Geopoliittinen tilanne on herättänyt kasvavaa huolta liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta lukuisissa organisaatioissa eri toimialoilla. Strateginen valmius on pitkään ollut olennainen osa organisaatioiden tietoturvastrategioita. Matka kohti yrityksesi kyberresilienssin vahvistamista alkaa kattavan tietoturvastrategian muotoilulla.
Mistä kannattaa aloittaa matka kohti entistä parempaa kyberresilienssiä?
1. Kartoita riskit
Tunnista riskit, jotka saattavat estää tai vaarantaa yrityksesi toiminnan. Voit suorittaa riskien kartoituksen ja arvioinnin sisäisesti tai ulkoisesti. Kyberturvallisuusuhkat ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan, ja haavoittuvuuksien kartoittaminen on avain tehokkaiden lieventämistoimenpiteiden kehittämiseen.
2. Tehosta haavoittuvuudenhallintaa
Huomioi yrityksesi kriittisimmät haavoittuvuudet ja luo tehokas hallintaprosessi varmistaaksesi, ettei yrityksessäsi käytetä vanhentuneita laitteistoja tai ohjelmistoja. Vanhentuneet ohjelmistoversiot ovat edelleen merkittävin syy kyberhäiriötilanteiden syntyyn.
3. Sijoita ihmisiin ja tietoturvakulttuuriin
Hakkerit kohdistavat huomionsa usein käyttäjiin järjestelmien ja sovellusten sijaan. Tästä syystä yrityksen kannattaa kohdistaa investoinnit turvallisuustietoisuuden ja -osaamisen lisäämiseen. Suunnittele yrityksesi toimintatavat aina turvallisuus huomioiden, jotta voit taistella yhä monimutkaisempia uhkia vastaan.
4. Suojaa yrityksesi verkko ja data
Panosta vahvan verkon suunnitteluun. Ota käyttöön Zero Trust Access -malli osaksi suunnittelua. Tällöin yrityksesi resursseihin ei voi saada automaattista pääsyä, vaan se on mahdollista vain asianmukaisen tunnistautumisen jälkeen. Välttämättömät tietoturvaratkaisut, kuten palomuurit, salaus, DDoS-suojaus, salasanakäytännöt ja monivaiheinen tunnistautuminen, on oltava yrityksen käytössä.
5. Turvaa yhteydet
Yrityksesi verkkoratkaisu on digitaalisten resurssien suojaamisen sekä yrityksesi liiketoiminnan jatkuvuuden perusta. Luotettavuuden kannalta VPN-ratkaisu (Virtual Private Network) on varma valinta. Viimeaikaiset tapahtumat ovat nostaneet myös verkko-operaattorien keskeistä roolia kansainvälisten yhteyksien turvaamisessa korostaen tarvetta useille fyysisille reiteille meren ja maan kautta. Harkitse satelliittivarmuusratkaisujen sisällyttämistä osaksi kriittisiä käyttötapauksia.
6. Pysy valppaana kehittyviä kalastelutekniikoita vastaan
Edistä tietoisuutta henkilöstösi keskuudessa yleisistä kalastelutaktiikoista. Tiedota heitä käynnissä olevista kalasteluyrityksistä ja uusista trendeistä. Tekoälyn kehitys on mahdollistanut petollisemmat ja entistä vakuuttavammat huijausyritykset, joka korostaa puolestaan jatkuvan valppauden ja varovaisen verkossa toimimisen tarpeellisuutta.
7. Huomioi etätyöskentelijät
Pandemia-aika osoitti, miten nopeasti tilanteet voivat muuttua. Arvioi etäkäyttöratkaisusi nykyisestä näkökulmasta. Monet etätyöratkaisut ovat nyt osana laajempaa SDN-verkkoa (software-defined network), jossa on keskitetty raportointi ja hallinta, mikä tekee Zero Trust Network Access (ZTNA) -elementtien sisällyttämisestä helppoa. Esimerkiksi DNA Cloud Managed SASE -ratkaisu tarjoaa yrityksille tietoturvaratkaisujen kokonaisuuden, joka yhdistää yhdistää liiketoiminnan turvaamiselle elintärkeät verkko- ja tietoturvaominaisuudet yhdeksi pilvipalveluun nojaavaksi kokonaisuudeksi.
8. Kumppanuus on vastaus osaajapulaan
Huomioi, että päteviä kyberturvallisuuden ammattilaisia on vähän. Yhteistyö tunnetun hallitun palveluntarjoajan kanssa tarjoaa käytännöllisen ratkaisun, erityisesti organisaatioille, jotka eivät pysty hoitamaan tietoturvaan liittyviä toimenpiteitä sisäisesti. Luottamalla kokeneeseen kumppaniin, saat käyttöösi alan parhaat käytännöt ja takaat yrityksellesi vahvan suojan.
9. Valmistaudu laatimalla häiriötilannesuunnitelma kyberhäiriötilanteiden varalle
Kyberhäiriötilanteisiin valmistautuminen edellyttää proaktiivista lähestymistapaa. Laadi reagointisuunnitelma ja ota avainkumppanisi sekä henkilöstösi mukaan suunnitteluprosessiin varmistaaksesi koordinoidun ja tehokkaan toimintasuunnitelman tietoturvahyökkäyksen varalta. Tavoitteena on lieventää vaikutusta ja minimoida häiriöt toiminnassasi.
10. Harjoitus tekee mestarin
Harjoittelu tietoturvauhkien varalle on tärkeää, koska se parantaa yrityksen valmiutta ja reagointikykyä hyökkäysten tapahtuessa. Harjoittelu auttaakin tunnistamaan heikkouksia sekä parantamaan tietoturvaprosesseja. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa koko organisaation tietoturvatietoisuutta ja -kulttuuria.
11. Pysy valppaana!
Pysy kartalla muuttuvasta maailmantilanteesta ja seuraa relevanttien lakien ja määräysten kehittymistä. Yrityksesi noudattamisvelvoitteiden ymmärtäminen ja hyvin rakennetun tietoturvastrategian luominen on tärkeää onnistuneelle liiketoiminnalle sääntely-ympäristössä. Lisäksi päivittyvä lainsäädäntö ja direktiivit, kuten lokakuussa voimaan astuva NIS2-direktiivi (EU:n laajuinen kyberturvallisuutta koskeva lain säädäntö), vaativat jatkuvaa huomiota ja valppautta yrityksien puolelta. NIS2-direktiivin merkityksestä voit kuulla lisää myös Kyberrosvot-podcastista.
Kasvavien geopoliittisten huolien keskellä liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen on etusijalla eri alojen organisaatioille. Vahvan kyberturvallisuusstrategian luominen toimii perustana, jonka päälle rakentaa liiketoimintaa. Näiden yhdentoista olennaisen kohdan avulla voit arvioida ja parantaa yrityksesi kyberresilienssiä.
Varautuminen on yhteinen asiamme, johon DNA haluaa tarjota yrityksellesi apua. Huippuluokan asiantuntemus, vahva projektiosaaminen ja toisiaan tukevat ratkaisut tekevät yrityksesi arjesta turvallista ja stressittömämpää. Tutustu DNA:n kattaviin verkko- ja tietoturvapalveluihin ja ota yhteyttä!
Artikkeli päivitetty 9.7.2024. Alunperin artikkeli on julkaistu 18.10.2023.