Blogit

Laadukasta kuvaa hankalissakin olosuhteissa – ammattikuvaajan DNA Testissä Samsung Galaxy S9+:n kamera

Väite: älypuhelimien kamerat ovat nykyään niin kehittyneitä, että ne tyydyttävät parhaimmillaan jopa ammatikseen valokuvaavaa.

Rohkeasti sanottu, mutta alkukesästä teettämämme Huawei P20 Pron kameran DNA Testin perusteella väite ei ole ainakaan kaukana totuudesta. Itse asiassa testi oli jopa niin onnistunut, että päätimme selvittää, kuinka muidenkin puhelinvalmistajien lippulaivamallit suoriutuvat ammattikuvaajan käsissä toteutettavasta kuvaustestistä. Tällä kertaa testilaitteeksi valikoitui Samsung Galaxy S9+, joka on erinäisissä arvosteluissa saanut paljon kehuja kamerastaan (mm. Forbes ja Mashable).

Testiä suoritti vanha tuttumme: helsinkiläinen 23-vuotias valokuvaaja Taneli Lahtinen, joka odotti tätäkin testikertaa sormet syyhyten:

– Oli hienoa nähdä, kuinka edellisessä testissä älypuhelimen kamera venyi upeisiin otoksiin, joten odotan tältäkin testiltä paljon. Olen kuullut paljon hyvää Samsung Galaxy S9+:n kamerasta ja Samsungin puhelimet ovat minulle muutenkin tuttuja, sillä omistin ennen Galaxy S8+:n.

Tavallisesti Taneli kuvaa järjestelmäkameralla ja on erikoistunut luontokuviin – hänen tuhansia seuraajia kerännyttä Instagram-tiliään voi ihailla täällä.

Samsung Galaxy S9+:n kamera taipuu erinomaisesti luontokuviin

Kuvauslokaatioksi valikoitui tällä kertaa Helsingin Seurasaari, joka on tunnettu vehreistä luontopoluistaan. Heti ensimmäisenä Tanelin huomion kiinnitti kameran monipuolisuus:

– Kameran asetuksia voi säätää kuten järjestelmäkamerassa, joten tämä kamera taipuu hifistelyynkin.

Taneli kuitenkin jatkoi:

– Kännykkäkamerassa on kuitenkin hyvä olla toimivat automaattiasetukset, sillä arkisempia  tilanteita kuvatessa ei välttämättä jaksa aina säätää asetuksia. Valokuvaajana minulle on tärkeää, että kuvat saa tallennettua RAW-muodossa, joka antaa tilaa jälkikäsittelylle. 

Keskipäivän porottava aurinko ei Tanelin mukaan ollut valon kannalta kaikkein ihanteellisin hetki valokuvaamiseen, ja tällaisessa valaistuksessa ongelmaksi muodostuu valon ja varjon ero. Tällöin kameran dynaamisen alueen laajuus korostuu.

– Tämän kameran kohdalla jopa yllätti, kuinka laaja dynaaminen alue siitä löytyy eli kuinka hyvin se toistaa kuvan sekä valoisat että varjoisat alueet. Valoisat alueet eivät “palaneet puhki” ja kuvan tummemmatkin alueet piirtyvät hyvin puhelimen ruudulle.

Samsung Galaxy S9+:n kamerassa onkin vaihtuva aukko, joka toimii ihmissilmän tavoin. Kirkkassa päivänvalossa se pienenee auttaen saamaan tarkempia tarkempia kuvia ja estämään ”puhkipalamista”. Valon vähentyessä se puolestaan kasvaa ja sopii siten paremmin hämärässä kuvaamiseen tallentaen enemmän ympäröivää valoa.

Nopeampi sarjakuvaus kuin järjestelmäkamerassa

Seurasaaressa komeimmat kuvat napattiin saaren kansoittaneista linnuista. Tässä vaiheessa huomattiin, ettei testaajamme Taneli kuvaa ensimmäistä kertaa luonnonkappaleita – niin rutinoituneesti linnut saatiin houkuteltua kuvaan. Siivekkäitä ikuistaessa mahdollisuus sarjakuvata korostui, jotta linnuista saatiin mahdollisimman kuvia mahdollisimman nopeasti. Kuvasarja-asetus löytyi helposti Samsungin kamerasovelluksesta.

– Tämähän nappaa kuvasarjat jopa nopeammin kuin useimmat järjestelmäkamerat eli varsinkin lintujen kuvaaminen on tällä helppoa! Useimmat järjestelmäkamerat ottavat neljästä kymmeneen kuvaa sekunnissa kun Samsung ottaa samassa ajassa jopa 12.

 

Eräs oivallus lintujen kuvaamisessa oli mukana olleen etälaukaisimella toimivan Cellyn kolmijalan käyttö. Laite yhdistetään puhelimeen bluetoothilla, jolloin kuvia voi napata kätevällä kaukosäätimellä. Laite sopikin täydellisesti tarkoitukseen – vaikka linnut ovat suositulla ulkoilualueella tottuneet ihmisiin, arkailivat ne vielä vähemmän, kun edessä oli vain puhelin ja kolmijalka. Jalustana toimimisen lisäksi samaista laitetta voi käyttää myös etälaukaistavana selfie-tikkuna. Kolmijalalla napatut kuvat ja videomateriaalia sen toimimisesta näet alla.

 

Kuinka sitten napata yhtä upeita kuvia luontokappaleista? Aloitteleville luontokuvaajille Tanelilla on oikeastaan vain yksi neuvo:

– Tärkeintä on kärsivällisyys. Eläimet ovat sen verran arvaamattomia kuvauksen kohteita, että hyvää kuvaa saa välillä odottaa pitkäänkin. Teknisemmästä kuvausosaamisesta on toki hyötyä, mutta eläimiä kuvatessa juurikin kärsivällisyys on mun mielestä kuvaajan tärkein ominaisuus.

Tehoja myös ammattikuvaajan tarpeisiin 

Seurasaaresta poistuessa ihailua saivat vielä osakseen kameran tarkkuus ja kyky toistaa värejä. Kiitosta sai myös kameran helppokäyttöisyys.

– Siis tää kamera on kyllä tosi hyvä: täydellinen kumppani kesäisen Helsingin sekä Suomen luonnon fiilistelyyn ja varsinkin kuvaushetkiin, jolloin mukaan ei ole sattunut järjestelmäkameraa.

 

 

Kuten aikaisemminkin toteutetussa kameratestissä, on tämänkin testin jälkeen ammattikuvaaja saatu vakuutettua älypuhelimen kuvausominaisuuksista:

– Ei Samsung Galaxy S9+:kaan saa minua vielä vaihtamaan pääkuvausvälinettäni eli uskollista digijärkkäriä, mutta on aivan erinomainen vaihtoehto hyvää puhelimen kameraa miettiessä. En voi muuta kuin suositella!

Aloitteleville puhelinkuvaajille Tanelilla on antaa vielä muutama neuvo:

– Nykyään laadukkaiden kuvien nappaaminen on tehty tosi helpoksi, kun lähes jokaisella kulkee taskussa näinkin edistynyt kuvausväline. Harjoitus tekee mestarin, joten eikun vaan rohkeasti kokeilemaan sommittelun ja kuvanmuokkauksen kanssa. Ei tämä valokuvaaminen mitään rakettitiedettä ole.

Samsung Galaxy S9+:n saat meiltä DNA:lta – taatusti edulliseen hintaan ja kolmen vuoden kuluttomalla ja korottomalla maksuajalla.

 

Artikkelin kaikki kuvat on otettu Samsung Galaxy S9+:n kameralla, mutta jälkikäsittely on tehty käyttäen kuvankäsittelyohjelmaa.

 

Tutustu myös aiempaan DNA Testiimme, jossa testauksen kohteena oli Huawei P20 Pron kamera

Avainsanat:

laitteet kuvaaminen Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta