Espoon kaupungilla digitaaliset ratkaisut eivät ole pelkkää teknologiaa: ne ovat keskeinen osa kaupungin uudistumista, palveluiden vaikuttavuutta sekä asukas- ja asiakaslähtöisyyttä. Espoon kaupungin tietohallintojohtaja Maarit Waskilampi-Kuikka kertoo, kuinka Espoo edistää digitaalisuuta, miten se pitää huolta moninaisista hankinnoista ja miten digitaalisia ratkaisuja kehitetään vastuullisesti – ihmisiä unohtamatta.
”Digitaaliset ratkaisut ovat keskeinen osa kaupungin toiminnan ja palveluiden uudistamista sekä kaupungin kykyä vastata muuttuviin tarpeisiin ketterästi ja vastuullisesti. Me ajattelemme, että digitaaliset ratkaisut parantavat osaltaan palveluidemme vaikuttavuutta ja inklusiivisuutta sekä tukevat päätöksentekoa, tiedolla johtamista ja innovatiivista kehitystä”, Maarit Waskilampi-Kuikka summaa.
Waskilampi-Kuikka alleviivaa, ettei digitalisaatio tai tekoälyn hyödyntäminen ole Espoon kaupungilla vain irrallisia teknologiaprojekteja, vaan prosessien, toimintamallien ja palvelukanavien kehittämistä. Digitaaliset ratkaisut toimivat mahdollistajina – eivät ainoastaan tehokkuuden näkökulmasta, vaan myös tukien kuntalaisten yhdenvertaisuutta ja arjen sujuvuutta.
”Espoossa digitalisaatiolla tavoitellaan ennen kaikkea vaikuttavuutta: palveluiden tulee kohdata asiakastatarpeet sekä toisaalta kohdentua resurssiviisaalla tavalla. Lisäksi kaupungin monitoimialaisuus edellyttää tarkkaa priorisointia ja palveluiden optimointia eri toimintaympäristöjen tarpeisiin – oli kyse sitten opetuksesta, kaavoituksesta tai työllisyyspalveluista”, Waskilampi-Kuikka toteaa.
Kokonaisuus, joka kestää aikaa
Espoon digikehityksen vahvuudet perustuvat pitkänjänteiseen ICT- ja digikyvykkyyksien kehittämiseen, sisäiseen ja ulkoiseen osaamiseen, arkkitehtuurityöhön, palveluintegraatioon, ICT-alan parhaiden käytäntöjen soveltamiseen sekä kykyyn hyödyntää sekä standardoituja että erikoistuneita ratkaisuja. Nämä muodostavat pohjan, jolle dynaamista ja skaalautuvaa digipalvelukokonaisuutta kehitetään systemaattisesti ja suunnitelmallisesti yli kymmenen vuoden horisontilla.
Espoossa kiinnitetään huomiota myös vastuullisuuteen: vihreä ICT on osa kaupungin kestävyyspolitiikkaa. Digiteknologioiden ja ICT-laitteiden energiatehokkuuteen, kiertotalouden periaatteisiin ja pitkäikäisiin arkkitehtuureihin kiinnitetään erityishuomiota.
Pelkät auttavat kädet eivät riitä
Espoossa kilpailutuksia ja hankintoja ei nähdä ainoastaan hallinnollisina prosesseina, vaan strategisina kehityksen välineinä, joilla osaltaan mahdollistetaan vaikuttavaa ja kestävää digikehitystä. Siksi kaupunki pitää hankintaprosesseissa arvossa markkinavuoropuhelua, avoimuutta ja vuorovaikutteisuutta, jotta hankittavat ratkaisut vastaavat paitsi tämän päivän tarpeisiin myös tukevat tulevaisuutta.
”Rakennamme kumppanuuksia pitkäjänteisesti ja palveluintegrointia hyödyntäen: Tavoitteena ei ole vain yksittäisten tuotteiden tai järjestelmien hankinta, vaan yhteiskehittäminen, jossa palveluntuottajat nähdään arvonluonnin kumppaneina. Me haluamme luoda vahvat suhteet kumppaneihimme ja toivomme heiltä paljon proaktiivisuutta ja konsultatiivista otetta: auttavien käsien lisäksi tahdomme auttavia aivoja”, Waskilampi-Kuikka täsmentää.
Espoo suhtautuu vakavasti julkisen sektorin vastuuseen: jokainen digitaalinen uudistus arvioidaan huolellisesti myös yhteiskunnallisten vaikutustensa näkökulmasta. Kaupunki ei lähde mukaan pintaratkaisuihin. Tavoitteena on tuottaa ratkaisuja, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Tämä arvolähtöinen kehittäminen koskee myös sitä, miten Espoo valitsee kumppaninsa ja millaisia periaatteita se odottaa koko ekosysteemiltä.
Yrityksen IT-ympäristö on monimutkainen kokonaisuus, jossa eri osien yhteensovittaminen vaatii tarkkaa suunnittelua. Miten keskittäminen sujuvoittaa toimintaa? Lue lisää artikkelista!