Vuosittain järjestetty Kansallinen etätyöpäivä haastoi pohtimaan entistä fiksumpia tapoja tehdä työtä. Tuhannet yritykset ja yhteisöt lähtivät mukaan.
Järjestyksessään viidettä ja samalla viimeistä Kansallista etätyöpäivää vietettiin 8. lokakuuta. Vuosittain järjestetty kampanja teki tunnetuksi uudenlaisia tapoja tehdä työtä ja juurrutti etätyötä osaksi suomalaista työkulttuuria.
Kansallisen etätyöpäivän järjestäneet DNA, Microsoft ja Työterveyslaitos aikovat olla jatkossakin kehittämässä suomalaisen työn tekemisen tapoja entistä kokonaisvaltaisemmin eteenpäin.
DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissasen mukaan asenteissa on tapahtunut viime vuosina suuri muutos. Etätyön suosio jatkaa kasvuaan, sillä hyvin järjestetystä ja tavoitehakuisesta työskentelytavasta hyötyvät niin yritykset kuin niiden henkilöstökin.
– Irtautuminen kiinteästä työpisteestä ja työajasta antaa työntekijälle mahdollisuuden hoitaa sovitut työtehtävät silloin kuin se itselle parhaiten sopii. Työnantajakin voittaa, kun työteho ja työn tuottavuus paranevat, Rissanen huomauttaa.
Jokainen työpaikka voi parantaa
Marko Rissanen on tyytyväinen Kansallisen etätyöpäivän tuloksiin. Kiinnostuksesta aihepiiriin kertoo vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa.
– Pyysimme suomalaisia kertomaan tänä vuonna meille, mitä fiksumpi työ on ja miten se saavutetaan työpaikoilla. #fiksumpityö-joukkoistus saavutti kahdessa viikossa puoli miljoonaa suomalaista. Tuhannen ihmisen kommenteista kokosimme manifestin, joka ohjaa osaltaan keskustelua työelämän kehittämisestä, Rissanen sanoo.
Työterveyslaitoksen erikoistutkija Minna Janhonen sanoo, että aktiivista keskustelua työn murroksesta ja konkreettisista keinoista työn kehittämiseen tarvitaan jatkossakin.
– #fiksumpityö oli tapamme laajentaa keskustelua pelkästä etätyön tekemisestä kohti suurempia toimintatapamuutoksia. On paljon työpaikkoja, joissa etätyötä ei voi tehdä, mutta ei yhtään työpaikkaa, joissa asioita ei voisi tehdä nykyistä fiksummin, Janhonen muistuttaa.
Vastuu ja päätösvalta tiimeille
Kansallinen etätyöpäivässä keskityttiin vuosittain teemoihin, jotka vaikuttavat oleellisesti uudenlaisten työtapojen kehittymiseen. Kampanja herätti keskustelua esimerkiksi etätyön pelisäännöistä, luottamuksesta ja yhteisöllisyydestä.
Viime vuonna teemana oli työn uusi johtajuus. Marko Rissasen mielestä parhaat johtajat näyttävät suunnan, johon kukin suuntaa sitten tyylillään.
– Hyvä johtaja mahdollistaa sen, että jokainen voi olla oman työnsä asiantuntija ja siten myös vaikuttaa tapoihin, jolla omaa työtä organisoidaan, Rissanen toteaa.
Rissasen mielestä työnantajan tärkein tehtävä on määritellä etätyölle yleiset pelisäännöt ja antaa käyttöön tekniset työvälineet, joilla työtehtävien hoitaminen hoituu paikassa kuin paikassa.
– Oleellista on antaa tiimeille vastuu ja päätösvalta siitä, miten etätyö kannattaa käytännössä järjestää.
Etätyön onnistuminen edellyttää Rissasen mielestä hyvin tavoitekeskeistä yrityskulttuuria. Kaikkien on oltava perillä yrityksen yleisistä päämääristä ja myös sitouduttava niiden saavuttamiseen.
– Yksittäisen työntekijän kohdalla on väärin, että esimies asettaa hänelle tavoitteet. Onnistumiset syntyvät, kun tavoitteet sovitaan yhdessä, Rissanen painottaa.