Blogit

Ota riski, luota työntekijääsi

Eräs ystäväni oli opiskeluaikoinaan töissä tutkimusfirmassa soittamassa puhelinhaastatteluja. Toisin kuin voisi kuvitella, itse haastattelujen tekeminen oli sujuvaa ja suurin osa kyselyihin vastaajista oikein mukavia. Sen sijaan ilmapiiri töissä oli epämiellyttävä, koska työnohjaaja kulki alituiseen selkien takana vahtimassa, että tehdään töitä eikä laiskotella. Muutaman kuukauden päästä ystäväni päätti lähteä sellaisiin töihin, jossa häneen luotettaisiin.

Mielestäni yrityskulttuuri pitää ehdottomasti rakentaa luottamuksen varaan. Kun työntekijöillä on selkeät tavoitteet ja vapaus toteuttaa ne itselleen parhaiten sopivalla tavalla ja haluamassaan paikassa, saadaan aikaan työilmapiiri, jossa olemme motivoituneita tekemään parhaamme.

Uskon myös, että työtuntien tuijottamisessa ei ole järkeä, sillä tulokset kyllä ohjaavat töitä, ei se, kuinka monta tuntia tuijotamme näyttöpäätettä. Työn vapauttaminen edellyttää myös jatkuvaa ymmärrystä työmäärästä. Oman kokemukseni kautta olen huomannut, että liian suuri työmäärä ohjaa enemmän suorittamiseen kuin tuloksiin.

Johtaako täydellinen vapaus työn suorittamisen paikoista siihen, että ihmiset katoavat toimistolta? Kokemukseni mukaan ei. Harva jaksaa päivätolkulla työskennellä yksin kotona tai istua kahvilassa työstämässä asioista, jos vaihtoehtona on mukavien työkavereiden täyttämä yhteisöllinen toimitila. Lisäksi nykymaailmassa tavoitteet ovat yleensä sellaisia, ettei niitä pysty kukaan yksinään toteuttamaan, vaan ne tehdään tiimityönä. Mielestäni etätyö ei saakaan olla itseisarvo, vaan enemmänkin olla antamassa valinnan vapautta ja tuomassa joustavuutta erilaisten työpäivien rakentamiseen.

Tärkein mittari työkulttuurin toimivuudesta on kuitenkin se, miten käyttäydymme työyhteisössä ja kohtelemme toisiamme. Yksittäisiä hyviä käytäntöjä voi omaksua eri yrityksistä, mutta vahvaa joukkuehenkeä ei pysty kopioimaan millään kikkailulla. Tähän maailmaan harvoin kuuluu ajatus ,”ei kuulu minun työtehtäviini”, sillä vahva joukkuehenki perustuu yhteiseen haluun saavuttaa asioita ja tukea toisia erilaisissa tilanteissa.

Jokaisen yhtiön kulttuuri on omanlainen ja siitä on mahdollista luoda merkittävä kilpailuetu. Ja jotta kulttuurista saadaan toimiva, henkilöstölle pitää antaa mahdollisuus vaikuttaa ja heihin täytyy luottaa, kyttäämällä ei nykymaailmassa rakenneta työelämän menestysjoukkueita.

 

DNA oli tämän vuoden Great Place To Work -tutkimuksessa yksi Suomen parhaista työpaikoista suurten yhtiöiden sarjassa. Tulos on pitkäjänteisen työn tulos ja sen taustalla on DNA:n tavoite olla erinomainen työpaikka.

Avainsanat:

uusi työ Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2025 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta

1/2025 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

1/2025 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia