EVA Global kehittää ympäristöystävällistä käyttökokemusta jo kolmella mantereella.
Niina Suuriniemi Hopper innostui sähköautoiluista heti ensikokeilusta alkaen.
”Ajattelin heti, että tällaista autoilun pitää ollakin. Päästötöntä ja ympäristölle ystävällistä”, Suuriniemi Hopper sanoo.
Käyttäjäystävällisyys vain ei ollut parasta mahdollista. Hankaluuksia saattoi ilmetä itse lataamisessa, sen maksamisessa tai latauspisteitä sisältävän reitin suunnittelussa. Osasyy ongelmiin on sähköautoilualan nuoruus – toimijoita on paljon ja kenttä on fragmentoitunut.
”Aloin miettiä, miten käyttökokemusta voisi parantaa niin, että kaikki voisivat tykätä sähköautoilusta. Jos ensikokeilusta jää huono maku, teknologian väliin jättämisen todennäköisyys kasvaa”, Suuriniemi Hopper sanoo.
Hän otti aloitteen omiin käsiinsä ja perusti vuonna 2017 miehensä Donald Hopperin kanssa EVA Globalin. Yrityksen tavoitteena on tehdä sähköautoilusta mahdollisimman helppoa ja näin edistää sen yleistymistä.
Aluksi EVA Global tarjosi tukipalvelua latauspisteiden käyttäjille. Sittemmin tarjonta on kasvanut latausverkon seuranta- ja hallintapalveluilla. Tällä hetkellä EVA Global vastaa yli 400 000 sähköautolaturin verkostosta. Se palvelee 2,55 miljoonaa autoilijaa kolmella mantereella yli 30 maassa.
Yritys on kansainvälinen kuten perustajansakin. Suuriniemi Hopper on asunut ulkomailla yli 15 vuotta. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään hän teki menestyksellistä uraa lääketieteen tutkijana.
Palaute on kaikki kaikessa
Yhtiöllä ei ole suoranaista kilpailijaa, ja se onkin kasvanut nopeasti. Liikevaihto on tähän asti kolminkertaistunut vuosittain. Merkittävät kansainväliset näytöt ja rakettimainen kasvu vakuuttivatkin Kasvu Open -kasvuyritystapahtuman tuomaristo, joka valitsi EVA Globalin Vuoden kasvuyritykseksi keskisuurten yritysten sarjassa.
Suuriniemi Hopperin vinkki menestyksekkääseen kasvuyrittäjyyteen on kuunnella tarkalla korvalla, mitä markkina pyytää. Kaikkia toiveita ei tietenkään voi toteuttaa. Trendejä kannattaa kuitenkin seurata.
”Mitä muut alasi toimijat tarvitsevat, entä mitä kuluttajat kaipaavat? Pidä mielessä, kenelle tuotettasi teet, ja miten liikeideasi auttaa muita”, Suuriniemi Hopper sanoo.
Palaute on lahja, jonka arvoa ei voi aliarvioida. ”Kun kuulee palautetta, tietää, millaista tuotetta lähteä rakentamaan, ja miten sitä voi parantaa.”
Mahdollisimman monimuotoinen tekijätiimi liikeidean toteuttamisessa ja ylipäänsä operatiivisessa toiminnassa on Suuriniemi Hopperin mukaan yritykselle vahvuus.
”Noin 360 työntekijäämme tulevat monista eri kulttuureista. Ikähaarukka on laaja. Vaikka teemme ohjelmistoja miesvaltaisille energia- ja autoilualoille, olemme ylpeitä siitä, että tiimistämme lähes puolet on naisia. Kun tekijöitä on monista eri taustoista, syntyy myös erilaisia tapoja toteuttaa asioita ja ratkaista ongelmia”, Suuriniemi Hopper sanoo.
Hän vinkkaa myös ottamaan kaiken irti hybridityömallista. Yhtiö on pyrkinyt rekrytoimaan parhaat mahdolliset osaajat, vaikka heidän sijaintinsa olisi sitten kauempanakin yhtiön toimistoista.
”Hyvien etäyhteyksien mahdollistama etätyö tukee työn ja muun elämän tasapainottamista. Osalle työntekijöistä se sopii erityisen hyvin”, Suuriniemi Hopper sanoo. Hän pitää kuitenkin arvokkaana myös pääsyä toimistolle muiden työntekijöiden kanssa, etenkin koronatauon jälkeen.
”Satunnaisissa kohtaamisissa ja kahvitauoilla syntyy paljon uusia ideoita aivan luonnostaan.”
Tämä artikkeli on osa Kasvuyrittäjien menestystarinat -juttusarjaamme. Sarjan edellisessä osassa jututimme startup-tapahtuma Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolaista, joka vinkkaa mitä kasvuyrittäjyydestä kiinnostuneen kannattaisi tehdä juuri nyt.
Hybridityö on tullut jäädäkseen. Lue, kuinka varmistat, että työ sujuu ajasta ja paikasta riippumatta!