Blogit

5G-verkkoihin liittyvien keskusteluiden ohella yhä useampi katse oli suunnattu jo kauemmas tulevaisuuteen, kirjoittaa Assi Oikari.

Helikopteridronet, turvallisuus ja hiilijalanjälki: mobiilialan kansainvälinen kohtaaminen kertoo, mitkä teknologian alueet ovat kuumia juuri nyt

Tekoälyllä ohjattuja robotteja, ihmisen kuljettamiseen kykenevä helikopteridrone, formula-auto ja metaversemaailmoja. Kaikkea tätä tarjosi Barcelonan vuoden 2024 Mobile World Congress, maailman suurin vuosittainen mobiilialan tapahtuma.  

Monien mieltä kiehtovien kuriositeettien taustalla pääroolissa oli asiakasarvo: miten valjastaa yhä kehittyneempiin 5G-verkkoihin tehdyt investoinnit asiakkaiden hyödyksi. 5G-palveluita on käytössä nyt jo 101 maassa ympäri maailmaa, ja globaali tapahtuma tarjosi erinomaisen alustan vertailla oppeja ja suunnitelmia jatkokehitykselle. 

Massiivinen nelipäiväinen tapahtuma kokosi yli satatuhatta osallistujaa muun muassa operaattoreilta, verkkojen ja laitteiden valmistajilta sekä pilvipalveluyhtiöistä. Osallistuin itse tapahtumaan osana DNA:n ja Telenor Groupin johdosta ja asiantuntijoista koostuvaa ryhmää ja kokosin tähän muutaman poiminnan keskeisistä teemoista:  

1. 5G FWA (Fixed Wireless Access) eli kotoisammin kiinteä 5G oli usean puheenvuoron aihe. Kiinteästi koteihin tai konttoreihin asennettava 5G FWA tarjoaa lähes valokuitua vastaavan yhteyden joustavasti ja edullisesti, ilman tarvetta kaivaa kaapeleita. Vakaa yhteys, pieni viive ja suuri kapasiteetti mahdollistavat sekä kriittisten liiketoimintasovellusten toiminnan että vaikkapa hyvin pientä viivettä edellyttävien verkkopelien pelaamisen. DNA:n tarjoomassa jo pitkään ollut 5G FWA on nyt lyönyt läpi lukuisilla muillakin markkinoilla. 

2. 5.5G on askel kohti 6G-aikakautta. Jopa kymmenkertaiseksi nouseva datansiirtonopeus avaa uusia käyttötarkoituksia ja mahdollistaa nykyistä suuremman laitemäärän. Standardi on pian julkaisuvalmis, ja ekosysteemin laitteineen uskotaan kehittyvän harppauksin vuoden 2024 aikana. DNA:lla esimakua 5.5G:n mahdollisuuksiin saatiin jo ennen MWC:tä, kun Helsinkiin rakennetussa demoympäristössä saavutettiin 10 gigan siirtonopeus.  

3. AI (Artificial Intelligence) oli odotetusti keskeisessä roolissa. Tekoälyn avulla voidaan tarjota uusia palveluita, parantaa olemassa olevien toiminnallisuuksia, optimoida verkkojen suorituskykyä sekä kehittää asiakaskokemusta. Toisaalta tekoäly kasvattaa verkoilta vaadittavaa palvelukykyä. Telenor julkisti MWC:ssä Nvidia-yhteistyön, jonka myötä investoimme AI:n käyttöönottoon omissa toiminnoissamme Pohjoismaissa. 

4. Turvallisuus oli esillä aiempaa vahvemmin, vastauksena geopoliittisten jännitteiden ja lisääntyneiden riskien herättämiin huoliin. Telenorin MWC:ssä järjestämässä tapahtumassa Strengthening Nordic Digital Security: Protecting People and Networks aiheesta keskusteltiin kahden ministerin ja Norjan puolustusvoimien kyberturvallisuuden johtajan voimin. Keskeiseksi teemaksi nousi sektorirajat ylittävä pohjoismainen yhteistyö hallinnon ja yritysten välillä alueen turvaamiseksi. Turvallisuus on yhteinen asia, jota mikään taho ei pysty ratkaisemaan yksin. 

5. Kestävä kehitys sai teknologiakeskusteluissa huomattavan paljon tilaa. Modernit 5G-verkot tarvitsevat vähemmän energiaa kuin aikaisemmat teknologiat. AI:n avulla voidaan vähentää verkkojen energiankulutusta ja optimoida toimintoja. Operaattorien näkökulmasta kestävä kehitys on yhdistelmä oman toiminnan ympäristöjalanjäljen pienentämistä, saman edellyttämistä alihankkijoilta ja kumppaneilta, sekä sellaisten palveluiden luomista, joilla asiakkaat voivat pienentää omaa hiilijalanjälkeään.  

Monien 5G-verkkoihin liittyvien keskusteluiden ohella yhä useampi katse oli suunnattu jo kauemmas tulevaisuuteen ja 6G-verkkojen aikakauteen. 6G-standardointiin on kuitenkin vielä matkaa: lisää kuulemme taatusti ensi vuoden MWC:ssä! 

 

Lue täältä lisää modernin teknologian mahdollisuuksista!

Avainsanat:

Mobiili Digitalisaatio Teknologia 5G Tekoäly Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
Merikaapeli
11/2024 DNA Yrityksille

Miten DNA huolehtii yhteyksiensä toimivuudesta kriittisen merikaapelin vaurioituessa?

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Onko yritysverkollesi paras vaihtoehto SD-WAN vai MPLS? Vai molemmat? 

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Asiantuntijat mukanasi IT-ratkaisujen suunnittelusta jatkuvuudenhallintaan – kehitystä tukien ja skaalautuen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.