Yritysten kohtaamat kyberuhat ovat moninaisia ja kehittyvät jatkuvasti, mikä tekee tehokkaista tietoturvaratkaisuista välttämättömiä. Onneksi tarjolla on laaja kirjo tuotteita ja palveluita, jotka auttavat yrityksiä suojautumaan. Näihin ratkaisuihin kuuluvat muun muassa kehittyneet palomuurit, pilvipohjaiset tietoturvaratkaisut, haittaohjelmien torjuntajärjestelmät sekä henkilöstön tietoturvakoulutukset.
DNA:n uuden tietoturvatutkimuksen mukaan yritysten tietoturvan tasossa olisi parantamisen varaa, vaikka tietoturvainvestoinnit ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Yritysten kannattaa aloittaa kattavan kyberturvan rakentaminen riskien arvioinnilla ja nykyisen tietoturvatason kartoituksella. Ensimmäinen askel on tunnistaa yrityksen liiketoimintakriittisimmät tiedot ja järjestelmät sekä niiden suojaustarpeet. Tätä kaikkea kutsutaan varautumiseksi.
”Varautuminen on tärkeää, jotta yritys osaa ennakoida tuntemattomat liiketoimintahäiriöt. Jos yrityksen toiminta on missään määrin aikakriittistä, on parasta olla jonkunlainen suunnitelma siitä, miten toimitaan, kun jotain yllättävää tapahtuu. Kyberkriisejä ja niiden hallintaa kannattaa harjoitella vähintään työpöytäharjoituksena. Tästä voi sitten edetä järeämpiin simulaatioihin”, kertoo DNA:n verkko- ja pilvipalveluiden johtaja Kaapro Kanto.
Kartoituksen ja varautumisen katselmoinnin jälkeen on syytä varmistaa perusasioiden, kuten palomuurien, virustorjunnan ja ajantasaisten ohjelmistopäivitysten, olevan kunnossa. Monivaiheinen tunnistautuminen ja vahvat salasanakäytännöt ovat helppoja mutta tehokkaita keinoja parantaa tietoturvaa.
”Yleinen tietoturvaosaaminen ja trendien seuraaminen on tärkeintä – jokaisella yrityksellä ei ole pakko olla palkkalistoillaan tietoturvapomoa. Hyvät kumppanit auttavat tietoturvan saralla pitkälle. Myös koko henkilöstön koulutus ja tietoisuuden lisääminen ovat erittäin olennaisia asioita”, toteaa Kanto.
Millaisella tietoturvapalveluiden varustustasolla suurin osa yrityksistä sitten pärjää? Tärkeimpiä teknisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
- Päätelaitteiden tietoturva suojaa tietokoneet, tabletit, matkapuhelimet ja palvelimet tietomurroilta sekä haittaohjelmilta.
- Pääsynhallinta luo käyttäjille yhden sähköisen identiteetin, jolle voidaan sallia työtehtävien kannalta tarkoituksenmukaiset pääsyoikeudet yrityksen verkkoon ja tietojärjestelmiin.
- Suojattu VPN-palvelu avaa työntekijöille tietoturvallisen VPN-etäyhteyden yrityksen palveluihin ja tietoihin myös etätyöpisteestä.
- Kaksivaiheinen tunnistautuminen parantaa etäyhteyden tietoturvaa lisäämällä palveluun vahvan todentamisen.
- Managed SASE yksinkertaistaa merkittävästi monipaikkaisen hybridityön turvallisuutta ja hajallaan olevien pilvipalveluiden hallintaa.
- Älykäs palomuuripalvelu puolestaan varmistaa, että jokainen internet-, pilvi- ja yritysverkkoyhteys on turvallinen.
- Palvelunestohyökkäyksiltä (DDoS) suojautuminen turvaa yrityksesi digitaaliset palvelut tahalliselta ylikuormitukselta tai kaatumiselta.
Kyberturvan rakentaminen on iso ja tärkeä prosessi, joka vaatii teknisiä ratkaisuja ja suunnitelmallisuutta. Toimintavarma tietoturva syntyy ennakoinnista, oikeiden kumppaneiden valinnasta ja arjen prosessien sujuvasta integroinnista tietoturvakäytäntöihin.
Lue lisää toimivan tietoturvan rakentamisesta tai lataa DNA:n Tietoturvatutkimus 2024 ja selvitä, miltä kyberturvallisuuden kenttä näyttää suomalaisyritysten silmin!