Olemme kuluneen kesän aikana testanneet Samsung Galaxy S9+:n sekä Huawei P20 Pron kameroita yhdessä ammattivalokuvaaja Taneli Lahtisen kanssa. Jo näiden kahden DNA Testin perusteella voidaan sanoa, että parhaimmillaan tämän päivän älypuhelimien kamerat sopivat kuvausominaisuuksiltaan jopa ammatikseen kuvaavan käteen.
Päätimme ottaa kokeiluun kuitenkin vielä yhden puhelimen kameraominaisuudet – tällä kertaa testilaitteenamme oli huippusuosittu iPhone X. Testaajana toimi jälleen Taneli, jonka luontokuviin ja minimalismiin erikoistunutta Instagram-tiliä voi ihailla täällä. iPhonen kaveriksi testiin otettiin mukaan Cellyn lisälaitteita, jotka on suunniteltu erityisesti puhelimella kuvaamista varten. iPhone X:ää ja Cellyn laitteita hypistellessään Taneli kommentoi:
– Kaksi edellistä tekemääni testiä onnistuivat tosi hyvin, joten on siistiä nähdä, miten iPhone X suoriutuu testikäytössä. Cellyn lisälaitteet ovat myös tuoneet hyvän lisämausteen aikaisempiin testeihin, joten niitäkin on kiva päästä kokeilemaan vielä lisää.
Muotokuvamaiset selfiet
Ensimmäisenä testiin pääsi iPhone X:n kehuttu muotokuvaominaisuus selfien muodossa. Apuvälineenä käytettiin Cellyn selfievaloa, jolla pärstäkuvat saa näyttämään entistä paremmilta.
– Selfieitä en tavallisesti kuvaa lainkaan. iPhone X:n kamera on kuitenkin erinomainen näihin, sillä selfiemoodi tunnistaa kasvot ja luo automaattisesti sopivan valaistuksen kuvaan. Lisäksi tämä selfievalo on hyvä lisä varsinkin pimeämmällä kuvatessa. Valossa on potentiaalia myös nopeaan ruoka- tai tuotekuvaukseen.
iPhone X pääkaupunkiseudun metrotunneleissa
iPhone X:n testi toteutettiin Helsingin ja Espoon Länsimetron uusilla asemilla, jotka ovat täynnä Tanelin minimalistiseeen kuvaustyyliin sopivia yksityiskohtia. Heti ensimmäisiä kuvia räpsiessä iPhone X:n kamera sai kiitosta yksinkertaisuudestaan:
– Tähän kameraan todella pystyy luottamaan, hyvä kuva tulee lähes joka painalluksella ja missään vaiheessa ei ole tarpeetonta säätöä – niin hyvin nämä automaattiasetukset pelaavat.
Kuvat kertovat enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa, joten alta voi ihailla esimerkkejä Tanelin iPhonella nappaamista otoksista.
Voiko kuka tahansa ikuistaa yhtä upeita kuvia puhelimellaan? Tanelin mukaan voi, vaikka se vaatiikiin hieman harjoittelua. Varsinkin kuvauskohteita varten kannattaa ottaa talteen seuraava neuvo:
– Kuvauksen kohteita saattaa joskus löytyä sellaista paikoista, joissa ei heti ensimmäisenä tulisi mieleen valokuvata – kuten metroasemalta. Kannattaakin kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin ja muotoihin löytääkseen kokonaan uusia näkökulmia jopa arkisilta tuntuviin paikkoihin.
Kuvausreissulla mukana ollut Cellyn kolmijalka toimi erinomaisena apurina, kun kuvaaja itse halusi toimia mallina. Jalustan taipuisat jalat sai kätevästi kiinnitettyä oikeastaan mihin vain, joten myös kuvakulmalla pystyttiin leikittelemään helposti. Cellyn kuvaustarvikkeet saavatkin Tanelilta positiivista palautetta:
– Cellyn apuvälineet toimivat hyvin puhelimen kanssa kuvatessa ja niiden näppäryydestä huomaa, että ne on suunniteltu juuri luureja varten. Eikä niiden hintakaan kevennä kukkaroa juuri ollenkaan.
Edellisten testien tavoin myös iPhone X onnistui kuvausominaisuuksillaan vakuuttamaan ammattikuvaajamme. Tanelin kommentit kertovat paljon:
– Jos joskus en jaksaisi roudata kameraa mukana, ei oikeastaan haittaisi kuvata perusjuttuja iPhone X:llä. Jotenkin tuntuu, että iPhonella kuvatut kuvat ja niiden värit käyttäytyvät jälkikäsittelyssäkin poikkeuksellisen hyvin, vaikka en kuvannut mitään yleensä käyttämässäni RAW-muodossa. Kokonaisuutena tämä on aikaisemmissa testeissä esiintyneiden puhelimien ohella yksi parhaista puhelinkameroista, joita olen käyttänyt.
Ammattikuvaajan neuvot kuvausharrastustaan aloittavalle
Kolmannen ja tältä erää viimeisen puhelintestimme lopuksi Tanelilla oli vielä jakaa muutama vinkki kuvausharrastusta aloittelevalle. Luonnollisesti näiden neljän ohjenuoran lisäksi harjoittelun merkitystä ei voi koskaan painottaa liikaa.
- Paras kuvanlaatu tulee hyvässä valossa, eikä silloin tarvitse kauheasti ajatella mitään muuta kuin nappia, jolla kuva otetaan. Esimerkiksi iPhone X:llä voi aika näppärästi säätää kuvaushetkellä valotusta kirkkaammaksi tai tummemmaksi.
- Pilvinen, mutta kirkas sää on pomminvarma keli ulkona kuvaukseen. Jos aurinko porottaa, voi varjoista löytää lisää hauskoja muotoja.
- Paras apu tässä testissä esiintyneeseen abstraktimpaan arkkitehtoniseen kuvaamiseen on uusien kulmien löytäminen katsomalla ympärillensä, menemällä outoihin paikkoihin, kyykistymällä tai kiipeämällä – ja ennen kaikkea kokeilemalla. Sama neuvo pätee tosin lähes kaikkeen valokuvaamiseen.
- Jos haluaa viedä kuvausharrastuksen pidemmälle, kannattaa kokeilla jälkikäsittelyä vaikkapa Adobe Lightroomilla, jonka saa ladattua myös puhelimelle.
Hyviä kuvaushetkiä!
iPhone X:n ja Cellyn lisätarvikkeet saat meiltä DNA:lta – taatusti edulliseen hintaan ja kattavin eduin, kuten kolmen vuoden kuluttomalla ja korottomalla maksuajalla.
Artikkelin kaikki kuvat (kansikuvaa lukuunottamatta) on otettu iPhone X:n kameralla, mutta jälkikäsittely on tehty käyttäen kuvankäsittelyohjelmaa.
Lue lisää älypuhelimella kuvaamisesta täältä.