Oman modeemin käyttö
Onko modeemilla väliä? Jotta saat täydet tehot netistä irti, suosittelemme käyttämään DNA:n testaamia modeemeja. Voit tutustua DNA:n tarjoamiin modeemeihin.
Jos kuitenkin haluat käyttää omaa modeemiasi, sinun tulee huomioida muutama asia.
Oman modeemin käytössä huomioitavaa
1. Huolehdi modeemin ohjelmiston ajantasaisuudesta
Jos käytössäsi on jonkun muun kuin DNA:n toimittama modeemi, DNA:lla ei ole käytössään modeemin ohjelmistoja. Tällöin modeemiasi ei voida etäpäivittää.
2. Muista tietoturvapäivitykset!
Tietoturvasta huolehtiminen on tärkeää – muistathan pitää siitä huolta. Mikäli modeemissasi havaitaan haavoittuvuus tai tietoturva-aukko, DNA:lla on oikeus estää modeemin liikennöinti verkkoon.
3. Modeemisi ei välttämättä tue suurimpia lisänopeuksia
Kun käytössäsi on DNA:lta hankittu modeemi ja DNA Netti, lupaamme nettiliittymällesi vähintään liittymäkohtaisen miniminopeuden. Kun käytössäsi on jostain muualta hankittu modeemi, nopeutta ei voida taata. Modeemille on voitu määrittää teoreettinen lataus- ja lähetysnopeus, mutta se ei välttämättä tue suurimpia lisänopeuksia.
4. Saat käyttötukea tai vianselvitystä vain DNA:n omiin modeemeihin
Asiakaspalvelumme voi antaa käyttötukea (esim. kytkentöjen tai WiFi-verkon asetusten osalta) vain DNA:lla myynnissä oleviin modeemeihin. Mahdollisen yhteysvian selvityksessä pystymme todentamaan etänä verkon toimivuuden, mutta vianselvitystä ei valitettavasti voida tehdä muualta hankituille modeemeille.
DNA:n suosittelemat modeemit
Modeemit on optimoitu DNA:n verkkoon, niiden toimivuus on testattu ja voit olla varma modeemien suorituskyvystä ja yhteensopivuudesta DNA Netin kanssa. Riippuen liittymästäsi, pääset jopa 1 Gigan (1000 Mbit/s) nopeuksiin.
DNA Netin käyttöönotto on tehty erittäin helpoksi ja vaivattomaksi. Kaikki tarvittavat asetukset ovatvalmiiksi tehtyjä, joten sinun tarvitsee vain kytkeä modeemi päälle ja yhdistää se verkkoon.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Miksi modeemin ohjelmiston päivitys on tärkeää?
Päivittämällä ohjelmistosi säännöllisesti huolehdit samalla myös tietoturvasta. DNA seuraa jatkuvasti verkkoon liitettyjen päätelaitteiden haavoittuvuustilannetta ja päivitämme ohjelmistoja tarpeen mukaan. Tämä koskee kuitenkin vain DNA:n myymiä modeemeja. Haavoittuvuuksiin liittyen teemme yhteistyötä mm. Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.
Äärimmäisessä tilanteessa DNA voi jopa joutua sulkemaan verkosta haavoittuvuuksia tai virheitä sisältävät modeemit, joko oma-aloitteisesti tai viranomaisen kehotuksesta.
Mitä hyötyä minulle olisi DNA:n modeemista?
Hankkimalla DNA Valokuitu Plus -modeemin voit olla varma, että käytössäsi on tulevaisuudessakin toimiva, suorituskyvyltään erinomainen ja helppokäyttöinen modeemi.
DNA:n modeemeissa asetukset ovat valmiiksi asennettuina DNA:n verkkoon ja voit muokata niitä vapaasti. Modeemien ominaisuudet ja suorituskyky testataan tarkkaan sekä laboratoriossa että oikeassa käytössä. Modeemeihin on myös lisätty käyttöä ja toimivuutta parantavia ominaisuuksia valmistajan ominaisuuksien lisäksi. Käyttämällä DNA:lta hankittua modeemia, voit olla varma, että netin käyttö on turvallista.
Voinko vikatilanteessa tilata kotiini DNA:n asentajan, jos käytössäni on muualta hankittu modeemi?
DNA palvelee asiakasta vikatilanteissa, ja tietyissä tilanteissa tämä edellyttää huoltokäynnin. Mutta jos vika todetaan johtuvaksi itse hankitusta modeemista tai oheislaitteista, DNA:lla on oikeus velottaa sinulta huoltokäynnistä aiheutuneet kustannukset.
Vaikuttaako modeemi nettiyhteyteni nopeuteen?
Usein syypää hitaaseen nettiin on juurikin modeemi, ei välttämättä tilaamasi liittymä tai sen nopeus. Modeemi kannattaa vaihtaa uuteen muutaman vuoden välein, jotta laitteen tietoturvaominaisuudet, suorituskyky ja asetukset ovat varmasti ajan tasalla. Kun hankit modeemisi DNA:lta, saat yhteensopivan netin ja modeemin sekä huolettoman kotiverkon vuosiksi eteenpäin.
Nettisi tämänhetkisen nopeuden voit testata nopeustestisivulla. Huomaathan, että sinulla ei ole oikeutta purkaa liittymäsopimusta, jos netin nopeus jää luvatusta nopeudesta silloin, kun hitaus johtuu itse hankitusta modeemista.
Miten modeemin kanavat vaikuttavat netin nopeuteen?
Modeemissa olevat myötä- ja paluusuunnan kanavat rajoittavat modeemin nettiyhteyttä alla olevan taulukon mukaan (EuroDOCSIS 3.0). Huomiothan, että modeemin osalta nopeuteen vaikuttavat myös modeemin prosessointiteho sekä yhteensopivuus verkon kanssa. Varsinaisista nopeustesteistä ja sen rajoituksista löydät täältä.
Kaapelimodeemin tukema kanavamäärä DS/US | Teoreettinen lataus ja lähetysnopeus (Mbit/s) |
8/4 | 400/200 |
16/8 | 800/400 |
24/8 | 1200/400 |
32/8 | 1600/400 |
DOCSIS 3.1 -standardissa käytössä olevat kanavat lähtevät 32/8 kanavasta ylöspäin. Nopeutta ei kuitenkaan voida laskea suoraan kanavien lukumäärästä. DOCSIS 3.1:n teoreettiset maksiminopeudet ovat vähintään 1,6 Gbit/s (1600 Mbit/s).
Mitkä ovat modeemin vähimmäisvaatimukset kaapelitekniikassa?
Oman modeemin, kaapelijaottimen ja antennijohdon tulee täyttää seuraavat ehdot (DNA:n myymissä modeemeissa tulevat mukana tarvittavat johdot ja jaottimet):
Modeemin vähimmäisvaatimukset
- Vähintään EuroDocsis 3.0 hyväksytty kaapelimodeemi, jossa on Excentis-sertifikaatti
- Modeemissa on IPv6- ja Dual Stack -ominaisuudet
- Laite pitää olla varustettu CE-merkinnällä
- Modeemi on asennettu valmistajan ohjeen mukaisesti, jotta modeemi ei aiheuta palovaaraa
- Radiolaitteen pitää vastata viestintäviraston radiomääräyksiä
Kaapelijaottimen vähimmäisvaatimukset
- Frequency range 5-1218 MHz tai Class A screening effectiveness
- Nominal impendance 75 Ohm
- Vähintään ED 3.0- tai mieluiten ED 3.1 -vaatimukset täyttävät vaimennukset
Antennijohdon vähimmäisvaatimukset
- 1st & 3rd Shield Aluminium/Polymer/Aluminium Foil
- Frequency range 5-1300 MHz tai Class A screening effectiveness
- Nominal impendance 75 Ohm
- Vähintään ED 3.0- tai mieluiten ED 3.1 -vaatimukset täyttävät vaimennukset
- Kaapelin pidentyessä vaatimukset vaimennuksesta ja materiaalista kasvavat
Kaapelimodeemin kanavat ja DOCSIS -tekniikka
DOCSIS 3.1 -yhteensopiva modeemi varmistaa, että voit käyttää uusinta DOCSIS 3.1 -kaapeliverkkoa ja sen tarjoamia huippunopeuksia tulevaisuudessakin. DOCSIS 3.1 -modeemeissa on myös parempi suorituskyky prosessointitehon puolesta. DOCSIS 3.1 -modeemit ovat yhteensopivia myös DOCSIS 3.0:n kanssa.
Modeemissa olevat myötä- ja paluusuunnan kanavat rajoittavat modeemin nettiyhteyttä alla olevan taulukon mukaan (EuroDOCSIS 3.0). Huomiothan, että modeemin osalta nopeuteen vaikuttavat myös modeemin prosessointiteho sekä yhteensopivuus verkon kanssa. Lisätietoa nopeustestistä ja sen rajoituksista löydät täältä.
Kaapelimodeemin tukema kanavamäärä DS/US | Teoreettinen lataus ja lähetysnopeus (Mbit/s) |
8/4 | 400/200 |
16/8 | 800/400 |
24/8 | 1200/400 |
32/8 | 1600/400 |
DOCSIS 3.1 -standardissa käytössä olevat kanavat lähtevät 32/8 kanavasta ylöspäin. Nopeutta ei kuitenkaan voida laskea suoraan kanavien lukumäärästä. DOCSIS 3.1:n teoreettiset maksiminopeudet ovat vähintään 1,6 Gbit/s (1600 Mbit/s).