Langaton lähiverkko 6 gigan kaistalla on tervetullut uudistus. Sitä tarjoilee Wi-Fi 6E, jonka käyttöönotto Euroopassa on aluillaan. Seuraavassa listaan mielestäni olennaisimmat pointit, joiden avulla Wi-Fi 6E:n erinomaisuus avautuu paremmin.
“Esiintyjillä ei ole väliä, kunhan mukana on kuuden gigan bändi”
Mitä yhteistä on toimiston sisäverkolla ja moottoritiellä? Jos kaistaa ei ole tarpeeksi, molemmat ruuhkautuvat. Kun massatapahtumat viimein pääsevät taas alkamaan, tarvitaan kunnolla kaistaa, jotta kaikki pääsevät jakamaan oman kokemuksensa reaaliaikaisesti seuraajapiirilleen. Tämä taitaa nykyään olla lähes yhtä oleellista kuin tapahtuman kokeminen. Jatkuvasti kehittyvät ja uudistuvat teknologiat ovat houkuttelevia ja tarjoavat mahdollisuuksia parempaan kokemukseen. WiFi 6E:n kuusi gigaa tulevat siis tarpeeseen!
"Wi-Fi 6E – enemmän ja erinomaisempi Wi-Fi 6"
WiFi 6E on jatkoa Wi-Fi 6:lle, eli 802.11ax:lle. Lisättyä kaistaa tukevat tukiasemat ja laitteet ovat siis Wi-Fi 6E sertifioituja. "Enemmän kaistaa jo ennestään erinomaiselle teknologialle", siinä hyvä muistisääntö lisätylle E:lle.
Euroopan komissiolta tuli kesähelteiden aikaan päätös siitä, miten Wi-Fi 6E tullaan vanhalla mantereella ottamaan käyttöön. Täyttä 1,2 GHz:n lisäkaistaa ei saatu, vaan meidän eurooppalaisten on ainakin toistaiseksi tyydyttävä 480 MHz:n kaistaan. Säännöt kirjattiin kattamaan taajuudet välillä 5945–6425 MHz, sekä laitetyypit LPI (Low Power Indoor) ja VLP (Very Low Power).
VLP-laitteet ovat pääasiassa päätelaitteita, kun taas LPI sisältää keskeisemmät laitteet, kuten tehokkaan ja sujuvan työskentelyn mahdollistavat Wi-Fi-tukiasemat. Näitä alkaa muuten nyt vihdoin saamaan myös enterprise-tasoisina.
"Tiiviimmin yhdessä, edistyneemmin etänä"
Uuden kaistan mukana myös tukiasemien kapasiteetti palvella päätelaitteitta kasvaa merkittävästi. Käyttäjätiheys per tukiasema voi olla huomattavasti suurempi kuin aiemmin ilman, että käyttäjäkohtaisista kanavanleveyksistä tarvitsee tinkiä. Käytännössä tämä siis mahdollistaa uusien etätyössä opittujen työskentelytapojen ja työkalujen käytön yhdessä. Vaikka ollaan vierekkäin, on läsnäolo monimuotoisempaa kuin aiemmin.
Suuremman käyttäjätiheyden lisäksi uutta kaistaa voi käyttää myös puhtaasti virtuaalisen läsnäolon pidemmälle viemiseen. 4K-videoyhteyksien lisäksi lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) sovellukset hyötyvät huomattavasti Wi-Fi 6E:n matalista viiveistä ja suuresta kapasiteetista.
"Wi-Fi 6E ja sen seinänaapuri 5G"
Teknologiat täydentävät toisiaan. 5G tarjoaa kuidunkaltaisia yhteysmahdollisuuksia yhä useampaan toimipisteeseen. Kiinteällä 5G-asennuksella ja kiinteistön sisälle rakennettavalla Wi-Fi-verkolla saadaan aikaan huippulaatuinen täyslangaton yhteysratkaisu, joka ei kärsi ulkoseinien aiheuttamasta signaalinvaimennuksesta eikä legacy-toimistolaitteiden radioiden yhteensopivuusongelmista. Täten voi muistisäännöksi yleistää: Wi-Fi 6 -tukarit sisäseinään ja 5G-antennit ulkoseinään.
"480 MHz lisää mahdollisuuksia"
Verkko tai sen osat ovat irrallisenaan merkityksettömiä. Merkityksellisyys käyttäjille löytyy edellä mainituista mahdollisuuksista tehdä asioita uudella tavalla, tehokkaammin ja ajanmukaisemmin kuin aikaisemmin. Oikein toteutettuna ja tuotettuna verkko, ohjelmistot ja osaaminen muodostavat turvallisen ja saumattoman päästä päähän -palvelukokonaisuuden. Wi-Fi 6E ja sen tuomat 480 MHz ovat keinoja tuottaa kokonaisuus vielä entistä paremmin.
Nyt on taas aika olla yhdessä ja vaatia kokonaisuuksia. Wi-Fi 6E:n ansiosta kaistaa ainakin piisaa!
Lue myös: Wi-Fi 6 pähkinänkuoressa - 3 poimintaa uudesta standardista