Blogit

”5G:n rakentamisen rinnalla olemme päivittäneet 4G-verkon kapasiteettia”, kertoo Jarkko Laari. 

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

DNA:n 5G-peitto on laajentunut vauhdilla viime vuosien aikana. Tänä päivänä verkko tavoittaa laskennallisesti noin 98 prosenttia suomalaisista yhteensä yli 270 paikkakunnalla. Valtakunnallinen 5G-peitto saavutetaan vuoden 2024 lopussa. Tästä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet. 

5G-verkkoa parannetaan jatkuvasti. Tavoite on erityisesti maantieteellisen peiton vahvistaminen ja kasvattaminen. Taajamien reuna- ja haja-asutusalueilla mobiilidatalla on tärkeä rooli.  

”Verkon suurimmat mobiilidatavolyymit siirretään taajamien reunoilla. Usein tämä liikenne tulee yritysten toimitiloista tai kotitalouksista, joihin ei ole tarjolla edullista kuituyhteyttä. Näille alueille on rakennettu paljon 5G-verkkoa”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari kertoo. 

Kiinteä 5G on ratkaissut monen yrityksen ja kotitalouden verkko-ongelmat. Kyseessä on modeemi, jonka DNA:n ammattilainen asentaa rakennuksen ulkoseinään. Laarin mukaan seinämodeemien kysyntä on ollut runsasta jo useiden vuosien ajan.  

”Seinämodeemilla saamme lähes kuituyhteyttä vastaavan verkkoyhteyden, mutta huomattavasti nopeammin ja kustannustehokkaammin. Myös yrityspuolella tälle on selkeä tilaus”, Laari kertoo. 

5G on muutakin kuin nopea verkko 

Yrityksille 5G tuo muutakin kuin entistä nopeamman verkon. Se mahdollistaa jopa yrityksen ydintoimintojen siirtämisen matkaviestintekniikan päälle. Tulevaisuudessa osa näistä ratkaisuista rakentuu virtuaalisten yksityisverkkojen päälle, ja osa puolestaan on kokonaan eriytetty muista televerkoista.

”Moni yritys on erittäin kiinnostunut pienen viiveen palveluista. Yritykset haluavat tehdä laajamittaista tiedon prosessointia omilla kampusalueillaan tai toimipisteillään. 5G-tekniikan avulla voimme lyhentää tiedon kulkemaa matkaa asiakkaan prosessointipisteeseen ja tarjota pilvipohjaisen alustan prosessointipisteelle verkon reunalla”, Laari kertoo.

”Kaikki toimijat eivät halua laittaa dataa operaattorin runkoverkkoon, vaan käsitellä datan vain paikallisesti. Kaikki tämä onnistuu 5G-verkkoarkkitehtuurilla”, Laari jatkaa. ”5G voi olla hyvä vaihtoehto kiinteälle laajakaistalle.” 

DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa 

5G-yhteydet ovat totisesti kaivattuja, sillä DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa. Koko maailmassakin DNA:n asiakkaat käyttivät toiseksi ahkerimmin mobiilidataa, kun eniten mobiilidataa käyttävät kuwaitilaisen Zainin asiakkaat. 

”DNA:n asiakkaat hyödyntävät liittymiään datansiirtoon laajasti. Moni suomalainen tekee jatkuvasti etätöitä DNA:n mobiiliyhteyksillä. Lisäksi dataa käytetään esimerkiksi suoratoistopalveluiden katseluun”, sanoo Laari. 

DNA:n verkko on tutkitusti nopea. Tällä on iso merkitys käyttäjille. 

”Kun työ tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä. Käytännössä jokainen yritys ja työntekijä tarvitsee tänä päivänä työssään sujuvan mobiiliyhteyden”, Laari sanoo. 

5G-verkon rakennus on nopeuttanut myös 4G-verkkoa. 4G-yhteyden nopeutumisen on huomannut myös moni mökeiltään työskennellyt etätyöläinen.  

”5G:n rakentamisen rinnalla olemme päivittäneet 4G-verkon kapasiteettia. Tämä näkyy etenkin kaupunkien ja isojen taajamien ulkopuolella, jossa 5G-tekniikka toimii 4G:n taajuusalueella”, sanoo Laari. 

DNA kertoi heinäkuussa, että se jatkaa 5G-verkon laajentamista Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Verkon laajennus tapahtuu DNA:n ja Telia Finlandin yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n kautta.  

 

5G-verkot laajentuvat ja kehittyvät huimaa vauhtia juuri nyt – lue miten ne luovat pohjaa myös automaatiolle ja digitalisaatiolle! 

 

Artikkeli päivitetty 15.7.2024. Alunperin artikkeli on julkaistu 16.7.2021.

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili Digitalisaatio 4G Teknologia 5G Pilvipalvelut

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
Merikaapeli
11/2024 DNA Yrityksille

Miten DNA huolehtii yhteyksiensä toimivuudesta kriittisen merikaapelin vaurioituessa?

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Onko yritysverkollesi paras vaihtoehto SD-WAN vai MPLS? Vai molemmat? 

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Asiantuntijat mukanasi IT-ratkaisujen suunnittelusta jatkuvuudenhallintaan – kehitystä tukien ja skaalautuen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.