Blogit

IoT tarjoaa Martin Whitlockin mukaan loputtomia mahdollisuuksia eri toimialoilla, jätehuollosta yhteydessä oleviin oluttynnyreihin.

Älä jahtaa trendejä vaan keskity ratkaisuihin – IoT:ssä piilee mahdollisuus mullistaa kokonaisia toimialoja

IoT-ala kasvaa kiihtyvällä tahdilla ja sitä vauhdittavat yhä paremmat yhteydet, pilvipohjainen tekoäly ja uudet käyttötapaukset. IoT-laitteiden yleistyessä tulevaisuus lupaa entistä tiiviimpää integraatiota 5G-verkkojen kanssa, autonomisten järjestelmien nousua sekä alati älykkäämpiä ja integroituneempia ratkaisuja. Vaikka uudet trendit ja teknologiset innovaatiot voivat kuulostaa hienoilta, IoT-asiantuntija Martin Whitlock kehottaa yrityksiä keskittymään ennen kaikkea itseensä ja omiin tarpeisiinsa. 

Yhä useampi yritys ottaa käyttöön IoT-ratkaisuja ja -teknologioita. Telenor Connexionin teknologiajohtaja Martin Whitlock on nähnyt SIM-korttipohjaisten ratkaisujen nopean yleistymisen erityisesti kodin yhteyksissä, kuten vesipumpuissa ja -mittareissa. 

"IoT on levinnyt harvoista laitteista yhä useampiin, hyvin lyhyessä ajassa. Autoteollisuus on ollut yksi IoT:n ajureista, kehittäen sekä hyödyntäen teknologiaa omassa toiminnassaan. Toisaalta on monia aloja, kuten terveydenhuolto, joissa IoT:n todellista potentiaalia ei ole vielä täysin saavutettu", Whitlock toteaa.

Telenor Connexion kuuluu Telenor-konsernin IoT-ratkaisuihin ja DNA on osa tätä kokonaisuutta. Telenor Connexion on maailman johtava IoT-yhteyspalvelujen tarjoaja, joka auttaa kaiken kokoisia yrityksiä yhdistämään ja hallitsemaan laitteitaan – niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. 

Tekoäly ja IoT tukevat toisiaan 

Tekoäly on hallinnut teknologia-alaa tiukasti jo muutaman vuoden ajan. Eikä ihme, sillä se on helpottanut tietojen käsittelyä huomattavasti. 

"Tekoäly ja IoT täydentävät toisiaan: yhteydessä olevat tuotteet synnyttävät valtavia määriä dataa. Mutta data on turhaa, jos sitä ei osata hyödyntää. Telenor Connexionilla on ympäri maailmaa 20 miljoonaa SIM-korttia ja ilman tekoälyn apua niiden valvominen olisi mahdotonta", Whitlock kertoo. 

Tekoälyn avulla poikkeavuudet on myös helpompi havaita ja niihin voidaan reagoida nopeasti. Kun puhutaan IoT:n turvallisuudesta, yksityisyys nousee aina keskusteluun. Yksityisyysuhat eivät koske vain laitteita, vaan myös taustajärjestelmiä ja sitä, missä ja miten dataa säilytetään. 

"Tänä päivänä olemme huolissamme yksityisyydestä, mutta kymmenen vuoden kuluttua meillä on uusia ratkaisuja, palveluntarjoajia ja ajattelutapoja, jotka vievät meitä lähemmäs kokonaan yhteydessä olevia ihmisiä. IoT:n kehityksen hidasteina voivat toimia rajoitukset ja lainsäädäntö, mitkä myös vaihtelevat eri puolilla maailmaa." 

IoT:n käyttöönotossa kumppanuus kannattaa 

"Sekä ihmiset että yritykset altistuvat tällä hetkellä IoT-hypeen REDCapin, 5G:n ja pilvitekoälyn ympärillä. Jos harkitset IoT-ratkaisujen käyttöönottoa, on tärkeää seurata trendejä ja uusinta teknologiaa, mutta myös oppia tarkkailemalla ympäristöäsi ja mitä muut yritykset tekevät", Whitlock sanoo. 

IoT tarjoaa Whitlockin mukaan loputtomia mahdollisuuksia eri toimialoilla, jätehuollosta yhteydessä oleviin oluttynnyreihin. 

"Yritysten tulisi keskittyä siihen, mitä ne voivat tehdä jo nyt, sen sijaan että odottavat viimeisimpiä teknologisia edistysaskelia. IoT-matkalle lähtiessä on hyvä olla kunnianhimoinen, mutta on viisasta aloittaa pienestä. Selvitä aluksi, miten IoT-ratkaisut voivat tukea ja muuttaa liiketoimintaasi. Meillä on jo olemassa erinomaisia ratkaisuja, joista voi aloittaa", Whitlock toteaa. 

Hänen mukaansa yksi yleisimmistä virheistä IoT:n käyttöönotossa on aliarvioida se, kuinka monta asiaa on otettava huomioon. 

"Toimivan ratkaisun saavuttamiseksi on koordinoitava laitteistot, yhteydet, logistiikka ja myynnin prosessien muutokset – vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Esille voi tulla yllättäviäkin haasteita, jotka voivat tuntua raskailta selvittää. On myös tärkeää pitää mielessä, millaisia ratkaisuja nyt käytetään ja minkälaista laitteistoa tai yhteyttä tarvitaan, sillä huipputason 5G-laitteet ovat tarpeettomia alueilla, joissa 2G on vallitseva. On ratkaisevan tärkeää löytää sopiva kumppani, joka osaa navigoida säädösten parissa tukea tarjoten”, Whitlock muistuttaa. 

 

Kaipaatko lisää tietoa IoT:stä? IoT-opas auttaa sinua navigoimaan terminologiaviidakon läpi! 

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili IoT Digitalisaatio Innovaatio Teknologia 5G Pilvipalvelut Tekoäly

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Ollos huoleti! Selausturvalla suojaat työntekijöiden surffailun mobiiliverkossa

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Medialukutaidon merkitys kasvaa – Peter Nyman: ”Meidän on oltava jatkuvasti valppaina"

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Aloita yrityksesi siirtymä kvanttisalaukseen jo tänään

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

IoT ei toteudu tyhjiössä – kumppanit, teknologia ja käyttötapaus määrittävät lopputuloksen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.