Blogit

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Suuntaatko lomallasi ulkomaille? Näillä vinkeillä voit reissata huoletta, puhelin taskussa, totta kai. 

1. Tarkista kohdemaan hinnat etukäteen

Ulkomaille matkustaessasi DNA:n liittymäsi toimii aina paikallisen operaattorin verkossa. Tätä kutsutaan verkkovierailuksi, eli roamingiksi. DNA:n liittymissä on rajaton nett Suomen lisäksi pohjolassa ja Baltiassa.

Jos matkasi suuntautuu EU- tai ETA-maihin, puhelut ja tekstiviestit toiseen EU/ETA-maahan veloitetaan aina kotimaan hinnalla, ilman roaming-lisämaksuja. Näiden lisäksi myös tiedonsiirto on lisämaksutonta liittymälle kuuluvan EU-datapaketin osalta. EU-datapaketin täytyttyä tiedonsiirrosta veloitetaan edullinen EU-lisämaksu. Ajantasaiset tiedot eri liittymiemme EU-datapaketeista ja muista laskutuskäytännöistä EU/ETA-alueella löydät täältä

EU:n ulkopuolella puheluiden, viestien ja tiedonsiirron hinnat eivät ole säänneltyjä, joten hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen. Voimassa olevat hinnat kohdemaassa löydät ulkomaan hintahausta.

Tiesitkö, että valtaosassa matkakohteista toimii myös DNA Reissudata, joka mahdollistaa kohtuuhintaisen tiedonsiirron myös EU:n ulkopuolella. Tarkemmat tiedot DNA Reissudata -palvelusta löydät täältä.

2. Tutustu eri sovellusten tiedonsiirtomääriin

Tiedonsiirron käyttömääriä ja laskutusta voi olla vaikea hahmottaa. Tässä suuntaa antava esimerkki kuinka paljon voit käyttää nettiä 10 gigatavun (eli 10 000 megatavun) EU-datapaketilla:

  • katsot yhden Netflix elokuvan (1,5 tuntia) HD-laadulla tai 2 elokuvaa (3 tuntia) SD-laadulla (4 Gt) ja
  • vastaanotat 1000 sähköpostia (1 Gt) ja
  • lataat tai lähetät 500 hyvälaatuista valokuvaa (2 Gt) ja
  • selailet nettiä tai Facebookia 10 h (1,5 Gt) ja
  • käytät tunnin Instagramia (1 Gt)

Pikaviestisovellukset eivät kuluta kovinkaan paljon tiedonsiirtoa, mutta videot ja suurien kuvien lähettäminen käyttää runsaasti dataa. Siksi onkin järkevää hyödyntää WiFi-verkkoja, kun soittaa vaikkapa Thaimaasta videopuhelun kotiväelleen. Ilmaisia langattomia verkkoja löytyy yleensä hotelleista, ravintoloista ja lentokentiltä.

Huomioithan kuitenkin, että julkisiin langattomiin verkkoihin on syytä suhtautua varauksella. Yhteys kannattaa ehdottomasti suojata, esimerkiksi DNA:n tarjoamalla Digiturva-palvelulla, joka tarjoaa tietoturvan lisäksi muitakin etuja. Lisää tietoturvapalveluistamme löydät täältä.

3. Ota käyttöön WiFi-puhelut

WiFi-puhelulla voit soittaa ja vastaanottaa tavallisia puheluita missä tahansa WiFi-verkossa. Ominaisuus laajentaa DNA:n oman verkon sisäiset puhelut kaikkialle missä on WiFi. Näin WiFi-puhelu laskutetaan kotimaasta soitettuna puheluna, vaikka olisit Singaporessa! Palvelu vaatii toimiakseen WiFi-puheluita tukevan puhelinliittymän, puhelimen sekä langattoman WiFi-verkon. WiFi-puhelut toimivat kaikissa DNA:n uusissa puhelinliittymissä.

Katso täältä kuinka saat WiFi-puhelut käyttöösi.

4. Säädä puhelimesi roaming-asetukset kuntoon

Ennen matkaa kannattaa tarkistaa puhelimesi roaming-asetukset kuntoon. Jos haluat estää dataverkkovierailun kokonaan, puhelimen asetuksista voi yleensä asettaa dataroamingin eston. Silloin puhelimella ei pääse ulkomailla mobiiliverkon kautta käyttämään tiedonsiirtoa vaativia sovelluksia, esimerkiksi sähköpostia tai karttapalveluja. Myöskään pikaviestisovellukset ja kuva- tai videoviestien lähettäminen tai vastaanotto eivät onnistu. Kun dataroaming on estetty, tiedonsiirto on mahdollista vain WiFi-verkoissa.

Monista älypuhelinmalleista löytyy asetuksissa myös käyttörajavaroitukset, joilla voit helposti säätää puhelimen antamaan ilmoituksen itse määriteltyjen käyttörajojen ylittyessä. Myös puheluiden osalta käyttäjä pystyy itse mittaamaan käyttöaikaa helposti.

5. Opettele käyttämään puhelimen etähallintaa

Varkauden tai katoamisen sattuessa monet älypuhelimet pystyvät myös paikantamaan ja lukitsemaan netin kautta laitevalmistajan tarjoaman palvelun avulla. Applen laitteet hyödyntävät iCloudin tarjoamaa Etsi iPhoneni -sovellusta. Android-laitteitasi voit etähallita Googlen tarjoaman Find My Device -palvelun avulla. Etähallintapalveluihin kannattaa tutustua kuitenkin jo etukäteen, jotta tarpeen vaatiessa osaat toimia nopeasti.

6. Pidä operaattorin asiakaspalvelun numero aina mukanasi

Kun matkustat, pidä mukanasi operaattorin asiakaspalvelun numero, johon soittamalla saat tarvittaessa suljettua liittymäsi tai muutettua Datarajoitus ulkomailla -lisäpalvelun saldorajaa. Numeron tulee olla tallessa muualla kuin puhelimen kontaktitiedoissa siltä varalta, että puhelimesi varastetaan. Tilapäinen sulku pelastaa myös tilanteissa, joissa et ole varma missä puhelimesi on. DNA:n asiakaspalvelun puhelinnumero on: +358 44 044 144.

Vinkki! Tiesitkö, että monet asiat voi hoitaa matkan aikana helposti myös itsepalvelun kautta. Kirjaudut palveluun turvallisesti Mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksillasi DNA:n nettisivuilla tai Oma DNA -sovelluksessa. Itsepalvelusta selvität näppärästi esim. PUK-koodin sekä tarkastelet ja maksat laskusi. Muista siis tarkistaa DNA Tunnuksesi ennen matkalla lähtöä. 

7. Käytä kussakin maassa suositusoperaattoria

DNA pyrkii ohjaamaan asiakkaansa automaattisesti suositeltuun verkkoon. Roaming-tiedonsiirron osalta itse valitun operaattorin hinnat voivat olla operaattorin suosittamaa verkkoa kalliimmat, joten automaattinen valinta kannattaa myös silloin, kun operaattorin suosittaman verkon löytyminen vie hetkisen.

DNA:lla on roaming-sopimus runsaan 300 operaattorin kanssa lähes 180 maassa eri puolilla maapalloa. Kumppaniverkosto on viime aikoina laajentunut uusiin maihin muun muassa Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

8. Tarkista soitonsiirron asetukset

Pidäthän mielessä, että jos siirrät ulkomailla puhelusi johonkin toiseen numeroon, kannattaa tarkistaa millaisen soitonsiirron määrittelet. Jos asetat soitonsiirron ”kun en vastaa”-tilanteessa, maksat kääntyvistä puheluista roaming-hinnaston mukaan, sillä puhelu ohjautuu Suomeen ulkomaan kautta. Jos taas käännät kaikki puhelut automaattisesti, roamingmaksua ei tule.

9. Lataa kartat ja sisällöt puhelimeesi jo etukäteen

Tämä vinkki on hyvä muistaa hyvissä ajoin ennen matkaa! Lataa alueen kartat puhelimeesi jo etukäteen, niin et tarvitse tiedonsiirtoyhteyttä karttojen käyttämiseen ulkomailla. Myös matkalukemiset ja leffat on syytä ladata laitteille jo ennen matkaa.

10. Säädä ulkomaan tiedonsiirron saldoraja sopivaksi

Kaikilla DNA:n liittymillä on automaattisesti Datarajoitus ulkomailla -lisäpalvelu, eli EU:n asetuksen mukainen tiedonsiirron käyttökatto, joka varmistaa, ettei laskulle tule yllätyksiä. Palvelu suojaa yllättäviltä laskuilta katkaisemalla tiedonsiirtoyhteyden ulkomailla saldorajan täyttyessä.

Palvelun oletusarvoinen saldoraja on 60 euroa laskutuskaudessa, jota voi halutessaan muuttaa sopivampaan rajaan. Datarajoitus ulkomailla -palvelun kytkentä, poisto ja saldorajan muutokset ovat maksuttomia ja muutokset tehdään aina DNA:n asiakaspalvelussa numerosta +358 44 144 044.

Ulkomaisessa verkossa olevaan liittymään lähetetään muistutustekstiviesti silloin, kun saldorajasta on käytetty 80 prosenttia ja tämä on täyttynyt, jonka jälkeen tiedonsiirtopalveluja ei voi käyttää enää ulkomailla. 

Jos olet DNA:n asiakas, on useat edellä mainitut vinkit mahdollista ottaa käyttöön uudella Oma DNA -sovelluksella, jolla hoituu helposti muun muassa omaan liittymään kuuluvan ulkomaan datan määrän tarkistaminen ja asiakaspalvelun nopea kontaktoiminen. Tutustu sovellukseen lisää täällä.

Mahtavia lomareissuja kaikille!

Helpota lomaasi lukemalla myös nämä artikkelit:

Näin saat netin toimimaan myös mökillä -artikkeli
Lomalle lomps – ja hups? 5 vinkkiä tietoturvalliseen kesään -artikkeli

Avainsanat:

some Minun palveluni matkustaminen Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta