Työuupumus ja stressi ovat olleet viime vuosina niin kiivaan julkisen keskustelun kuin tutkimuksen kohteena. Työterveyslaitoksen viimeisimmän työolobarometrin mukaan palkansaajaväestössä noin kahdeksan prosenttia naisista ja viisi prosenttia miehistä kokee työuupumusta. Toisen tutkimuksen mukaan työuupumus tai kohonnut työuupumusriski koskee jo joka neljättä alle 36-vuotiasta.
Yksi heistä oli Piia Kuosmanen, Velbin perustaja ja CEO.
”Olen omalla kohdallani käynyt ylisuorittamisen, ympäristön paineiden ja liiallisen tunnollisuuden aiheuttaman burnoutin läpi. Olen toiminut vuodesta 2013 saakka johtotehtävissä ja saanut työskennellä osaavien ja motivoituneiden ihmisten kanssa. Samalla olen hyvin voinut olla esihenkilönä osittain se syy, että joku omassa tiimissäni on palanut loppuun”, Kuosmanen sanoo.
Yritysidea syntyikin Kuosmasen omasta työuupumuskokemuksesta, työhistoriasta ja lähipiirin kokemuksista – ilmiö oli valitettavan tuttu myös läheisille.
Kuosmanen perusti hyvinvointiteknologiapalvelu Velbin kollegansa Stefan Caven kanssa vuonna 2021. Myöhemmin mukaan tuli myös kolmas perustaja Roope Nortia. Velbin kehittämä työkalu on virtuaalinen hyvinvoinnin assistentti Linda – sovellus, jonka saa integroitua Slackiin.
Linda kertoo reaaliaikaisesti yrityksen johdolle ja tiiminvetäjille, miten työntekijät voivat. Tieto kerätään kevyen itseraportoinnin kautta. Sovellus osaa arvioida hyvinvoinnin taloudellista riskiä: kuinka suuri se on ja mitä sen parantamiseksi voidaan tehdä.
”Lindan toiminnot on suunniteltu tukemaan terveempää työkulttuuria, auttamaan työntekijöitä ajanhallinnan priorisoinnissa sekä kehittämään esihenkilöiden johtamistaitoja. Hyödynnämme ominaisuuksien kehittämisessä viimeisintä tieteellistä tutkimusta ja modernia teknologiaa: tekoälyä, teknologiaosaamista ja käyttäytymissuunnittelua. Tavoitteena on tukea ihmisiä päivittäisessä työssä ja auttaa heitä käsittelemään stressiä paremmin. Sitä kautta voimme ehkäistä uupumusta työpaikoilla.”
Kasvuyrittäjän starter pack: sitkeyttä ja suuria tavoitteita
Yrityksenä Velbi on vielä alkutaipaleella. Rahoitusta on onnistuttu keräämään monelta eri taholta – starttirahaa, Business Finlandin tukea, enkelirahoittajia – ja maksavia asiakkaitakin löytyy.
Mutta tie edessä on vielä pitkä. Sen navigoinnissa Kuosmasen mukaan auttaa resilienssi eli kyky kestää epävarmuutta.
”Ennen kuin joku sanoo kyllä, tulee vastaan monta eitä. Yritän suhtautua siihen oppimisprossina enkä epäonnistumisena. Helppoa se ei ole. Varsinkin kun haluamme saada aikaan muutosta henkilökohtaisesti tärkeään asiaan.”
”Ennen kuin joku sanoo kyllä, tulee vastaan monta eitä.”
Niin teknologia-ala kuin startup-maailmakin ovat edelleen miesvaltaisia alueita: naiset ja ylipäätään erilaiset vähemmistöt ovat aliedustettuja. Myös rahoitus on usein tiukemmassa. Pohjoismaisen sijoitusyhtiö Unconventional Venturesin julkaiseman raportin mukaan Suomessa naisten perustamien yritysten osuus rahoituksen saaneista oli vuonna 2020 viisi prosenttia. Yrittäjinä naisia on kuitenkin suhteessa enemmän, ja heidän perustamansa yritykset menestyvät hyvin niiden saamaan rahoitukseen nähden.
”On tutkittua tietoa, että ihmiset mentoroivat tai rekrytoivat helpommin ihmisiä, jotka muistuttavat heitä itseään. Sama pätee sijoittamiseen: kun halutaan välttää riskejä, on helpompaa luottaa johonkin tuttuun ja turvalliseen eli itsensä kaltaiseen. Diversiteetistä on kuitenkin hyötyä yrityksen liiketoiminnan kasvattamiselle.”
Diversiteetti edistää organisaation menestymistä – parhaat osaajat valitaan sukupuolesta, iästä, kulttuurista tai etnisestä taustasta riippumatta. Erilaiset kokemukset ja näkökulmat monipuolistavat ajattelua, mikä tukee liiketoiminnan kasvua. Samalla monimuotoisuus ja sen tukeminen lisäävät työhyvinvointia ja sitouttavat työntekijöitä.
”Erityisesti nuoremmat sukupolvet kokevat diversiteetin ja yritystoiminnan positiivisen vaikutuksen omaksi asiakseen. Näin on myös esimerkiksi Yhdysvalloissa.”
Kuosmanen osallistuikin keväällä teknologiayrittäjien ja osaajien Nordic Tech Advocates -verkoston startup-yrittäjille suunnattuun New Yorkin matkaan, jonka aikana tutustuttiin Yhdysvaltojen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Sinne kohdistuvat myös Velbin pidemmän aikavälin tavoitteet.
”Kasvuhakuisena yrityksenä tähtäämme isoille globaaleille markkinoille – pohjoismainen työkulttuuri on jo valmiiksi terveemmällä pohjalla. USA on valtava markkina, jossa yrityksillä on halu ja tarve panostaa työhyvinvointia tukeviin etuihin julkisen terveydenhoitojärjestelmän puuttuessa. Yksityisille hyvinvointipalveluille on paljon kysyntää, ja näemme, että Velbin tyyppiselle palvelulle Yhdysvallat on aito mahdollisuus.”
Kasvuyrittäjäkin tarvitsee lepoa
Startup-maailmaan liittyy monia stereotypioita, joista osa saattaa pitää paikkansa, mutta eivät kaikki. Startupit pitävät aina sisällään riskin siitä, lähteekö liikeidea lentoon vai ei. Työ vaatii erityisesti alkuvaiheessa uskoa omaan tekemiseen ja konkreettisia ponnisteluja.
Mutta miten hektisessä startup-pyörityksessä pystyy pitämään huolta omasta jaksamisesta? Kuosmanen painottaa, että itselleen on oltava rehellinen.
”En minä ole firmalle hyödyllinen, ellen kykene luovaan ajatteluun tai ratkomaan ongelmia. Stressaantuneena ja väsyneenä se ei onnistu.”
Velbin tarjoama ratkaisu on käytössä myös yrityksellä itsellään.
”Olemme tavallaan itsekin koko ajan koekaniineja ja testaamme, toimiiko ja auttaako tämä. Me uskomme, että työpaikoilla on paljon sellaisia yksinkertaisia asioita, joita kehittämällä voitaisiin parantaa merkittävästi ihmisten jaksamista”, Kuosmanen sanoo.
Rajojen asettaminen on tärkeää. Kuosmasella työasiat kulkevat työpuhelimessa ja henkilökohtaisessa puhelimessa on esto kaikkiin työvälineisiin Slackista LinkedIniin. Yhdessä on sovittu, että Velbin asioihin ei käytetä esimerkiksi WhatsAppia.
”Ja sitten ne tylsät perusasiat, jotka opin jo urheilupiireissä nuorempana, pätevät: pitää nukkua, palautua, syödä ja liikkua. Niistä luopuminen johtaa yleensä alaspäin vievään spiraaliin.”
Tämä artikkeli on osa Kasvuyrittäjien menestystarinat -juttusarjaamme. Tutustu kaikkiin sarjan artikkeleihin täältä.
Onko yrityksesi kasvun tiellä? Lataa kasvuopas ja lue, kuinka skaalaat verkko- ja mobiiliratkaisut, kun yrityksesi kasvaa!