Blogit

Näin DNA:laiset tekevät nyt etätöitä – 20 kuvaa, kokemusta ja parhaat vinkit!

DNA on joustavan ja mutkattoman työn edelläkävijä, ja meillä on siksi hyvä pohja etätöiden tekemiselle. Kaikkia DNA:laisia, joille etätöiden tekeminen on työnkuvan puolesta mahdollista, onkin nyt ohjeistettu työskentelemään kotoa käsin.

Myös asiakaspalvelussamme on siirrytty tekemään entistä enemmän etätöitä, jotta voimme taata asiakkaillemme parhaan mahdollisen palvelutason. Asiakastietojen turvallisesta käsittelystä on luonnollisesti huolehdittu, mutta asiakaspuheluiden taustalta saattaa toki silti kuulua toisinaan tavallista enemmän häiriöääniä.

Etätyöskentelyssä on toki myös paljon omia haasteita, joita joudumme selättämään päivittäin – etenkin nyt, kun koko perhe saattaa olla kotona yhtaikaa, ja arkea pyöritetään työn lomassa. Kotitoimistolla myöskään työergonomia ei pidemmän päälle ole välttämättä niin hyvää kuin tavallisesti edellytetään.

Monet DNA:laiset ovat ratkaisseet näitä haasteita mitä luovimmin keinoin. Alle olemme koostaneet nyt kuvia, kokemuksia ja vinkkejä DNA:laisten kotitoimistoilta!

 

Ellen, some-spesialisti:
Oma tekemiseni ei oikeastaan eroa normaalista etätyöstä mitenkään. Nyt kun puoliso on myös kotona ja opiskelee etäluennoilla, ollaan sovittu, että ollaan kaksiossa eri huoneissa ettei ääni tai melu häiritse. Vastameluluureista peukku ja aivan must, koska kaduilta ja kerrostalosta tulee aina jotain ääniä.

Vinkki! Olen järjestänyt elämäni ekat Skype-lounaat ja Skype-kahvihetket omien ystävien kanssa. Tosi kiva katkaista ajatukset ja päivän työ-flow välillä ja vaihtaa ystävien kanssa ajatuksia.

Niklas, markkinointipäällikkö:
Kun ei fyysisesti näe kollegoita niin kaikenlainen sparrailu ja ideointi on haastavampaa. Kaikelle pitää ottaa erikseen Skype-palaveri, joten kynnys on isompi. Positiivista on se, että vapaa-aikaa on tullut enemmän työmatkojen poisjäännin myötä. Henkisestä ja fyysisestä kunnosta huolehtimiseen auttavat kevätsäässä tehtävät happihyppelyt lähimetsien lenkkipoluilla ja kotiin hankitut käsipainot voimaharjoitteluun.

Vinkki! Erota työ- ja vapaa-aika! Jos mahdollista, tee työt kotona mahdollisuuksien mukaan omassa huoneessaan tai tilassa, jossa normaalisti et hengaile. Silloin on helpompi fyysisesti erottaa työaika ja vapaa-aika. Olohuoneessa sohvalla työskentelyn riskinä on se, että ei osaa tauottaa ja katkaista työpäivää niin helposti.

Heli, markkinointipäällikkö:
Etätyö on mahdollistanut sen, että lounastauon voin osaksi käyttää ulkoiluun ja auringosta nauttimiseen. Töiden jälkeen pääsee näppärästi heti kotona puuhailemaan.

 

 Minna, palveluneuvoja:
Olen tehnyt etätöitä jo pitkään, useamman päivän viikossa, joten poikkeustilanne ei arkeeni paljoa vaikuta. Asiakkaiden kanssa on mukava jutella etänä, kotona on helpompi keskittyäkin. Ergonomiaankin on panostettu. Teen Cuckoo-taukojumppaa säännöllisesti, kolmesti päivässä. Skypellä kysellään työasioista ja muutenkin työkavereiden kuulumisia.

 

Vilhelmiina, viestintäjohtaja:
Aikamoinen hulina päällä, kun perheen koululaiset kotona. Varsinkin ekaluokkalainen tarvitsee aika paljon apua, mutta olemme sopineet lukujärjestyksen ja hän tekee yhden tehtävän kerrallaan ja sitten saa pitää tauon. Nyt jo ikävä työkavereita, silti samaan aikaan etätyöskentely on meille DNA:laisille niin tuttua, että hommat sujuvat täysin myös näin etänä. Arjen haasteena ehkä eniten perheen ruokahuolto tässä työpäivän keskellä, siinä onneksi seiskaluokkalainen apuna.

Vinkki! Seison keittiön saarekkeen äärellä, läppärin korkeus asemoitu oikeaksi kahden paksun sanakirjan avulla. Silti välillä tekee hyvää vaihtaa paikkaa, menenkin pitämään Skype-tapaamiset aina joko sohvalle tai sängylle.

Pasi, kehityspäällikkö:
Etätyöpiste on säilynyt saman jo pitkän aikaa. Hyvä tuoli ja nyt sälekaihtimen takana oleva maisema lisäävät mukavuutta. Tottuihin rutiineihin tuo haastetta kaksi kotikoululaista, joiden kanssa saa ratkoa matematiikan tehtäviä, selvitellä opettajan ohjeiden kiemuroita ja kun tulee hiljaista käydä katsomassa, että pyöriikö opiskelulaitteen ruudulla Fortnite- vai Minecraft-video. Aikataulujen puitteissa lounas on yhteinen ja välitunnillekin yritetään ehtiä porukalla.

 

Heidi, hyvinvointipäällikkö:
Käytän tätä seisontapistettä palavereiden aikana. Toisinaan laitan myös koneen sohvalle ja menen syvään kyykkyyn 10–15min ajaksi. Ei sovi kaikille, mutta auttaa minuna pitämään liikkuvuutta yllä.

 

Kirsi, projektipäällikkö:
Täällä tehdään etätyötä kahden työntekijän ja yhden etätyökoiran kanssa. Etätyö minulle tuttua mutta normisti saanut/joutunut tekemään yksin. Ergonomiasta ei tietoakaan ja tauot unohtuu. Täytyy ottaa Cuckoo käyttöön!

 

Riikka, prosessiasiantuntija:
Kaksi näyttöä, kuppi teetä ja käsirasvaa, näillä pärjää etätöissä. Plussaa: saa haista pahalle ja tehdä töitä yöpaidassa, eikä kukaan valita. Miinusta: Työkavereita alkaa olla jo vähän ikävä.

 

Jutta, palveluneuvoja:
Etätyöhön ryhtyminen ei itsessään ollut kovin erikoista, kun on tullut etäiltyä aikaisemminkin. Nyt kun etäilyn määrä on kuitenkin kasvanut, sitä yrittää kiinnittää huomiota ergonomiaan. Kun puitteet eivät ole superit, ihan jo se auttaa, että päivän aikana vaihtelee asentoa tai paikkaa ja tauoilla on helppo liikahtaa. Ihan luksusta on se, että 30 min lounaan aikanahan ehtii vaikka mitä, kun kaikki on ihan tässä käden ulottuvilla, ja kollegani palveluneuvojakoira pitää huolen, ettei stressiä kerry.

 

Lasse, valmentaja:
Etätyöhön siirtyminen kävi helposti, sillä läppäri oli työn puolesta jo valmiina. Ergonomia nousee suureen rooliin nyt kun etätöitä tehdään ja pyrin myös paljon tekemään seisten töitä. Mielialaa pidän yllä hyvillä maisemilla ja taukojen lomassa käymällä ulkona.

 

Jussi, palveluneuvoja:
Koira tykkää, kun tauoilla pääsee ulos minilenkille etäpäivinä, itse tykkään kun matka-ajoista säästää tunnin suuntaansa (tänään käytin matka-ajan leipomiseen). Tosi tärkeää on oikaista selkää ja edes vähän jaloitella etäpäivien aikana!

 

Hanna, yritysvastuupäällikkö:
Etätyöt sujuvat onneksi ihan rutiinilla, koska DNA:lla on jo pitkään ollut vahva etätyökulttuuri. Haasteita tuo päivän rytmittäminen mielekkääksi, sosiaalisten kontaktien rajoittuneisuus ja ennen kaikkea työergonomia. Nykyisessä asunnossa kun ei ole varsinaista työhuonetta, niin pitää miettiä luovia ratkaisuja, että pysyy kroppa kunnossa. Rakensin seisomatyöpisteen saunaan, koska sieltä löytyi sopivan korkuinen taso, eli lauteet ja jakkara. Saunassa on itse asiassa melko seesteinen tunnelma, mutta ilmanvaihto ei ehkä ole paras mahdollinen. Suosittelen silti kokeilemaan!
 

Jukka, ryhmäpäällikkö:
Tärkeintä on rutiinit. Vaikka nyt ei työmatkaa olekaan mitä pyöräillä niin olen aamusta aina lähtenyt samaan aikaan työmatkapyöräilemään, mutta nyt vain tutkiskelemaan kotikulmia ja eri suuntia kuin muuten. Saa kuntoilua ja mikä tärkeintä ajatukset pois kaikesta tästä. Tyhjät soratiet ja polut on hyvä keino unohtaa hetkeksi kaikki.

 

Teemu, palveluneuvoja:
Etätyö sujuu mukavasti. Tiimalasilla mitataan työaikaa ja Big Mouth Billy Bass -kala päästää nappia painamalla pienet tuuletukset, kun tehdään tulosta. Mutkatonta arkea!

 

Jari, palveluneuvoja:
Tärkeitä asioita on tietenkin riittävän iso näyttö. Mutta myös hyvällä työtuolilla on vaikutusta. Työhuoneen tuuletus tauoilla, ehkä itselle jopa pienet jumpat. Parasta etätyössä on 10 minuutin tirsat lounaan jälkeen.

 

Paula, palveluneuvoja:
Etätyö vaatii kyllä tiimityötä koko perheeltä. Yhdessä ulkoillaan heti kun työt saadaan hoidettua ja aikaahan sai vähän niin kuin lahjaksi lisää kun kaikki muu kalenterista hävisi.

 

Julia, markkinointispesialisti:
Etätyö hoituu mutkattomasti oman assistentin avustuksella. Välillä otetaan lounasskypet ja jaetaan kuulumisia myös muiden kollegoiden kanssa.


Niina, asiakkuuspäällikkö:
Vaihtelen paikkaa ja myös tuolia, koska etätyössä tulee istuttua niin paljon. Yritän pitää kiinni rutiineista; pukemisesta, meikkaamisesta ja lounasajasta etenkin. Aamulla siirryn työhön ennalta päättämääni aikaan, jotta työaika alkaa selkeästi ja työ ja vapaa erottuvat toisistaan. Iltapäivällä vielä koiran ulos ja saan siinä happihypyn samalla näillä kauniilla ilmoilla.  Mielialan ylläpitäminen on luku sinänsä. Ei auta kuin ajatella positiivisia asioita ja että tulipa tällainenkin koettua.

 

Jenni, asiantuntija:
Kotikonttorilla tulee muutenkin suurimmaksi osaksi työskenneltyä ja pari vuotta sitten ostin tuommoisen työtason, että voi työskennellä välillä seisten. Kirkasvalolamppu tuo valoa pilvisinä päivinä. Eskarilainen ja tokaluokkalainen ovat olleet nyt kotona ja huolehtivat tauotuksesta ("mul on nälkä!", "koska on välipalaa" jne.), muuten suhteellisen normaalisti työnteko jatkunut poikkeustilanteesta huolimatta.

Avainsanat:

yhteiskunta mutkaton työ puheenaiheet teknologia yhteisöllisyys vinkit Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2025 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

1/2025 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla