Blogit

Käykö puhelimesi vanhaksi? Näin laitteet ovat kehittyneet viime vuosien aikana

Jos et ole aktiivisesti seurannut puhelinteknologian kehitystä viime vuosina, tämä artikkeli on juuri sinulle! Viime vuosien aikana yleistyneisiin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa kameroiden laadun ja tekniikan kehitys, langattomuus ja 4G-verkon standardisoituminen. Jokaisella puhelimella on elinkaarensa ja sen päättyessä on aika suunnitella uuden, nykyvaatimusten mukaisen puhelimen ostamista. Esittelemme nyt viime vuosina yleistyneitä, jo lähes vakinaistuneita ominaisuuksia.

Vesi- ja pölytiiviys helpottavat arjessa

Kahden vuoden sisällä yleistynyt ominaisuus on vesi- ja pölytiiviys, joka on jo liki kaikissa kalleimissa malleissa perusominaisuus. Tiiviit IP-luokitukset ovat yleistymässä kovaa vauhtia myös keskihintaisissa ja edullisissakin puhelimissa. Vesitiiviyden ansiosta voi puhelinta käyttää huoletta säällä kuin säällä ja kaikkien arjen askareiden ympärillä, kuten tiskatessa tai hampaita harjatessa.

Langattomuus on nykypäivää

Nokia toi aikoinaan ensimmäisenä markkinoille langattoman latauksen. Useiden Android-laitteiden sekä Applen uusimpien iPhone-puhelinten langattoman latauksen myötä teknologia on alkanut yleistyä. Myös latausjohtoihin on tullut muutoksia. Siirtymällä Micro-USB -liittimistä USB-C -liittimiin luotiin mahdollisuus kytkeä johto puhelimeen molemmin päin. USB-C mahdollistaa myös nopeamman latauksen, korkeamman tiedonsiirtonopeuden sekä muun muassa kuvan ja äänen siirron samasta liittimestä.

Myös langattomat kuulokkeet ovat yleistyneet, eikä kaikista puhelimista enää löydy kuulokeliitäntää. Langattomia kuulokkeita käytettäessä voi unohtaa helposti sotkeutuvat kuulokejohdot.

Kaksois- ja kolmoiskamerat

Kamera on jo muutaman vuoden ollut yksi älypuhelimien suurimmista kilpailuvalteista. Peruskäytössä kameroiden laadulliset erot eivät useinkaan isosti näy, mutta tekniikat kameroiden välillä vaihtelevat. Ensimmäinen nykyaikainen kaksoiskamera oli Huawei P9:ssä, minkä jälkeen useilta eri valmistajilta on ilmestynyt lukuisia kaksoiskameran omaavia laitteita. Kaksoiskamerat mahdollistavat usein paremman kuvanlaadun ja bokeh-efektin käytön, jolla voidaan luoda valokuviin järjestelmäkameroista tuttuja taustasumennuksia.

Ensimmäinen kolmoiskamerakin on saapunut markkinoille – sellainen löytyy tänä keväänä julkistetusta Huawei P20 Pro -puhelimesta.

Näytöt syövät aiempaa vähemmän virtaa

Näytöissä suurimmat muutokset ovat teknisiä, eikä kuluttaja välttämättä tiedä, miten näyttö on toteutettu. Älypuhelimien näyttöjen teknisessä kehityksessä tapahtuu hyvin harvoin mitään poikkeuksellista, sillä tarkkuus ja värintoisto ovat useiden käyttäjien mielestä jo saavuttaneet riittävän tason. Tämän vuoksi edistysaskeleet saattavat helposti jäädä huomaamatta.

Näyttö on älypuhelimien yksi suurimmista virtasyöpöistä, minkä vuoksi uusissa puhelinmalleissa on pyritty myös parantamaan näytöissä käytettävää tekniikkaa entistäkin virtaa säästävämpään suuntaan.

Sormenjälki -ja kasvojentunnistuksen tietoturvallisuus

Sormenjälkilukija löytyy jo lähes kaikista puhelimista. Sen konkreettiset hyöty käyttäjälle on puhelimen avaaminen tietoturvallisesti ja nopeasti – usein sekunnin murto-osissa.

Kasvojentunnistuksessa ollaan luotu erilaisia tekniikoita. Suurin osa perustuu etukameran ottamaan kaksiulotteiseen kuvaan, jota valitettavasti voidaan huijata. Toisissa laitteissa on 3D-kasvojentunnistus, jossa kaksiulotteisen kuvan lisäksi tietoturvaa parantaa muun muassa etäisyys- ja infrapuna-anturit. Samsungin huippumalleista löytyy myös iiristunnistus, jota pidetään yleisesti jopa sormenjälkitunnistusta tietoturvallisempana.

Mitä tulevaisuudelta voidaan odottaa?

Älypuhelimien kehitys ei suinkaan ole tiensä päässä, sillä kilpailu on kovaa ja uusia käyttöominaisuuksia kehitetään jatkuvasti. Lähivuosina älypuhelimien kehityksen keskiössä tulevat olemaan paremmat kamerat ja näytöt sekä nopeammat ja toimivammat yhteydet. Lisäksi tekoälyn hyödyntäminen tullaan huomioimaan yhä enemmän uusissa ominaisuuksissa. Ominaisuudet, kuten 3D-näyttö, taipuvat näytöt ja ajan myötä täysin taipuvat puhelimet, lisääntyvä muistikapasiteetti sekä 5G-verkko ovat asioita, joita voimme odottaa lähitulevaisuuden älylaitteiltamme.

Milloin on aika vaihtaa puhelinta?

Suomalaiset vaihtavat puhelintaan keskimäärin kahden vuoden välein. Puhelimen elinkaari päättyy, kun valmistaja ei tuo siihen enää uusia ohjelmistopäivityksiä ja kun puhelimen käyttöjärjestelmä ei ole enää ajanmukainen. Tällöin puhelimen tietoturva ei enää ole tarvittavalla tasolla eikä sen laskentateho riitä pyörittämään internetin sisältöjä, pelejä tai sovelluksia.

Uuden puhelimen ominaisuudet, kuten pöly- ja vesitiiviys pidentävät sen käyttöikää ja vähentävät vaurioitumisriskejä. Tärkeää uutta puhelinta valittaessa on pohtia, mitkä tarjotuista ominaisuuksista vastaavat juuri sinun tarpeitasi.

Meiltä DNA:lta löydät uusimmat puhelinmallit jokaiseen tarpeeseen, tarvitset sitten kaksois- tai kolmoiskameraa, isoa näyttöä tai vaikka vain pitkää akunkestoa. Puhelimet saat myös kattavin eduin – esimerkiksi kuluttomalla ja korottomalla DNA Maksuajalla sekä pidennetyllä kolmen vuoden DNA Takuulla. Verkkokaupassamme voit vertailla eri puhelinmalleja ja löytää kattavasta valikoimasta juuri sinulle sopivan luurin. Tervetuloa siis ostoksille!

Avainsanat:

laitteet tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2025 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

1/2025 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla