Blogit

Kodista tulee assistenttisi: Tällainen on tulevaisuuden älykoti

Miltä kuulostaisi aamurutiineja helpottavat automaattiset valot, itsestään päälle kytkeytyvä kahvinkeitin sekä älyjääkaappi, joka muistuttaa ennen töihin lähtöä, että kahvimaito on loppumassa? Bussissa työmatkalla voisit vielä kurkata puhelimen sovelluksesta, että laitoithan kahvinkeittimen pois päältä ja tulihan ovi varmasti lukkoon.

Älykkyys on tulossa kovaa vauhtia koteihimme. Tutkimusyhtiö Gartner on arvioinut, että vuoteen 2022 mennessä kodeissamme olisi enimillään jopa 500 älylaitetta. Samsung on jo pitkään kertonut tavoitteestaan tehdä kaikista tuotteistaan nettiin yhdistyviä ja keskenään viestiviä vuoteen 2020 mennessä.

Tämän päivän älykoti on etenkin automatisoitua, etäohjattavaa talotekniikkaa, johon kuuluvat esimerkiksi valaisu, lämmitys, ilmanvaihto ja turvallisuus. Aivan vielä ei kuitenkaan ole tavallista, että puhelimen kautta voisi tarkistaa jäikö hella kotona päälle tai että herätyskellosi lähettäisi viestin kahvinkeittimelle, kun nouset sängystä. Tätä kohti ollaan kuitenkin yhä vahvemmin menossa.

DNA esitteli 5G-verkolla varustettua älykotia kesällä

Tulevaisuuden kodeista on tulossa osa paljon puhuttua esineiden internetiä (IoT), jossa verkkoon kytketyt laitteet viestivät ja ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. DNA esitteli heinäkuussa 2018 helteisellä Porin SuomiAreenalla edistyksellistä älykotia, jossa kodin laajakaista oli toteutettu ensimmäistä kertaa 5G-yhteyden yli. Nopea, langaton verkko mahdollisti gigaluokan yhteydet. . Ainakin älykodissa vierailleesta väenpaljoudesta päätellen älyn tuominen kotiin kiinnostaa suomalaisia.

- DNA:n älykodissa sai muun muassa katsella televisio-ohjelmia huikealla 4K-tarkkuudella 5G-yhteydellä toteutettuna. Erityisesti älyjääkaappimme kalentereineen ja muistutuksineen kiinnosti talon vierailijoita. Jääkaapin sisällön näkee sen ovesta avaamatta jääkaappia ja mikä hienointa, jääkaapin sisällön pystyy tarkistamaan näppärästi esimerkiksi ruokakaupassa puhelimensa kautta, kertoo älykodin mukavuuksista DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Väisänen lisää, että älyvalaistuksen avulla sai säädettyä talon valaistuksen vaikkapa DNA:n pinkiksi napin painalluksella. Älyilmastointi huolehti, että lämpötila sekä ilmanlaatu pysyivät hyvänä kovista helteistä huolimatta.

Energiaa säästyy, turvallisuus paranee

Tulevaisuudessa kodin keräämää dataa pystytään myös hyödyntämään entistä paremmin. Asumisen visioissa koti on täynnä sensoreita, joiden kautta pilveen välittyy jatkuvasti tietoa asukkaiden tavoista, päivärytmistä ja hyvinvoinnista. Tästä datapankista talon tekniset laitteet saavat informaatiota toiminnalleen ja datasta saadaan koottua hyödyllisiä raportteja.

- Älyä ei tietenkään kannata kuitenkaan tuoda sellaisiin käyttötarkoituksiin, joissa se ei oikeasti tuota lisäarvoa tai vain vaikeuttaa ja hidastaa arkea. Helpot prosessit kannattaa pitää yksinkertaisina. Paljon on kuitenkin asioita, joissa internetiin kytketyistä laitteista saa aidosti hyötyä, huomauttaa Väisänen.

Kun poistut aamulla kiireellä kotoa, ei kuulosta yhtään hassummalta, että kotisi sammuttaa itse tarpeettomat sähkölaitteet ja laskee kodin lämpötilaa energiaa säästääkseen. Lisäksi esimerkiksi vanhusten ja muistisairaiden arkea älyteknologia voi helpottaa ja tukea paljon hälytysrannekkeineen, liiketunnistimineen ja etäyhteyksineen.

Avainsanat:

SuomiAreena tutkimus yhteiskunta hyvinvointi nopea verkko kattava verkko puheenaiheet laitteet tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2025 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

1/2025 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla