Mitä tapahtuu, kun 1700 työntekijän yritys linjaa, että töitä voi tehdä missä ja milloin vaan, kunhan työnkuva antaa myöten?
DNA:lla töitä on tehty joustavasti jo viisi vuotta. Vuonna 2012 käyttöön otettu Mutkaton työ -konsepti on nostanut henkilöstön tyytyväisyyttä reippaasti. Alkuinnostuksen aikana DNA:n työntekijät viettivät keskimäärin puolet viikosta etätöissä, nyt määrä on tasaantunut kahteen päivään viikossa.
”Minuakin jännitti, kun mallia ideoitiin ja merkittävää muutosta alettiin viedä läpi. Nyt viiden vuoden jälkeen olen äärimmäisen tyytyväinen, että uskalsimme lähteä tekemään tätä muutosta”, DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen sanoo.
Pähkinänkuoressa mutkattoman työn malli tarkoittaa, että työntekijä saa itse päättää missä työnsä tekee ilman erillisiä sopimisia esimiehen kanssa. Toisena päivänä työ sujuu jouhevammin kotona, toisena päivänä kaipaa tiimin ja toimipisteen yhteisöllisyyttä. Joskus etätöitä voi tehdä vaikka ulkomailta, jos oma työnkuva sen vain sallii.
”Meillä jokaisella on iso vastuu omasta työstä ja tavoitteiden saavuttamisesta. Vapauden lisäksi meillä on myös iso vastuu. Tästä yhtälöstä pitää syntyä hyvä tulos”, Rissanen sanoo.
”Minua ei aidosti kiinnosta, tekeekö työntekijä tänään neljä vai kaksitoista tuntia töitä. Välillä tulee löysempiä ja välillä kiireellisempiä jaksoja. Samaan aikaan pitää varmistaa, että jaksaminen on kunnossa”, Rissanen sanoo.
Viime vuonna sisäisessä kyselytutkimuksessa jopa 90 prosenttia DNA:n työntekijöistä koki voivansa järjestää tarpeen vaatiessa vapaata töistä. 88 prosenttia arvioi, että työnantaja antaa heille paljon vastuuta. Kumpikin luku on noussut kahdessa vuodessa parisen kymmentä prosenttiyksikköä.
”Joustavan työmallin aikana kaikki mittarit ovat kehittyneet positiivisesti, oli kyse sitten asiakkaiden ja henkilöstön tyytyväisyydestä tai yhtiön tuloksesta. Jo lähes puolet työntekijöistä on mallin piirissä: myös asiakaspalvelussa voi tehdä etätyötä”, Rissanen sanoo.
Malli motivoi henkilöstöä kehittämään työnteon tapoja aktiivisesti.
”Esimerkiksi yritysasiakaspalvelussa henkilöstö kehitti itse liukuvan työajan mallin, jossa liukuva työaika on mahdollinen puolelle työntekijöistä parillisilla viikoilla ja toiselle puolikkaalle parittomilla viikoilla”, Rissanen kertoo.
Tavoitteena paras mahdollinen työympäristö
DNA otti uuden työtavan käyttöön samana vuonna, kun yhtiö muutti moderneihin toimitiloihinsa Helsingin Käpylään.
DNA:lle uusi työtapa ei ole aiheuttanut merkittäviä uusia investointeja, päinvastoin toimitilakustannukset ovat laskeneet, vaikka tämä ei ollut edes alkuperäinen tavoite. Valtaosalla työntekijöistä oli jo valmiiksi kannettavat tietokoneet, joilla työskentely luonnistuu kotonakin. Asiakaspalvelun työntekijöille on hankittu kannettavia tietokoneita etätöitä varten.
Rissanen painottaa, että DNA:lla joustavan työn ajatus ei ole niinkään kannustaa etätyöhön vaan valitsemaan kuhunkin työhön mahdollisimman hyvä työympäristö. Alun piikin jälkeen etätöiden tekemisen keskiarvo on asettunut kahteen päivään viikossa.
”Myös etätyön pitää mahdollistaa hyvä työympäristö. Jos kotona on vaikka pieniä lapsia leikkimässä, niin silloin työn tekeminen toimistolla saattaa olla järkevämpi vaihtoehto”, Rissanen sanoo.
Lue lisää mutkattoman työn mallista ja digitaalisen ajan työkulttuurista Suomessa
LATAA MAKSUTON OPAS