Blogit

Nappia painamalla apu ”hellaneuroosiin” –näin toimii 5G Älykoti

Aila on lähdössä senioreiden vesijumppaan. Ennen lähtöä hän sammuttaa television, kahvinkeittimen ja valot. Lisäksi hän nappaa mukaansa kauppalistan. Ilmalämpöpumpun hän jättää päälle, sillä tyttärenpojan kanssa on sovittu, että parempi olla koskematta säätöihin.

Matkalla uimahallille Aila miettii, sammuttiko hän hellan levyn lounaan jälkeen. Jumpan jälkeen hän poikkeaa kauppaan. Lista on kätevä apu, mutta lähtiessä unohtui tarkistaa jääkaapista, oliko maitoa vielä toinen purkki jäljellä.

Tarinan Aila on fiktiivinen yksin asuva seniori, mutta häntä mietityttävät asiat ovat tuttuja meille kaikille.

"Varmasti jokaiselle on joskus käynyt niin, että on pakko palata kotiin tarkistamaan, jäikö kahvinkeitin päälle", sanoo DNA:n Pekka Väisänen, joka on jutellut kesäisessä Porissa kodin älylaitteista ja jakanut tietoa 5G:n tuomista uusista mahdollisuuksista.

Väisänen vietti kesällä melkein viikon DNA:n Porin torille pystyttämässä älykodissa, jossa SuomiAreenan yleisö pääsi katsomaan ja kokeilemaan uudenlaisia, älykkäitä kodin ratkaisuja. Älykoti toimi 5G-verkossa, jonka DNA avasi SuomiAreenan ajaksi Poriin.

"Selvästi Älykodissa vierailevia kiinnosti 5G viime kesää enemmän. Vaikka varsinaisia 5G-tuotteita ei vielä ole kaupan, ovat lehdet ja operaattorit viestineet aiheesta jo paljon. Kotien laajakaistat alkavat olla aika tukkoisia tätä nykyä, ja moni totesikin, että ihan oikeaa ongelmaa tässä olemme ratkaisemassa", Väisänen kertoo.

Koti pois päältä yhdellä napilla

Jos Aila asuisi Älykodin kaltaisessa asunnossa, hän ei miettisi kaupassa jääkaapin maitotilannetta. Hän voisi kurkistaa älypuhelimestaan kuvaa jääkaapin sisällöstä.

Mutta tätäkin kätevämpää on, että lähtiessään ovesta Aila voisi yhdellä napin painalluksella sulkea valot ja sähkölaitteet sekä asettaa vaikka ilmalämpöpumpun lämpötilan kohdilleen.

DNA:n Älykodissa esittelyssä oli Samsungin SmartThings-järjestelmä, johon oli kytketty melkein kaikki laitteet älytelkkarista jääkaappiin ja valvontakameroihin.

"Samaan systeemiin olimme ohjelmoineet fyysisen, seinään kiinnitettävän napin, jolla kodin sai kerralla sellaiseen tilaan, että sieltä voi turvallisesti poistua. Tämä kiinnosti etenkin älykodissa vierailevia ikäihmisiä, jotka kokevat monet erilaiset ohjaussysteemit hankaliksi ja jopa pelottaviksi", Väisänen sanoo.

5G:stä erinomainen vaihtoehto kodin valokuituyhteydelle

Väisänen uskoo, että jatkossa yhä useampi kodin laite on yhteydessä nettiin. Kun verkkoa käyttää samaan aikaan neljä kännykkää, kaksi televisiota, jääkaappi ja mummon turvaranneke, pitää kodin nettiyhteydessä olla riittävästi tehoa.

Kaistan riittävyyden huolet poistaa 5G, joka on ensimmäisenä tulossa saataville pientaloasujille.

"Olemme esimerkiksi testanneet tänä keväänä kiinteää 5G-laajakaistapalvelua Vantaalla. Kunhan saataville tulee tarpeeksi kehittynyttä teknologiaa, voivat kuluttajat hankkia seinään kiinnitettäviä vastaanottimia. 5G-vastaanottimesta on iloa etenkin alueilla, joissa ei ole valokuituyhteyttä."

Lue lisää 5G:stä täältä.

Avainsanat:

nopea verkko kattava verkko Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu