Monen lipaston laatikosta saattaa löytyä ylimääräinen puhelin, joka pölyttyy käyttämättömänä. Ostaessa uuden puhelimen, vanhasta mallista pitää usein jollakin tavalla päästä eroon. Samaan aikaan puhelin on sisältänyt paljon henkilökohtaista sisältöä – tyhjentämisestä huolimatta tämän myyminen saattaa tuntua epämiellyttävältä.
Asiakkaamme voivat tuoda vanhat puhelimensa tai tablettilaitteensa mihin tahansa DNA Kauppaan kierrätettäväksi. DNA:n hankinta- ja logistiikkapäällikkö Janne Paldanius kertoo idean lähteneen halusta tarjota asiakkaillemme helppo, tietoturvallinen ja ympäristöystävällinen tapa kierrättää käytetyt puhelimet ja tabletit.
Vanhasta laitteesta vaihtohyvitys
Vaihtolaitteiden palautuksesta maksetaan myös hyvityksiä asiakkaille. Tuodessaan laitteen DNA Kauppaan asiakas saa tämän mallin ja kunnon mukaisen hyvityksen, joka vähennetään uuden puhelimen hinnasta. Hyvityssummat vaihtelevat yhdestä eurosta jopa useisiin satoihin asti. Mallikohtaiset hyvitykset voi tarkistaa tästä. Laitteitta voi tuoda DNA Kauppaan myös vain kierrätettäväksi.
Mitä puhelimelleni sitten tapahtuu?
Kierrätyslaitteiden tietoturvallisuudesta pidetään tarkasti huolta. Palautuneiden laitteiden muistit ylikirjoitetaan ja tyhjennetään siten, ettei niiden tietoja voida enää palauttaa. Tämän jälkeen suurin osa toimivista kierrätyslaitteista päätyy uudelleenkäyttöön. Mikäli laite ei käynnisty, muistikomponentit hävitetään kokonaan murskaamalla. Tämän jälkeen hyödynnettävissä olevat osat päätyvät kierrätettäviksi.
Laitteiden kierrätys on ekoteko
Laitteiden kierrätys on ympäristöystävällistä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kierrätykseen päätyvien laitteiden osat ja metallit saadaan uudelleenkäyttöön, jolloin uutta raaka-ainetta ei tarvitse enää kaivaa maaperästä. Yhden puhelimen kierrätys säästää arviolta 40 kg CO2-päästöjä, mikä vastaa noin 220 kilometrin ajoa henkilöautolla.
”Puhelimen osista saadaan suoraan hyödynnettävien osien lisäksi talteen paljon eri metalleja, esimerkiksi kultaa, hopeaa, tinaa, kuparia ja monia muita”, Paldanius luettelee.
Puhelimien kierrätys on tärkeää, kun tietyistä puhelinkomoponenteista on tällä hetkellä jopa pulaa, ja myös raaka-aineresurssit ovat rajalliset. Tietoisuus ekologisuudesta on jatkuvassa kasvussa. Paldanius kertoo ihmisten aktivoituneen myös elektroniikkalaitteiden kierrättämisessä, sillä DNA:lle tuotujen kierrätyslaitteiden määrä on ollut selkeässä kasvussa.
”Myös oma ymmärrykseni kierrättämisen merkityksestä on kasvanut työtehtävieni myötä. Kierrätettyä elektroniikkaa pystytään koko ajan uudelleenkäyttämään entistä paremmin”, Paldanius toteaa.
Pienemmillä arkisilla valinnoillakin on suuri vaikutus. Tyhjänpanttina pölyyntyvästä laitteesta voi saada reilun rahallisen korvauksen samalla, kun laite saadaan tietoturvallisesti ja ympäristöystävällisesti uudelleenkäyttöön.
”Kannattaa välillä pysähtyä ja katsella ympärilleen kotona tai työpaikalla. Meillä on valtavasti erilaisia elektronisia laitteita käytössä. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää, mitä niille tapahtuu, kun ne käyvät itselle tarpeettomiksi. Seuraavalla kerralla hankkiessa uutta puhelinta tai tablettia, kannattaa vanha laite antaa samalla vaihdossa”, Paldanius päättää kannustaen.