Blogit

Kärttääkö lapsi ruutuaikaa ja kallista puhelinta? Näin tilanteessa kannattaa toimia

Ensipuhelinta odotetaan monissa perheissä kuin kuuta nousevaa. Kun sen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi, yhdessä sovitut pelisäännöt pitävät digiarjen seesteisenä.

Moni syksyllä koulun aloittava lapsi saa tänä kesänä ensimmäisen kännykkänsä. Kun puhelimen hankkiminen pienelle perheenjäsenelle tulee ajankohtaiseksi, on aika istua yhdessä alas keskustelemaan digitaidoista.

DNA:n vuotuinen, 5–16-vuotiaiden puhelimen hankintaa ja käyttöä kartoittava koululaistutkimus tarjoaa kullanarvoisia näkökulmia ja faktoja neuvottelujen tueksi. Näin pian seitsemän vuotta täyttävä Venla ja hänen isänsä käyvät monen korvaan tutun kuuloista keskustelua:

Venla: ”Hei iskä! Saanhan synttärilahjaksi puhelimen?”

Isä: ”Ai 7-vuotiaalle puhelin? Höpö höpö, ei noin pienellä lapsella vielä tarvitse olla omaa. Saat käyttää meidän pädiä ja tehdä koneella omia juttuja. Puhelimesta tulee vain ongelmia.”

DNA Apurin vinkki: ”Itse asiassa suurimmalla osalla Venlan ikäisistä on jo kännykkä. Puhelin omistetaan vuosi vuodelta nuorempana: ensimmäinen hankitaan viimeistään lapsen mennessä kouluun. Käytännössä kaikilla 8-vuotiailla on jo puhelin, joten nyt voisi olla sopiva aika miettiä Venlallekin omaa luuria.”

––

Isä: ”Mitä noin nuori puhelimella tekee, paitsi katselee videoita ja pelaa?”

Venla: ”No vaikka mitä! Voisin viestitellä kavereiden kanssa läksyistä ja koulumatkoista.”

DNA Apurin vinkki: ”Suurin osa vanhemmista suhtautuu puhelimen hankintaan myönteisesti, sillä laite tuo lapsen elämään iloa ja hyötyä. Hyvinä puolina pidetään muun muassa digi- ja tiedonhakutaitojen oppimista. 13 vuotta täyttäneiden kohdalla oma puhelin kehittää myös sosiaalisuutta.”

Puhelin lisää lapsen turvaa, sillä hänet tavoittaa helpommin.

Venla: ”Tehän saatte äidin kanssa mut paremmin kiinni, kun mulla on oma puhelin.”

Isä: ”Olisihan se kiva. Mutta taitaa käydä niin, että vaikka puhelin on yleensä aina kädessä, siihen ei vastata.”

DNA Apurin vinkki: ”Puhelin lisää lapsen turvaa, sillä hänet tavoittaa helpommin. Sille ei tietenkään mahda mitään, että välillä puhelin voi unohtua äänettömälle tai repun pohjalle. Toki laitteesta voi koitua myös huolta, mutta onneksi puhelin katoaa tai varastetaan vain harvoin. Kaksi kolmasosaa alakouluikäisten vanhemmista on ottanut käyttöön toiminnon, josta näkee lapsen puhelimen sijainnin.”

––

Venla: ”Mitä ongelmia puhelimesta muka tulee? Mä osaan käyttää sitä jo paremmin kuin aikuiset.”

Isä: ”Onhan niitä kaikenlaisia riskejä. Netissä voi törmätä haitallisiin sivustoihin ja voi tulla huijatuksi. Soitat johonkin numeroon ja yhtäkkiä meille napsahtaa yllätyslasku.”

DNA Apurin vinkki: ”Lapsille haitallisia sivustoja sekä tuntemattomien yhteydenottoja pelätään paljon, mutta todellisuudessa vain pieni osa (8 %) on törmännyt näihin ongelmiin. Sellaisia voidaan estää erilaisilla rajoitustoiminnoilla. Yllätyslaskujakin pelätään usein turhaan. Useimmissa puhelinliittymissä kuukausimaksuun sisältyvät rajaton määrä puheluja, viestejä ja mobiilidataa. Maksullisiin palveluihin saa eston. Lasta on helpompaa auttaa puhelin kanssa, kun se on vanhemman puhelimen kanssa saman merkkinen (Android tai iOS). Myös rajoitus- ja seurantaominaisuuksien hallinta suoraan vanhemman omasta puhelimesta onnistuu paremmin, kun käytössä on saman ekosysteemin laite.”

Suurin osa vanhemmista suhtautuu puhelimen hankintaan myönteisesti.

Isä: ”Jos puhelin hankitaan, niin halvempi saa riittää. Ei kännykässä tarvitse olla heti kaikkia hienouksia.”

Venla: ”Mä en halua käytettyä puhelinta enkä mitään halpaa lelua. Kaikilla mun kavereilla on tonnin puhelin.”

DNA Apurin vinkki: ”Ensimmäinen puhelin hankitaan yhtä usein uutena kuin käytettynä. Nuorempien lasten laitteisiin käytetään alle 200 euroa ja ne ovat useimmiten Samsungeja, kun taas isommilla on kalliimpia kuten Apple iPhoneja. Kun Venlalle valitaan puhelinta, perusteena pitäisi olla hinta, helppokäyttöisyys ja yhteydenpito. Myös kestävyydellä on merkitystä. Tätä saa parannettua, kun puhelimeen hankitaan heti kättelyssä suojakuori ja näytönsuoja.”

––

Venla: ”Mä sitten tarvitsen puhelimeen ainakin WhatsAppin ja YouTuben. TikTok ja Snapchat olisivat myös kivoja.”

Isä: ”Enpä noista kaikista tiedä. Täytyy vähän selvittää, mitkä sovellukset tuon ikäiselle sopivat. Facebookissa et ainakaan rupea roikkumaan, siellähän on 13 vuoden ikärajakin.”

DNA Vinkki: ”WhatsApp (ikäraja 16) ja YouTube ovat kaiken ikäisten lasten yleisimmät sovellukset, joilla moni pääsee alkuun. Pienten lasten silmille sopivaa sisältöä tarjoaa YouTube Kids, jossa ei pyöri myöskään lainkaan mainoksia. Snapchat, TikTok, Instagram, Spotify sekä maksulliset tv-palvelut kiinnostavat vanhempia lapsia. Facebookia käyttää alle viidennes yli 13-vuotiaista nuorista. Heidän joukossaan juuri TikTok nostaa suosiotaan.”

Ensimmäinen puhelin hankitaan yhtä usein uutena kuin käytettynä.

Isä: ”Heti alkuun sovitaan, että saat käyttää puhelinta maksimissaan kaksi tuntia päivässä.”

Venla: ”Kaksi tuntia? Eihän se riitä yhtään mihinkään!”

DNA Apurin vinkki: ”Vanhempien mielestä korkeintaan kaksi tuntia on sopiva päivittäinen käyttöaika, mutta todellisuudessa se vaihtelee 5–12-vuotiaiden kohdalla yhden ja neljän tunnin välillä. Yli 13-vuotiaiden lasten vanhempien mielestä käytön pitäisi jäädä neljään tuntiin, mutta kolmanneksella nuorista se on sitäkin enemmän. Pienempien puhelimenkäyttöä rajoitetaan useammilla tavoilla kuin vanhempien, heidän puhelimiaan myös tarkistetaan silloin tällöin.”

––

Venla: ”Mä lupaan kautta kiven ja kannon, ettei tule mitään hankaluuksia.”

Isä: ”Okei. Mietitään äidin kanssa pelisääntöjä ja jutellaan vähän sun kavereiden vanhempienkin kanssa.”

DNA Apurin vinkki: ”Perheeseen kuuluvien aikuisten on tosiaan hyvä pohtia pelisääntöjä ja keskustella niistä yhdessä lasten kanssa. Tärkeimmät liittyvät puhelimesta huolehtimiseen, vastaamiseen ja tavoitettavuuteen sekä henkilötietojen yksityisyyteen. Usein myös sovitaan, missä paikoissa tai tilanteissa puhelinta ei käytetä. Eiköhän Venla opi hienosti kantamaan vastuuta puhelimestaan!”

Ensipuhelin harkinnassa? DNA Apuri auttaa!

Kun etsit vastauksia tai tarvitset apua koululaisen ensimmäisen puhelimen tai liittymän valintaan, anna DNA Apurin auttaa.

Saat kiireetöntä palvelua ja asiantuntijan suositukset kaikkiin ensidigitarpeisiin, kun poikkeat DNA Kauppaan tai otat yhteyttä chatissa tai puhelimitse. DNA Apurin avulla löydät myös tietoturvavinkit ja -palvelut, joilla pidät virukset loitolla ja salasanat tallessa koko perheen laitteissa.

DNA:lta kaikki tarpeellinen koululaisille

 

Avainsanat:

puhelimet laitteet lapset koululaiset tutkimus ekaluokkalaiset hyvinvointi Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta