DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen on luotsannut yritystä nyt toimitusjohtajana yli sata päivää. Alku on ollut vauhdikas. Perehdyttävää on riittänyt aina puhelinkaupan kiemuroista siihen, millaisia mahdollisuuksia 5G-teknologia tuo yrityksille.
Jussi Tolvasen toi DNA:lle kiinnostava toimiala ja brändi. DNA on globaalisti 5G-teknologian edelläkävijöitä, ja tulevaisuudessa tämä luo paljon uusia palveluita myös suomalaisille.
”Henkilökohtainen oppimiskäyräni on ollut poikkeuksellisen jyrkkä! Jos miettii vaikka 5G-teknologiaa, niin se rakentaa nyt ja tulevaisuudessa todella isoja mahdollisuuksia Suomelle: reunalaskentaa, datan hyödyntämistä jälleen uusilla tavoilla sekä lisättyä todellisuutta. Henkilökohtaisesti tämä on minulle kokonaan uusi toimiala, enkä ole aiemmin työskennellyt näin laajasti kuluttajabisneksessä”, Tolvanen sanoo.
Sadan päivän aikana Tolvanen on päässyt tutustumaan muun muassa DNA Kaupan arkeen, asiakaspalvelukeskukseen ja DNA:n emoyhtiön Telenorin pääkonttoriin Osloon. Telenor on yksi maailman suurimpia televiestintäalan yhtiöitä, joka toimii useissa maissa.
”Minulle on todella tärkeää nähdä, millaista on olla DNA:n asiakas. Piipahdankin säännöllisesti DNA Kaupoissa. Usein tulee ostettua sieltä tarvikkeita, mutta erityisen mielelläni kuulen, kuinka ratkomme arjen ongelmia ja tuotamme asiakkaille mutkattomia asiakaskokemuksia”, Tolvanen kertoo.
Lisää omanlaisuutta
DNA on tunnettu mutkattoman työn edelläkävijänä. Työelämän joustot auttavat rakentamaan myös diversiteettiä eli DNA:n kielellä omanlaisuutta, kun esimerkiksi erilaisissa perhetilanteissa olevien on helpompi rakentaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa.
Haluan, että DNA:n työntekijät ovat yhä monimuotoisempi joukko, ja että jokainen saa olla omanlainen itsensä myös töissä.
”Haluan, että DNA:n työntekijät ovat yhä monimuotoisempi joukko. Meidän tehtävämme on tuottaa palveluita jokaiselle Suomessa asuvalle. Millaisia palveluita maahanmuuttajat tarvitsevat? Entä nuoret tai eläkeläiset? Kun palvelee kaikkia, pitää myös työntekijöiden joukossa olla erilaisia näkökulmia”, Tolvanen sanoo.
Poikkeusajan sujuvuuteen Tolvanen on tyytyväinen ja hyvät kokemukset ovat rohkaisseet DNA:ta lisäämään työnteon vapautta entisestään. Tolvanen kuitenkin tähdentää, että etä- ja hybridityössä ihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen on entistäkin tärkeämpää.
”Kokoushuoneessa on helposti hyvä meininki. Etänä osallistuvat ovat kuitenkin aiemmin jääneet usein vain seuraamaan keskustelua. Tärkeää onkin varmistaa, että jokaisen ääni on tasavertainen. Esimerkiksi me johtoryhmässä pidämme hybridikokouksessa aina omat kameramme päällä, vaikka ääni tulisikin yhteisestä mikrofonista, ja puheenvuorot pyydetään Teamsin kautta myös kokoushuoneessa olijoilta.”
Kyberhyökkäykset asiakkaiden agendalla
DNA liittyi osaksi Telenoria vuonna 2019, ja tänäkin vuonna yhteistyön syveneminen jatkuu. Tolvanen osallistuu Telenor-tason työskentelyyn viikoittain. Osana Telenoria DNA voi palvella kansainvälisiä yrityksiä aivan uudella tavalla.
Nopeasti kehittyvä toimiala takaa, että tekemistä riittää myös tuleville vuosille. Nyt asiakkaita huolettavat lisääntyneet kyberhyökkäykset ja niiden torjunta, mutta tulevaisuudessa teknologia tuo yhä useammalle myös uutta liiketoimintaa.
”Esimerkiksi metaversumiteknologian yleistyminen voi olla lähempänä kuin uskommekaan. Seuraan mielenkiinnolla myös tekoälyn sääntelyn kehitystä”, Tolvanen kertoo.
Tolvasen sataan päivään on osunut pari korona-aaltoa ja Ukrainan sodan alkaminen. Sodan puhjettua DNA muutti Ukrainaan soitettavat puhelut maksuttomiksi toukokuun loppuun asti. Myös roaming-käyttö Ukrainassa on maksutonta, ja Suomeen tuleville pakolaisille on tarjottu prepaid-liittymiä valmiiksi ladatulla saldolla.
”Poikkeustilanne alleviivaa sitä, miten kriittistä yhteiskunnalle DNA:n toiminta on. Pidämme pyörät pyörimässä”, Tolvanen sanoo.
Mobiililaitteet ovat jostain syystä jääneet tietoturvapohdinnassa vähälle huomiolle, vaikka ne ovat tänä päivänä bisneskriittisiä. Hybridityö on ehkä unelmien täyttymys, mutta onko se turvallista, kirjoittaa DNA:n yritysmyynnin johtaja Johan Flykt blogissaan.