Moni pyörittää töiden lisäksi päiväkoti- ja kouluarkea, perheen harrastusrulettia sekä isoa liutaa kotitöitä. Kun työ sulautuu näihin mutkattomasti, rytmittyy myös arki sujuvasti, kirjoittaa DNA:n asiakaspalvelussa työskentelevä Nelli Kosunen.
”Mutkaton arki” on asiakaslupaus, joka kertoo meille DNA:laisille, kuinka saavuttaa työmme tärkein tavoite, eli tyytyväisimmät asiakkaat. Mutkattomuus näkyy kuitenkin myös työntekijöiden omassa arjessa. Kun työ vie kolmasosan vuorokaudesta, lienee selvää, että joustot lisäävät työtyytyväisyyttä. DNA:lla tavoite onkin, että jokainen voi keskittyä elämässään itselle tärkeisiin asioihin, ilman että työ toisi arkeen lisähaastetta ja vaikeuksia.
Omassa arjessani mutkattomuus näkyy monin tavoin. Työskentelen kuluttaja-asiakkaiden asiakaspalvelussa, joka on avoinna klo 8–18. Tämän lisäksi asiakaspalvelu hoitaa vikapäivystystä arkisin kello 18–21, joten työvuorot voivat sijoittua 7.45–21.15 välille. Kun kotona on kolme alle kouluikäistä lasta ja matkustusta vaativaa työtä tekevä puoliso, on valtavan tärkeää, että työvuoroja voi suunnitella itse, ja vaikuttaa niihin isosti.
Myöhäisimpiä vuoroja joutuu onneksi tekemään todella vähän ja enimmäkseen työaika sijoittuukin kello 8–18 välille. Työvuorot toivotaan itse ja ne ovat tiedossa viikoiksi eteenpäin. Sen jälkeenkin kaikki on aina sovittavissa. Vuoroja voi vaihtaa työkavereiden kanssa ja tarvittaessa olla poissa päivän aikana ja tehdä nuo tunnit sisään sopivampana hetkenä.
Etätyö voi säästää tunteja työviikosta
Iso apuna asiakaspalvelun mutkattomassa arjessa on teknologian mahdollistama etätyö – mahdollisuus tehdä työtä siellä, missä sen itse kokee mielekkääksi. Etätyö voi säästää työntekijöiltä tunteja työviikosta, kun aikaa ei tarvitse käyttää työmatkoihin. Myös lomailu on sujuvampaa, kun työpäivän voi tehdä vaikka mökillä ja siirtyä päivän päätteeksi suoraan laiturinnokkaan nauttimaan kesäpäivästä.
Tiesitkö, että DNA on ensimmäinen suuryritys, joka on saanut Väestöliiton myöntämän Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen? Tämä jo itsessään kertoo työn luonteesta ja työpaikan perheystävällisyydestä. DNA:lla on jo pitkään ollut käytössä isovanhempainvapaa, meillä vietetään Tuo lapsi töihin -päivää, ja työntekijällä on mahdollisuus saada hoitaja kotiin hoitamaan sairasta lasta. Hoitamaan voi jäädä tietenkin myös itse, ja mikä hienointa, ilman lääkärintodistusta. On iso helpotus, kun oksentavan lapsen kanssa ei tarvitse lähteä jonottamaan päivystykseen vain siksi, että saisi hoitovapaata.
Mahdollisuus työskennellä muilla asiakaspalvelupaikkakunnilla helpottaa arkea. Työpäivän teko toisessa kaupungissa ei monesti vaadi suuria suunnitelmia, vaan asiasta sovitaan esimiehesi kanssa. Tarvittaessa voi työskennellä, vaikka vuoroviikoin eri kaupungeissa. Tällainen tilanne saattaa syntyä vaikka silloin, kun yhteishuollettavat lapset asuvat yhdellä paikkakunnalla ja uusi puoliso toisella. Sen sijaan, että työskentelisit yhdellä paikkakunnalla, tai ajaisit pitkää työmatkaa kaupunkien välillä, voitkin tehdä viikon yhtäällä ja seuraavan toisaalla. Mutkatonta.
Lyhennetty työviikko vanhempien apuna
Pienten lasten kanssa yksi isoimmista eduista perhearkea helpottamaan on mahdollisuus lyhennettyyn työviikkoon osittaisen hoitovapaan avulla. Osittainen hoitovapaa oli iso apu taaperon siirtyessä kotihoidosta päiväkotiin. Lyhennetty työviikko takasi sen, ettei päiväkotiarjen aloittaminen tuntunut liian rankalta taaperon tai äidinkään mielestä. Tulevaisuudessa myös pienten ekaluokkalaisten koulutaival alkaa kivuttomammin, kun äidillä tai isällä on mahdollisuus olla hetkellisesti enemmän kotona.
Kun työnantaja tarjoaa joustoa ja mutkattomuutta, on helppo joustaa myös itse. Mutkaton arki ja työ on kuitenkin ihan meidän kaikkien etu ja sujuvuuteen voi vaikuttaa paljolti itsekin. Mutta olenpa silti ihan valtavan iloinen siitä, että oma työnantajani on niin mutkaton, että minun on helppo sovittaa työ omaan arkeen ja elämään, eikä toisin päin.
Miten sinun mutkaton arkesi toteutuu?