Blogit

Oppimiseen 40 tuntia työaikaa vuodessa – miten sinä aiot säilyttää työmarkkina-arvosi?

Muistaako joku ajan, jolloin ei olisi puhuttu työelämän jatkuvasta muutoksesta tai kiihtyvästä muutosvauhdista? Olen hivenen turhautunut tämän mantran toistamiseen. Ehkäpä tulisi vain todeta, että tätä se työelämä on, ja miettiä mitä se tarkoittaa.

Keskeistä muutoksessa on se, että uuden oppiminen on ja tulee olemaan tulevaisuuden tärkein työelämätaito. Mitä tämä edellyttää jokaiselta meiltä yksilöinä ja mikä on työnantajan rooli tai vastuu?

Työnantajan keskeinen tehtävä on tukea ja kannustaa työntekijöitä jatkuvaan kehittymiseen sekä luoda mahdollisuuksia oppimiselle. Vastuu kehittymisestä on itsellämme, mutta työnantajan tulee tehdä näkyväksi osaamisen kehittämisen päämäärä ja tavoitteet.

Jos haluat yrityksesi olevan edelläkävijä osaamisen johtamisessa, niin on hyvä tunnistaa, että pelkkä puhuminen tai keskittyminen osaamisen kehittämiseen tai kompetensseihin ei riitä. Niiden rinnalle tulle nostaa oppimisen taitojen ja oppimiskulttuurin tietoinen kehittäminen. Erinomaiset organisaatiot ymmärtävät, että menestys syntyy kyvystä oppia ennakoivasta ja nopeasti.

Strategia tulee viedä henkilökohtaiselle tasolle

Meillä muutos lähti liikkeelle syksyllä 2017, koska halusimme varmistaa meille kilpailuetua tuovan osaamisen nyt ja tulevaisuudessa. Lähdimme luomaan uutta osaamisen johtamisen mallia, jonka tavoitteena olivat liiketoimintalähtöisyys ja oppimiskulttuurin uudistaminen. Mallin onnistumisen edellytyksenä on vahva liiketoimintojen omistajuus osaamisen johtamisessa.

Tunnistimme niin yhtiötason kuin toimintotason strategiset kyvykkyydet, joita kehittämällä uskomme luovamme meille kilpailuetua tulevaisuudessa. Oppimiskulttuurin näkökulmasta haluamme vahvistaa työssä ja muilta oppimista, jotka tutkitusti ovat tehokkaimpia sekä nopeimpia tapoja kehittää omaa osaamista. Samalla tunnistimme, että tämä muutosmatka ei ole sprintti vaan maraton, pitää olla selkeä päämäärä ja kärsivällisyyttä.

Nyt olemme viimeisen vuoden aikana luoneet organisaatioon ymmärrystä strategisten kyvykkyyksien merkityksestä ja vaikuttavuudesta tiimitasolla. Seuraavaksi käynnistämme yksilötason osaamiskeskustelut, joissa pilkomme strategiset kyvykkyydet osaamisiksi sekä henkilökohtaisiksi kehittämissuunnitelmiksi.

DNA:lla itsensä kehittämiseen 40 tuntia vuodessa

Oppimiskulttuurin muutos lähti liikkeelle uudenlaisesta tavasta ajatella oppimista. Jos haluat muuttaa oppimiskulttuuria, niin tämän halun tulee näkyä alusta alkaen puhumisen ja johtamisen tavassa. Jokainen oppii omalla tavallaan ja meillä on paljon virallisia sekä epävirallisia oppimistilanteita ja -mahdollisuuksia joka päivä.

Oppimiskulttuuri muotoutuu loppujen lopuksi pieniä asioita muuttamalla.

Tukeaksemme oppimista työn ohessa ja lisätäksemme asian tärkeyttä lanseeraamme helmikuussa uuden oppimishaasteen, jonka myötä jokainen työntekijämme voi käyttää 40 tuntia työaikaa vuodessa itsensä kehittämiseen.

Tosiasia on se, että työtä, jota tällä hetkellä teemme ei välttämättä ole tulevaisuudessa. Uusia työtehtäviä syntyy ja ne edellyttävät myös uutta tai erilaista osaamista. Näin ollen, jos haluat säilyttää työmarkkina-arvosi niin varmista, että olet valmis kehittämään jatkuvasti osaamistasi, oppimaan uutta ja olemaan utelias sekä mahdollisesti suuntautumaan uusiin tehtäviin. Vastuu näistä on kuitenkin ensisijaisesti sinulla.

Avainsanat:

hyvinvointi DNAlaiset työpaikat Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta