Liiketoiminnan kasvu on kiihtyvästi teknologiasidonnaista, tiivisti Gartnerin edustaja tuoreen CEO-tutkimuksen tuloksia Barcelonan ITXpossa. Merkittävin vauhdittaja seuraavan kolmen vuoden aikana on tekoäly, mutta mahdollisuuksien rinnalla nähdään myös uhkia. Esityksiä kuunnellessani mietin, mitä kaikkea tarvitaan, jotta voi yhtä aikaa hakea kasvua edelläkävijänä ja pitää riskit hallinnassa?
Oppimisen johtaminen on avain uudistumiseen
Kokeilukulttuuri on tuttua digitaalisia palveluja tuottavissa organisaatioissa. Tänä päivänä kokeilujen kautta tapahtuva oppimisen kumuloituminen on tärkeää kaikille organisaatioille. Tekoälyn aikakaudella oppimisen johtaminen onkin johdon keskeinen haaste: tämän mahdollisuuden edessä emme voi jäädä odottelemaan.
Jokainen organisaatio on pian tekoälyorganisaatio – johdetusti tai hallitsemattomasti. Uuden edessä on tärkeää haastaa nykyiset oletukset ja soveltaa kriittistä ajattelua. Keskeistä on varmistaa, että ajatellaan isosti ja kokeillaan riittävästi.
Entä jos -ajattelun levittäminen laajasti organisaatioon tuottaa osallistavan prosessin, joka löytää jokaisesta työntekijästä annoksen futuristia. Olipa yksittäisen kokeilun lopputulos mikä tahansa, organisaatio voittaa yhteisen ajattelun kehittymisenä, ennakointikyvyn parantumisena ja tulevaisuudenkestävyyden vahvistumisena.
Tekoälytyöryhmä kiihdyttää käyttöönoton hyötyjä
DNA:n tuoreen tietoturvatutkimuksen mukaan 73 % suomalaisista ICT-päättäjistä pelkää, että tekoälytyökalujen kautta vuotaa tekijänoikeuksien alaista dataa tai liikesalaisuuksia. Ainoastaan 34 % vastaajien organisaatioista on tehnyt säännöt ja linjaukset henkilöstölle tekoälyn käyttöön liittyen.
Tietoturvapelko on aiheellinen. Ellei ohjeistuksia ole, nopeimmat ja nokkelimmat hankkivat tekoälytyökaluja luottokortilla ja ohittavat uusien sovellusten käyttöönottoon sovitut prosessit. Jos yrityksen tietoja hyödynnetään hallitsemattomasti yksittäin hankituissa sovelluksissa, tietoturva- ja tietosuojariskit nousevat kestämättömiksi.
Kun tekoälyn käyttö kiihtyy, pelkoja ja huolia on pakko hallita. Monissa tulevaisuuteen katsovissa organisaatioissa toimii jo tekoälytyöryhmä, jonka tehtävä on luoda linjauksia ja ohjeita tekoälyn käytölle. Ryhmässä tarvitaan paitsi liiketoiminta-, tekniikka-, tietoturva- ja tekoälyosaamista, myös lainsäädännön tuntemusta.
Kokeilukulttuurissa tärkeintä on tehdä oikeita asioita, ei asioita oikein. Nopeasti kehittyvällä tekoälyn aikakaudella molempien on toteuduttava yhtä aikaa. Tekoälytyöryhmän roolina on varmistaa, että kokeilut ovat hallittuja ja riskit ymmärretään – ei esteitä rakentamalla, vaan järkevästi mahdollistamalla.
Yhteisöllinen trenditutka on aina aktiivinen
Tekoälyn hyödyntämiselle kannattaa luoda organisaation oma kehitysohjelma mahdollisimman laajapohjaisena ponnistuksena. Ideoi käyttötapoja yhteisöllisesti, tunnista mahdollisuuksia ja anna vapauksia edetä kokeiluihin. Seuraa onnistumisia, rakenna yhteisymmärrystä ja hyödynnä paikat luoda uutta arvoa. Samalla kehität jatkuvasti tärkeämmäksi nousevaa tekoälyn lukutaitoa koko organisaation laajuisesti.
Lähes kaikissa digitaalisen ajan sovelluksissa on joko nyt tai pian tekoälyä hyödyntäviä ominaisuuksia. Uusia tekoälysovelluksia ilmestyy huimaa vauhtia. Nopean innovoinnin keskellä jääminen kiinni yhteen sovellukseen tai toimittajaan kaventaisi potentiaalia. Välttämällä lukkiutumista säilytät joustavuuden ottaa käyttöön uusia, jatkuvasti kehittyviä ja parhaimmillaan läpimurtoja tarjoavia tekoälyinnovaatioita.
Ketterien kokeilujen edistäminen on mielestäni paras tapa oivalluttaa sekä mahdollisuuksia että uhkia. Oppien kumuloituminen tuotantokäyttöön etenee tekemällä investointeja hyödyllisiksi tunnistettuihin innovaatioihin ja käyttötapoihin. Samalla tulee aktivoiduksi organisaation kollektiivinen trenditutka – edelläkävijyyden edellytys ja moottori.
DNA on aktiivisesti hyödyntänyt tekoälyteknologioita asiakaspalvelun kehittämisessä ja operatiivisten prosessien optimoinnissa. Lue lisää artikkelista!