mikä mahdollistaa salamannopean ja esteettömän toiminnan.
- IIoT-laitteet. Teolliseen käyttöön optimoitujen älylaitteiden lukuisista hyödyistä huomattavimmat ovat niistä kerätyn datan hyödyntäminen optimoinnissa sekä ennakoiva huolto.
Avaa yrityksellesi uusia mahdollisuuksia entistä leanimpaan toimintaan ja lue lisää digitalisaation avulla toteutetun leanin parhaista hyödyistä maksuttomasta oppaastamme!