Blogit

HSL järjestää miljoona matkaa päivässä

Helsingin seudulla toimiva HSL järjestää kaksi kolmasosaa koko Suomen joukkoliikenteestä – noin miljoona matkaa päivässä. Operaatiota ohjataan ainutlaatuisella reaaliaikaisella tietojärjestelmällä. Matkapuhelinverkon kautta välitetään yhtä paljon transaktioita kuin monessa pankissa.

Helsingin seudulla on joka päivä käynnissä valtava ja erittäin monimutkainen operaatio. HSL-kuntayhtymä järjestää Helsingin, Vantaan, Espoon ja kuuden muuan kunnan joukkoliikennettä. Käytössä on noin 1500 bussia, 150 junaa ja 125 raitiovaunua, ja niille kertyy päivittäin noin 25 000 lähtöä. Järjestelmään kuuluu myös tuhansia lipunmyynnin laitteita.

Liikenteen ohjaukseen on valmistumassa uusi moderni tietojärjestelmä, joka perustuu reaaliaikaisuuteen. Liikennevälineet välittävät noin sekunnin välein tiedon sijainnistaan, jolloin koko joukkoliikennettä voidaan seurata reaaliajassa.

"Nyt tiedämme, miten liikennevälineet oikeasti liikkuvat, verrattuna siihen miten niiden pitäisi liikkua", kertoo HSL:n tietohallintopäällikkö Seppo Perkiö.

Tiedot välitetään DNA:n matkapuhelinverkossa, ja järjestelmään kuuluukin noin 1800 M2M-liittymää. Verkossa välitetään kymmeniä miljoonia transaktioita päivässä, mikä vastaa keskikokoisen suomalaisen pankin transaktiomäärää.

Perkiö kertoo, että yhteyksien luotettava toiminta on kriittisen tärkeää HSL:n operaatioiden kannalta.

"Jos esimerkiksi lippujärjestelmän yhteydet eivät toimi, kertalippuja ei saa käytettyä, ja meiltä katoaa paljon tuloja", hän toteaa.

Tietoliikenneyhteyksissä onkin käytössä luotettavuutta ja tietoturvaa parantavia ominaisuuksia. Järjestelmän yhteydet on DNA:n verkossa eristetty erilliseen virtuaaliverkkoon, eli ne ovat erillään muiden käyttäjien liikenteestä. Lisäksi järjestelmässä käytetään vaativaan käyttöön suunniteltuja laitteistoja ja SIM-kortteja, jotka kestävät tärinää ja suuria lämpötilaeroja.

"DNA:n yhteydet ovat aina toimineet, niissä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia", kiittää HSL:n Perkiö.

DNA on toimittanut HSL:lle myös toimitilojen kiinteät verkkoratkaisut ja eri toimitilojen väliset verkkoyhteydet. "Myös nämä tietoliikenneratkaisut ovat toimineet hyvin. Olemme olleet oikein tyytyväisiä yhteistyöhön DNA:n kanssa", kertoo Perkiö.

 

Näillä ratkaisuilla kehitimme asiakkaamme liiketoimintaa

M2M-liittymät
DNA Yritysverkko

Avainsanat:

Referenssi Verkko Yhteydet IoT M2M

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2025 DNA Yrityksille

Tämä yritysjohtajien pitää tietää tekoälyosaamisesta, jotta liiketoimintahyödyt käyvät toteen

Artikkeli
4/2025 DNA Yrityksille

ZTNA, VPN ja MSASE – Miten nämä kaikki liittyvät turvalliseen hybridityöhön?

Artikkeli
4/2025 DNA Yrityksille

Skaalaa yrityksesi kasvun tielle – Kasvu Openin toimitusjohtajan vinkit kasvun sudenkuoppien välttämiseen

Artikkeli
3/2025 DNA Yrityksille

Tietoturva suojaa liiketoimintaasi: ”Kyberturva kannattaa rakentaa pala palalta luotetun kumppanin kanssa”

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.